Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Deti prerastajú invalidné vozíky prirýchlo, štát vraj žiaden podnet nedostal
Zdielať na

Deti prerastajú invalidné vozíky prirýchlo, štát vraj žiaden podnet nedostal

ZEMPLÍN / Určite si viete predstaviť, ako dokáže dieťa vyrásť za 5 rokov. O to absurdnejšie je, ak má invalidný vozík slúžiť 10-ročnému dieťaťu, ktoré ho dostalo ešte ako 5-ročné. Zúfalí rodičia apelujú na ministerstvo zdravotníctva, aby prehodnotilo platné intervaly na výmenu vozíkov deťom. To ale tvrdí, že im zatiaľ nikto nedal takýto podnet.

"Zdravotné poisťovne nepoznajú žiadne rozdielne limity, či ide o dieťa alebo o dospelú osobu. Mechanický vozík môže osoba dostať každých 5 rokov a elektrický každých 7 rokov," vysvetlil podpredseda Organizácie muskulárnych dystrofikov Tibor Köböl. Dieťa si ale nemôže dovoliť čakať. Keď vyrastie do výšky a do šírky, do vozíka sa jednoducho nevojde.

Vyjadrilo sa aj ministerstvo

"Od deviatich rokov veľmi vyrástla. Už sa nezmestila, a ten vozík sa nedal už zväčšovať," tvrdí mama Iveta Tomčáková. Na problém reagovalo aj ministerstvo. "Podnet na skrátenie intervalu preskripcie kompenzačných zdravotníckych pomôcok z kategórie vozíkov/kočíkov nebol zatiaľ navrhnutý," znie vyjadrenie hovorkyne ministerstva zdravotníctva Petry Lánikovej.

Podľa skúsenosti Organizácie muskulárnych dystrofikov tento prípad nie je ojedinelý. Tvrdia, že systém takýchto pacientov diskriminuje, lebo im neposkytuje takú pomôcku, akú potrebujú. "Príkladom je Česká republika, kde hovoria, že pokiaľ nie je poskytnutá vhodná pomôcka, tak dochádza k diskriminácii na základe zdravotného postihnutia," tvrdí Tibor Köböl.

Dievčaťu pomohli motorkári

Nebyť pomoci od partie motorkárov a ich zbierke, dievčatko by si na nový vozík od poisťovne muselo počkať. Nehovoriac o ďalších nevyhnutných doplnkoch. "To je iba základ a potom sa platí. Aj opierka hlavy, aj bočné peloty," vysvetlila mama znevýhodneného dievčaťa.

"Kategorizačná komisia môže zaradiť ďalšie pomôcky na úhradu, zvýšiť limity, akokoľvek sa rozhodnúť. My po tom voláme roky rokúce," povedal Köböl. "Je nevyhnutné, aby sa myslelo pri zmene právneho predpisu na to, že je potrebné zvýšiť cenu, ktorú bude zdravotná poisťovňa vyplácať, respektíve v akej cene bude uhrádzať pomôcky," potvrdila aj komisárka Úradu pre telesne postihnutých Zuzana Stavrovská.

Ministerstvo argumentuje, že takýto návrh do kategorizačného konania podať nemôže. "Je povinné viesť kategorizačný proces tak, že berie do úvahy objem disponibilných zdrojov verejného zdravotného poistenia. To by prirodzene spôsobilo nemalé navýšenie nákladov zdravotných poisťovní, s čím by nemuseli súhlasiť," uviedla hovorkyňa ministerstva. "V kategorizačnej komisii sú v prevahe ľudia z poisťovní, z ministerstva, hlas pacientov tam moc zastúpený nie je," opísal problém Köböl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy