Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izrael odmieta návrhy USA ohľadom Gazy, Bidenovi dochádza trpezlivosť
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izrael odmieta návrhy USA ohľadom Gazy, Bidenovi dochádza trpezlivosť

GAZA / V Gaze bolo podľa Hamasu zabitých viac ako 24-tisíc Palestínčanov. Izraelčania chcú zastavenie bojov. V Turecku zadržali izraelského futbalistu za to, že pripomenul vojnu v Gaze. Izrael odmieta návrhy USA ohľadom Gazy, Bidenovi dochádza trpezlivosť. ​Hamasu nezáleží na osude bežných Palestínčanov, povedal v Izraeli český prezident Pavol.

V Gaze bolo podľa Hamasu zabitých viac ako 24-tisíc Palestínčanov

Úrady v Pásme Gaze spravovanom hnutím Hamas v pondelok 15. januára uviedli, že od 7. októbra zomrelo pri izraelskom bombardovaní a pozemnej operácii 24 100 Palestínčanov, väčšinou žien, detí a maloletých, a vyše 60-tisíc ďalších bolo zranených. V nedeľu sa do Gazy dostalo 237 kamiónov s humanitárnou pomocou, čo je najviac za deň od začiatku tejto vojny, informoval úrad izraelského ministerstva obrany pre palestínske civilné záležitosti (COGAT). Podľa agentúr OSN je to ale stále len "kvapka v mori", pred vojnou do Gazy vozilo humanitárnu pomoc asi 500 kamiónov denne.

Údaje o počte mŕtvych Palestínčanov, ktoré zahŕňajú aj členov Hamasu, nemožno overiť, podľa viacerých expertov ale viac menej zodpovedajú skutočnosti. Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že v Pásme Gazy zabila na 9-tisíc členov Hamasu. Izraelská ofenzíva, pri ktorej zomrelo 188 izraelských vojakov, je odvetou za útok Hamasu na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí a asi 240 osôb uniesli, 130 z nich stále zadržiavajú.

"Krízu v Gaze znásobuje používanie jedla, vody a paliva ako nástrojov vojny," uviedol cez víkend šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA Philippe Lazzarini. "Medzinárodné humanitárne právo, ktoré má chrániť civilistov v čase vojny, je pravidelne porušované," dodal. Opäť vyjadril obavy z prepuknutia hladomoru v Gaze. Lazzarini tiež opäť zdôraznil, že ľudia v Gaze žijú v "neľudských podmienkach, keď sa šíria choroby". Väčšina nemocníc tam prestala fungovať a ostatné sú preplnené a potykajú sa s nedostatkom liekov, zdravotníckeho materiálu i lekárov. Organizácie OSN už niekoľko týždňov upozorňujú aj na mimoriadne ťažké podmienky na distribúciu pomoci. 

Izraelčania chcú zastavenie bojov

Vojna v Pásme Gazy potrvá ešte niekoľko mesiacov. Na stý deň bojov to povedal izraelský premiér Netanjahu a oznámil, že predložil vojenský rozpočet. Militantné hnutie tvrdí, že viacero zadržiavaných zahynulo práve počas izraelských náletov na Pásmo Gazy. Izraelský premiér si je istý, že vojnu s Hamasom vyhrajú. Samotní Izraelčania ale už majú bojov dosť. Tisícky ich vyšli do ulíc v Tel Avive a žiadali mier.

V Turecku zadržali izraelského futbalistu za to, že pripomenul vojnu v Gaze

Turecké úrady zadržali kvôli výsluchu izraelského futbalistu Sagiva Jehezkela z Antalyasporu po tom, čo v prvoligovom stretnutí prejavil solidaritu so svojou krajinou. Osemnásobný reprezentant bol po výsluchu prepustený a podľa izraelského ministerstva zahraničia sa v pondelok vráti do vlasti. Jehezkel na nedeľňajšom stretnutí proti Trabzonsporu vyrovnal na 1:1 a do kamery ukázal nápis na obväze ruky s textom "100 dní, 7.10." a Davidovou hviezdou. V nedeľu to bolo 100 dní od teroristického útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael.

Gesto sa považuje za provokáciu, pretože Turecko odsudzuje izraelské odvetné útoky a výrazne podporuje Palestínu. Minister spravodlivosti Yilmaz Tunc označil Jehezkelov čin za "odporné gesto podporujúce izraelský masaker v Gaze" a dodal, že futbalista je vyšetrovaný kvôli podozreniu z "otvoreného podnecovania verejnosti k prejavom nenávisti a nepriateľstva". Antalyaspor uviedol, že Jehezkela suspendoval a s právnikmi preveruje možnosť, ako ukončiť jeho zmluvu. Dvadsaťosemročný krídelník prišiel do klubu vlani v septembri a podpísal trojročný kontrakt.

Počas výsluchu na polícii Jehezkel odmietol, že by chcel svojím gestom provokovať. "Nie som za vojnu. Chcem, aby sa táto záležitosť po 100 dňoch skončila. Chcem, aby sa vojna skončila," uviedol hráč podľa tlačovej agentúry DHA. Jehezkelovo zadržanie na druhej strane vyvolalo pobúrenie v Izraeli. "Hanbi sa, turecká vláda," napísal na sociálnej sieti X bývalý premiér Naftali Bennet.

Izrael odmieta návrhy USA ohľadom Gazy, Bidenovi dochádza trpezlivosť

Vláda Spojených štátov navonok stále vyjadruje podporu Izraelu v jeho ťažení proti teroristickému hnutiu Hamas, v zákulisí ale narastá frustrácia amerických predstaviteľov kvôli neochote izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prijímať jej návrhy. S odvolaním sa na štyroch amerických činiteľov to cez víkend napísal spravodajský web Axios. Poukazuje aj na to, že americký prezident Joe Biden a Netanjahu spolu už tri týždne nehovorili.

Ich posledné rokovanie 23. decembra podľa informácií Axios uzavrel šéf Bieleho domu slovami: "Tento rozhovor sa skončil." Netanjahu údajne predtým odmietol Bidenovu žiadosť, aby Izrael uvoľnil zadržiavané daňové príjmy vybrané za palestínsku samosprávu. Podľa nemenovaných informovaných zdrojov izraelský premiér odmieta väčšinu amerických návrhov súvisiacich s vojnou v Pásme Gazy. "Tá situácia je nanič a zasekli sme sa. Prezidentovi dochádza trpezlivosť," uviedol jeden z amerických činiteľov.

USA naďalej poskytujú Izraelu diplomatickú aj vojenskú podporu, už dlhší čas však dávajú najavo, že židovský štát nerobí dosť na ochranu civilistov v Gaze. Američania tiež v poslednom čase vyjadrujú očakávania, že Izraelčania čoskoro svoje operácie výrazne utlmia.

​Hamasu nezáleží na osude bežných Palestínčanov, povedal v Izraeli český prezident Pavol

Palestínske hnutie Hamas so svojím konaním v Gaze jasne postavilo do situácie teroristickej organizácie, ktorá porušuje všetky princípy, ale ukázalo tiež, že mu vôbec nezáleží na osude bežných Palestínčanov. Na tlačovom briefingu pri návšteve Izraela to dnes povedal český prezident Petr Pavel. Hamas by sa podľa neho rozhodne nemal považovať za legitímneho zástupcu palestínskeho ľudu. Česká vláda podľa Pavla vyčlenila 10 miliónov korún na humanitárnu pomoc, z toho polovicu pre palestínskych civilistov prostredníctvom Svetového potravinového programu. Druhá polovica je určená pre izraelské zdravotnícke organizácie.

Izrael robí podľa Pavla všetko pre to, aby pri svojej vojenskej operácii v Pásme Gazy minimalizoval straty na civilnom obyvateľstve a aby sa k palestínskym občanom dostala pomoc. Civilné straty sú spôsobené najmä tým, že za obyvateľstvo Hamas schováva všetku svoju aktivitu, myslí si prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy