Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Spojené štáty znovu zaútočili na povstalcov v Jemene
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Spojené štáty znovu zaútočili na povstalcov v Jemene

SANÁ / Spojené štáty v noci na sobotu 13. januára znovu zaútočili na šiitskych povstalcov v Jemene. S odvolaním sa na americkú armádu o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej tentoraz útok smeroval proti radaru v hlavnom meste.

Spojené štáty zasiahli húsíjskú radarovú stanicu

Reportér AP uviedol, že hlavným mestom v sobotu nadránom otriasol silný výbuch. Oficiálne médiá húsíov informovali o viacerých vojenských úderoch. "Americko-britský nepriateľ zasiahol hlavné mesto Saná viacerými údermi," napísala televízia Al-Masirah vo svojom príspevku na sociálnej sieti X. 

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze. Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov.

Medzi napadnutými loďami boli aj americké a britské plavidlá. V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok 12. januára desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov.

Útoky jemenských povstalcov donútili už viac ako dvetisíc lodí, aby sa plavili inou trasou. Uviedla to veľvyslankyňa Spojených Štátov pri OSN. "Sme mimoriadne znepokojení rizikami eskalácie tejto situácie. Máme obavy aj z dôsledkov na okolité územia. Nesmieme zabúdať, že najväčšími obeťami sú civilisti," uviedol hovorca OSN Stephane Dujarric. ​​V noci na piatok 12. januára sa USA a Británia zamerali na 28 pozícií Húsíovcov. Povstalci napojení na Irán svoje útoky označujú za reakciu na izraelské vojenské operácie v Pásme Gazy, ktoré má pod kontrolou palestínske teroristické hnutie Hamas. 

​OSN: V Pásme Gazy sa zrealizovalo iba 5 z 24 dodávok humanitárnej pomoci

Iba päť z 24 naplánovaných dodávok humanitárnej pomoci sa podarilo úspešne zrealizovať na severe Pásma Gazy za prvých jedenásť dní roku 2024, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Podľa OSN Izrael neumožnil viaceré plánované dodávky liekov, zatiaľ čo konvojom s potravinami, pitnou vodou a ďalšími esenciálnymi položkami humanitárnej pomoci sa buď nepodarilo prejsť cez izraelské kontrolné stanovištia alebo ich naplánovaná trasa bola neuskutočniteľná.

OCHA upozornila, že nemocnice na severe Pásma Gazy tak nemajú dostatok zdravotníckeho materiálu na poskytnutie zdravotnej pomoci pre chorých a zranených. Aj keď väčšina obyvateľov Gazy po spustení izraelskej vojenskej kampane utiekla na juh, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na severe stále žije 300 tisíc až 400 tisíc ľudí. Vo vyše trojmesačnej vojne medzi Hamasom a Izraelom zomrelo v Pásme Gazy už viac než 23 350 ľudí, prevažne civilistov. Vojna vypukla po teroristickom útoku na Izrael 7. októbra. Vyžiadal si zhruba 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov.

Pásmo Gazy: Podľa ministerstva zdravotníctva vo vojne zomrelo už 23.843 ľudí

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom v sobotu uviedlo, že počas 99 dní vojny s Izraelom zahynulo na tomto území najmenej 23 843 ľudí. TASR informuje podľa správy AFP. Ministerstvo uviedlo, že od vypuknutia vojny 7. októbra zaznamenalo aj 60 317 zranených, pričom tisíce zostali uväznené pod troskami. Konflikt vyprovokoval teroristický vpád z Pásma Gazy na juh Izraela, pri ktorom zomrelo približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Na hudobnom festivale Nova bolo zavraždených vyše 260 ľudí. Do Pásma Gazy uniesli približne 250 rukojemníkov, stále neprepustili asi 130 z nich.
Izrael podnikol najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy, aby Hamas zničil. Podľa izraelskej armády Hamas svoju vojenskú infraštruktúru umiestňuje do civilných objektov a palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty, Hamas to popiera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy