Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Palestínsky štát by mohol vzniknúť aj za Netanjahua, tvrdí Biden
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Palestínsky štát by mohol vzniknúť aj za Netanjahua, tvrdí Biden

Zdroj: TASR

TEL AVIV / Izrael udrel na sýrske hlavné mesto Damask. Dronový útok zabil desať ľudí, sú medzi nimi štyria prominentní predstavitelia Iránskych revolučných gárd, ktorí sa zúčastňovali na tajnej schôdzke. Americký prezident Joe Biden mal horúci telefonát s izraelským premiérom a zopakoval mu, že názor na palestínsky štát nezmenil.

Podľa sýrskych zdrojov izraelský útok v Damasku usmrtil 10 ľudí

Desať ľudí prišlo o život pravdepodobne pri izraelskom útoku na budovu v sýrskom hlavnom meste Damasku, kde sa konalo stretnutie proiránskych lídrov. Uviedla to podľa agentúry AFP exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Iránske revolučné gardy potvrdili, že zahynuli ich štyria vojenskí poradcovia, podľa neoficiálnych informácií je medzi mŕtvymi aj vysoký predstaviteľ gárd.

Incident prichádza na pozadí zvýšeného napätia naprieč Blízkym východom v čase vojny Izraela proti palestínskym radikálom v Pásme Gazy. Izrael, ktorý na ciele v Sýrii útočí pravidelne, sa k veci ihneď nevyjadril, Irán úder označil za "kriminálny čin sionistického režimu". Podľa iránskeho ministerstva zahraničia ide o "zúfalý pokus šíriť nestabilitu v regióne", citovala z vyhlásenia AFP. Teherán pohrozil, že naň "v správnej chvíli a správny čas" zareaguje.

V Pásme Gazy najmä na juhu pokračovali intenzívne boje 

Z Pásma Gazy v sobotu 20. januára spravodajca agentúry AFP ohlásil delostreľbu a letecké údery najmä na juhu pri meste Chán Júnis, na ktoré sa teraz sústreďujú izraelské vojenské operácie. Podľa agentúry Reuters Izrael ostreľoval ciele v Pásme a jeho lietadlá zhadzovali letáky na južnú oblasť Rafáhu vyzývajúcu Palestínčanov, aby pomohli nájsť rukojemníkov držaných radikálnym hnutím Hamas. Úrady spravované Hamasom oznámili, že za posledných 24 hodín bolo zabitých 165 Palestínčanov a ďalších 280 zranených.

Od začiatku ofenzívy v Pásme Gazy zomrelo najmenej 24 927 Palestínčanov, uviedli úrady kontrolované Hamasom. Údaje o počte obetí izraelskej ofenzívy nemožno nezávisle overiť. Viacerí experti však myslia, že viac-menej zodpovedajú skutočnosti. Navyše, niekoľko tisíc mŕtvych je zrejme stále pod troskami domov zničených masívnym bombardovaním.

Palestínsky štát by podľa Bidena mohol vzniknúť aj za Netanjahua

Palestínsky štát by podľa amerického prezidenta Joea Bidena mohol vzniknúť, aj keď je izraelským premiérom Benjamin Netanjahu. Biden, ktorý to nemá za nemožné, to v piatok 19. januára povedal novinárom. Netanjahu sa ale verejne stavia proti vzniku samostatného palestínskeho štátu.

Novinári sa amerického prezidenta v piatok večer spýtali, či je dvojštátne riešenie, a teda vznik palestínskeho štátu, nemožné, keď je Netanjahu ešte v úrade. "Nie, to nie je," odpovedal im Biden. "Myslím, že sa nám podarí niečo vymyslieť," povedal na ďalšiu otázku prezident USA, ktorý naznačil, že by riešením mohol byť vznik palestínskeho štátu, ktorý by nemal vlastnú armádu. "Je mnoho krajín, ktoré sú členmi OSN a nemajú vlastnú armádu," poznamenal.

Spojené štáty v piatok znovu zaútočili na pozície jemenských povstalcov

Spojené štáty v piatok znovu zaútočili na pozície jemenských povstalcov. Konkrétne sa trojica ich úderov zamerala na tri rakety pripravené na útok na lode v Červenom mori, uviedlo na X regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM. "Americké sily identifikovali rakety v oblastiach kontrolovaných Húsíi v Jemene a došli k tomu, že predstavujú bezprostrednú hrozbu pre obchodné plavidlá a lode amerického námorníctva v regióne. Americké sily následne na rakety v sebaobrane udreli a zničili ich," uvádza v príspevku.

Povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdí, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela v Pásme Gazy a na podporu niektorých krajín izraelskej vláde. Spojené štáty v posledných dvoch týždňoch proti rebelom opakovane zasahujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy