Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Európska únia zaradila na sankčný zoznam vodcu Hamasu Jahju Sinwára
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Európska únia zaradila na sankčný zoznam vodcu Hamasu Jahju Sinwára

Zdroj: TASR

GAZA / Organizácie OSN žiadajú väčšiu a rýchlejšiu pomoc civilistom v Gaze, hrozí hladomor. Rozsah pomoci izraelskej armády palestínskym civilistom je enormný, vyhlásil český prezident Pavel. Európska únia zaradila na sankčný zoznam vodcu Hamasu Jahju Sinwára. Saudská Arábia by mohla uznať Izrael, ak by bola vyriešená palestínska otázka. Iránsky ajatolláh pochválil jemenských húsíov za útoky v Červenom mori. Izrael tvrdí, že odhalil 100 odpalísk rakiet na severe Pásma Gazy.

Organizácie OSN žiadajú väčšiu a rýchlejšiu pomoc civilistom v Gaze, hrozí hladomor

Tri organizácie OSN vyzvali na väčšiu a rýchlejšiu humanitárnu pomoc do palestínskeho Pásma Gazy, aby sa tam zabránilo hladomoru a šíreniu smrteľných chorôb. Podľa nich je potrebné otvoriť ďalšie prechody pre dodávky pomoci, púšťať tam viac kamiónov s potravinami a vodou denne a zabezpečiť ich bezpečnú distribúciu.

V spoločnom vyhlásení to uviedli Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Detský fond OSN (UNICEF) a Svetový potravinový program (WFP), informoval v utorok 16. januára denník The Guardian. Podľa neho tiež tento mesiac na severe Pásma Gazy dorazila k potrebným menej ako štvrtina konvojov s pomocou, pretože viac nepovolili izraelské úrady.

Palestínske hnutie Hamas oznámilo smrť dvoch izraelských rukojemníkov

Zahynúť mali pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy. Izraelská armáda tieto tvrdenia odmietla a obviňuje Hamas z klamstva. Na videu, pri ktorom nie je jasné, kedy bolo nakrútené, vypovedá evidentne pod nátlakom mladá žena, že bola pri izraelskom útoku zranená. Podľa Izraela ide o študentku unesenú 7. októbra z hudobného festivalu. Telá zabitých rukojemníkov na videu patria dvom rukojemníkom z kibucu Beeri. Video zatiaľ nezverejnili.

Český prezident Pavel: Rozsah pomoci izraelskej armády palestínskym civilistom je enormný

Rozsah pomoci izraelskej armády palestínskym civilistom je enormný, v úplnej väčšine sa o ňom ani nevie. Novinárom to v utorok 16. januára v Izraeli povedal český prezident Petr Pavel. Izraelčania podľa neho napríklad do Gazy dodávajú pitnú vodu. "Paradoxom je, že často opravené potrubie, ktoré má dodať vodu palestínskym civilistom, vzápätí zničí Hamas, pretože jednoducho nechce, aby Izrael bol ten, kto dodáva humanitárnu pomoc. To dáva jasne najavo, aký asi je prístup Hamasu a jeho záujem," povedal Pavel. 

Európska únia zaradila na sankčný zoznam vodcu Hamasu

Členské štáty Európskej únie v utorok 16. januára zaradili vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahju Sinwára na svoj sankčný zoznam. Urobili tak v reakcii na prekvapujúci útok skupiny na izraelskom území vlani v októbri. Opatrenie umiestňuje Sinwára na zoznam teroristov a s okamžitou platnosťou zmrazilo jeho aktíva vo všetkých členských krajinách EÚ. Všetkým subjektom v EÚ je tiež zakázané poskytovať mu finančné prostriedky a zdroje.

Šesťdesiatjedenročný Sinwár sa narodil v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Do čela radikálneho hnutia, ktoré úzky pobrežný pás ovláda od roku 2007, bol zvolený v roku 2017.

Saudská Arábia by mohla uznať Izrael, ak by bola vyriešená palestínska otázka

Saudská Arábia by mohla uznať Izrael, ak by sa podarilo nájsť komplexné riešenie pre región Blízkeho východu, ktorého súčasťou by bol tiež štát pre Palestínčanov. V utorok 16. januára to na Svetovom ekonomickom fóre v Davose podľa agentúry Reuters povedal saudskoarabský minister zahraničia Fajsal bin Farhán Saúd. "Súhlasíme s tým, že podmienkou mieru v regióne je mier pre Izrael, a to sa môže stať jedine mierom pre Palestínčanov po vytvorení palestínskeho štátu," povedal šéf saudskoarabskej diplomacie.

Na otázku, či by potom jeho krajina v rámci širšej politickej dohody uznala Izrael, odpovedal, že by to tak určite bolo. Bin Farhán povedal, že otázka mieru na Blízkom východe, ktorú by sa dosiahlo vytvorením palestínskeho štátu, je "niečo, na čom spolupracujeme s americkou vládou a nadobúda to na relevancii v súvislosti s vojnou v Gaze".

Iránsky ajatolláh pochválil jemenských húsíov za útoky v Červenom mori

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok 16. januára ocenil útoky húsíjských povstalcov proti Izraelu a na podporu Palestínčanov, ktoré sa odohrávajú v oblasti Červeného mora. Ako informovala agentúra DPA, Chameneí vyzdvihol národ Jemenu a tamojšie povstalecké hnutie Ansár Alláh, ktoré podľa jeho slov "skutočne odviedli skvelú prácu", keď opakovane v Červenom mori útočili na lode s prepojením na Izrael. Veľké lodné spoločnosti sa teraz tejto námornej trase vyhýbajú.

Izrael tvrdí, že odhalil 100 odpalísk rakiet na severe Pásma Gazy

Izraelské jednotky pôsobiace v meste Bajt Lahíja v severnej časti Pásma Gazy odhalili zhruba 100 odpalísk rakiet a najmenej 60 rakiet pripravených na odpal, uviedla v utorok 16. januára podľa spravodajského webu The Times of Israel izraelská armáda. Pri operácii vojaci podľa nej zabili desiatky príslušníkov islamistického hnutia Hamas, proti ktorému Izrael vedie vojnu. Na juhoizraelských mestách Netivot bolo medzitým podľa tamojších úradov odpálených z Pásma Gazy najmenej 50 rakiet, z ktorých asi 20 zostrelila protivzdušná obrana. Útok si vyžiadal hmotné škody, ale žiadne obete na životoch, píše ToI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy