Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Konflikt na blízkom východe: Izraelské jednotky zabili v Pásme Gazy približne 60 palestínskych ozbrojencov
Zdielať na

Konflikt na blízkom východe: Izraelské jednotky zabili v Pásme Gazy približne 60 palestínskych ozbrojencov

GAZA / Izraelská armáda už druhý deň vykonáva aj razie v meste Tul-karm na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Pakistanské letectvo v noci na štvrtok podniklo sériu náletov na pozície povstalcov v Iráne. Katarské ministerstvo zahraničných vecí v stredu večer potvrdilo, že na územie palestínskeho Pásma Gazy už vstúpila zásielka liekov, z ktorých časť je určená pre izraelských a zahraničných rukojemníkov zadržiavaným palestínskou militantnou organizáciou Hamas.

​Izrael v Gaze zabil 60 ozbrojencov

Podľa palestínskych úradov v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, prišlo za uplynulý deň o život 172 Palestínčanov. Od začiatku vojny tak v Pásme Gazy zahynulo celkovo 24 620 ľudí. Izraelské sily, ktoré sa usilujú o dobytie Chán Júnisu, dnes ostreľovali oblasti blízko najväčšej nemocnice, ktorá v oblasti stále funguje, a pacienti aj obyvatelia utekali z mesta, ktoré podľa ich obáv bude zničené. Chán Júnis je odrezaný od spojenia kvôli týždňovému výpadku mobilných telefónov a internetu. 

Izraelský prezident Jicchak Herzog, ktorého úloha je prevažne ceremoniálna, dnes v Davose vo Švajčiarsku zopakoval stanovisko izraelskej vlády, že vojna v Pásme Gazy musí viesť k zničeniu Hamasu. Herzog síce vyhlásil, že sa nevyhýba "ľudskej tragédii" spôsobenej civilistom v Gaze, ale zároveň izraelskú ofenzívu označil za krok k mierovejším vzťahom s Palestínčanmi v budúcnosti a za posilnenie globálnej bezpečnosti.

Európsky parlament žiada trvalé prímerie medzi Izraelom a Hamasom pri splnení dvoch podmienok

Európsky parlament by s tým súhlasil za predpokladu, že všetci rukojemníci budú prepustení, a že teroristická organizácia Hamas bude rozpustená. Uznesenie, ktoré podporilo 312 poslancov, 131 bolo proti a 72 sa hlasovania zdržalo, vyjadruje najhlbší zármutok nad nevinnými obeťami konfliktu na oboch stranách. Zákonodarcovia čo najdôraznejšie odsúdili teroristický útok Hamasu proti Izraelu zo 7. októbra 2023, zároveň však kritizovali neprimeranú izraelskú vojenskú reakciu, ktorá viedla k bezprecedentnému počtu civilných obetí.

Poslanci zdôraznili, že Izrael má právo brániť sa v medziach medzinárodného práva, čo znamená, že všetky strany konfliktu musia vždy rozlišovať medzi bojovníkmi a civilistami a že útoky môžu byť cielené len na vojenské objekty, pričom civilisti a civilná infraštruktúra sa nesmú stať terčom útokov. Uznesenie vyzýva aj na ukončenie okupácie palestínskych území s upozornením, že izraelské osady na západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema sú podľa medzinárodného práva nezákonné. 

​Pakistan podnikol útoky proti militantom v Iráne, hlásia sedem obetí

"Išlo o sériu koordinovaných a špecificky cielených presných útokov na úkryty teroristov v iránskej provincii Sístán a Balúčistán," spresnil rezort pakistanskej diplomacie. Zdroj uvádza, že bolo niekoľko turistov zabitých. Iránske úrady záležitosť vyšetrujú, uviedla oficiálna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na zástupcu guvernéra provincie Sístán a Balúčistán Alího Rézu Marhamatího.

Zo strany Pakistanu bola táto vojenská operácia zrejme odvetou za útok, ktorý v utorok večer uskutočnili iránske revolučné gardy. Ich terčom boli základne extrémistickej sunnitskej skupiny Džajš al-Adl v pakistanskej provincii Balúčistán. Pri útoku zahynuli dve deti. Iránske revolučné gardy v utorok večer zaútočili balistickými raketami aj na ciele v susednom Iraku a Sýrii. V reakcii na útok Iránskych revolučných gárd Pakistan v stredu stiahol svojho veľvyslanca z Teheránu. 

USA pri útoku na ciele v Jemene zasiahli rakety pripravené povstalcami na odpal

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) spresnilo, že 14 rakiet pripravených na odpaľovacích koľajniciach predstavovalo bezprostrednú hrozbu pre obchodné plavidlá plaviace sa v Červenom mori, uviedla vo štvrtok agentúra AFP. Americká armáda predtým informovala, že v stredu podnikla ďalšiu vlnu raketových útokov z lodí a ponoriek, ktorých terčom boli miesta kontrolované v Jemene húsíjskými povstalcami.

​Útoky boli spustené z Červeného mora a zasiahli viac ako desať lokalít, podotkli podľa agentúry AP nemenovaní americkí predstavitelia. Medzičasom aj médiá húsíjských povstalcov vo štvrtok nadránom informovali, že "americké a britské sily" podnikli štvrté kolo útokov na ciele v štyroch oblastiach Jemenu.
V reakcii na najnovšiu vlnu útokov Iránom podporovaní jemenskí povstalci avizovali, že budú pokračovať vo svojich útokoch na lodnú dopravu v Červenom mori. Nová vlna útokov nasledovala krátko po oficiálnom oznámení americkej administratívy zo stredy (miestneho času), že USA opäť zaradili húsíov na svoj zoznam tzv. globálnych teroristov.

Katar informoval, že lieky určené pre rukojemníkov Hamasu sú už v Pásme Gazy

Podľa dohody, detailne prerokovanej v utorok jej sprostredkovateľmi - Katarom a Francúzskom -, zásielka obsahuje lieky pre 45 rukojemníkov. Neskôr v stredu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari novinárom povedal, že Izrael "urobí všetko pre to, aby s Katarom skontroloval, či sa lieky dostanú k rukojemníkom, ktorí ich potrebujú."

Napriek dosiahnutiu dohody sa Hamas v stredu ešte pokúsil stanoviť nové podmienky - odmietol napr. akúkoľvek inšpekciu kamiónov zo strany Izraela.
Izraelské úrady však trvali na doterajších pravidlách, keď sa ich kontrole podrobujú všetky dodávky humanitárnej pomoci vchádzajúce do Pásma Gazy. Izrael takto preveruje, či v náklade nie sú ukryté zbrane a munícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy