Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy

GAZA / ​Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. Európska únia zaviedla nové sankcie voči Hamasu, týkajú sa šiestich ľudí. Netanjahu odmieta palestínsky štát. ​Izrael ukončil 45-hodinovú raziu v Túlkarme, v Gaze zabil údajného propagandistu.

​Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy

Izrael v piatok 19. januára bombardoval južnú časť Pásma Gazy po tom, čo sa dostal do verejnej roztržky so svojím hlavným spojencom USA ohľadne možnosti vzniku palestínskeho štátu. Jeho vytvorenie považujú Spojené štáty za jedinú cestu k trvalému mieru. Svedkovia v piatok ráno hlásili streľbu a letecké útoky v Chán Júnise, najväčšom meste na juhu Pásma Gazy. Podľa Izraela sa tam ukrývajú členovia militantného hnutia Hamas.

Palestínsky červený polmesiac informoval o "intenzívnej" delostreleckej paľbe v blízkosti nemocnice al-Amal. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze riadené hnutím Hamas uviedlo, že počas noci bolo zabitých 77 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. "Vojaci eliminovali desiatky teroristov v boji zblízka a za pomoci tankovej paľby a leteckej podpory," uviedla izraelská armáda.

Európska únia zaviedla nové sankcie voči Hamasu, týkajú sa šiestich ľudí

Európska únia zaviedla nové sankcie voči palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. V piatok 19. januára o tom podľa agentúry Reuters informoval nemenovaný vysoký predstaviteľ únie. Sankcie sa týkajú šiestich osôb zapojených do financovania Hamasu. "To, čo teraz robíme – bolo to vykonané dnes a myslím, že to bude oznámené v nasledujúcich hodinách – je, že sme prijali osobitný režim voči Hamasu. Týka sa to šiestich ľudí,“ uviedol tento zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Všetkých šesť osôb pochádza z arabských alebo afrických krajín a bolo zapojených do financovania Hamasu.

Agentúra Reuters tiež informovala o prejave šéfa diplomacie Josepa Borrella na univerzite v španielskom Valladolide, kde mal vyhlásiť, že za financovaním Hamasu stojí aj Izrael. "Hamas bol financovaný izraelskou vládou v snahe oslabiť palestínsku samosprávu vedenú Fatahom," povedal Borrell bez toho, aby toto tvrdenie ďalej rozvádzal.

Európska únia už skôr tento týždeň oznámila, že zaradila na svoj sankčný režim vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjáa Sinvára. Opatrenie znamená, že Sinvár sa ocitol na zozname teroristov a s okamžitou platnosťou boli zmrazené jeho aktíva v členských krajinách EÚ. Všetky subjekty v únii tiež dostali zákaz poskytovať mu finančné prostriedky či iné zdroje.

Európska únia na rozdiel od USA alebo Japonska neuvalila na Hamas v reakcii na jeho októbrový útok na židovský štát nové sankcie, na zoznam teroristov ale už vlani v decembri umiestnila dvoch vysokopostavených členov ozbrojeného krídla hnutia.

Netanjahu odmieta palestínsky štát

K prepusteniu rukojemníkov pomôže iba vojenský nátlak. Za týmto názorom si stojí premiér Benjamin Netanjahu, ktorý ho počas nočnej tlačovej koferencie opätovne zdôraznill. Trvá na totálnom zničení hnutia Hamas, čo však člen vojenského kabinetu a bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eizenkot označil za nereálne. Podľa serveru Times of Izrael generál Eizenkot, ktorého syn zahynul pri vojenskej operácii v Pásme Gazy, kritizuje Netanjahua za to, že odmieta rokovania o povojnovom usporiadaní Pásma Gazy. Premiér totiž nechce ani počuť o vytvorení palestínskeho štátu, čo zase vedie k nezhodám so Spojenými štátmi.

​Izrael ukončil 45-hodinovú raziu v Túlkarme, v Gaze zabil údajného propagandistu

Izraelská armáda v piatok ukončila 45-hodinovú operáciu v utečeneckom tábore Túlkarm na Západnom brehu Jordánu, pri ktorej zahynulo najmenej osem palestínskych ozbrojencov. Armáda podľa piatkového (19. 1.) vyhlásenia zabila pri štvrtkovom nálete v Pásme Gazy Wáila abú Fanúnu, ktorý bol údajne jedným z hlavných propagandistov Islamského džihádu v tejto palestínskej enkláve. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry DPA a izraelského online denníka Times of Israel.

Počas razie v Túlkarme izraelskí vojaci zadržali 37 hľadaných Palestínčanov vrátane niekoľkých vysokopostavených členov miestnych militantných skupín. Pri zásahu bol vážne zranený aj jeden z vojakov. Vojaci údajne prehľadali približne 1000 budov, našli viac ako 400 výbušných zariadení a zhabali 27 zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Taktiež lokalizovali a zničili aj päť laboratórií na výrobu výbušnín a štyri stanovištia, ktoré využívali militanti na pozorovanie izraelských síl pomocou sledovacích kamier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy