Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
USA a Británia spustili rozsiahle údery proti povstalcom v Jemene
Zdielať na

USA a Británia spustili rozsiahle údery proti povstalcom v Jemene

WASHINGTON/LONDÝN / Spojené štáty a Británia začali vo štvrtok 11. januára vykonávať masívne údery proti desiatkam cieľom v Jemene, ktoré sú spojené s tamojšími Iránom podporovanými húsíjskými povstalcami. Pre agentúru Reuters to potvrdili štyria americkí predstavitelia, informuje TASR.

Výbuchy sa podľa svedkov Reuters ozvali v hlavnom meste Saná a na mnohých ďalších miestach krajiny. Hovorca Húsíovcov vyhlásil, že údery boli neopodstatnené a že skupina bude aj naďalej napádať lode mieriace do Izraela.

Reuters pripomína, že ide o prvé údery vedené proti šiitským povstalcom podporovaným Iránom priamo na území Jemenu od vlaňajšieho novembra, keď Húsíovci začali napádať námornú prepravu na kľúčovej obchodnej trase v Červenom mori, podľa nich na podporu palestínskeho hnutia Hamas v boji proti Izraelu. Poznamenáva tiež, že ide o dramatické rozšírenie súčasného konfliktu z Pásma Gazy na ďalšiu oblasť Blízkeho východu.

Podľa jedného z amerických predstaviteľov, ktorí si želali zostať v anonymite, boli údery vedené z lietadiel, lodí a ponoriek. Mierili na viac ako desiatku miest na území Jemenu s cieľom oslabiť vojenské schopnosti Húsíovcov a nemali iba symbolický charakter. Husíovci podľa iného z amerických predstaviteľov doteraz nesiahli k odvete a americké a britské námorníctvo v Červenom mori je dobre pripravené sa prípadne brániť. Po vykonaných úderoch však nie je v pláne situáciu v oblasti ďalej eskalovať, dodal.

Británia a USA za agresiu zaplatia

Líder Húsíovcov vo štvrtok však vyhlásil, že akýkoľvek americký úder na jeho hnutie nezostane bez odpovede. Predstavitelia povstalcov potom po útokoch varovali, že Spojené štáty a Británia zaplatia za túto "do neba volajúcu agresiu" vysokú cenu. Hovorca jemenských povstalcov dnes ráno na sieti uviedol, že americko-britský úder na Jemen nemá žiadne opodstatnenie, a že skupina bude v útokoch na lode smerujúce do Izraela naďalej pokračovať.

Člen politického vedenia Húsíovcov Muhammad Buchajtí vyhlásil, že Spojené štáty a Británia si "čoskoro uvedomia, že priama agresia voči Jemenu bola najväčšou hlúposťou v ich histórii". Buchajtí na sieti tiež napísal: "Amerika a Británia urobili chybu, keď rozpútali vojnu proti Jemenu, pretože sa nepoučili zo svojich predchádzajúcich skúseností. "

Útočia na lode smerujúce do Izraelských prístavov

Zástupca Húsíovcov Abdal Kádir Mortada bezprostredne po dnešných útokoch na sieti oznámil, že rad miest v Jemene vrátane hlavného mesta Saná a pobrežnej provincie Hudajdá sa v skorých piatkových hodinách stala terčom "americko-sionisticko-britskej agresie". Povstalci prevádzkovaná televízia Al-Masírá potom na svojom telegramovom účte špecifikovala, že údery boli vedené okrem iného na leteckú základňu blízko medzinárodného letiska pri hlavnom meste, na tábor pri meste Saada, lokality v blízkosti letiska v prístavnom meste Hudajdá, na medzinárodné letisko v provincii Táizz a na pobrežný okres Abs.

Husíovci, ktorí sa počas občianskej vojny zmocnili veľkej časti Jemenu na západe krajiny pri pobreží Červeného mora, vyhlasujú, že útočia na lode napojené na Izrael alebo smerujúce do izraelských prístavov. Mnohé z napadnutých plavidiel však žiadne väzby na Izrael nemali. Americká armáda vo štvrtok ešte pred údermi oznámila, že Húsíovci vypálili ďalšiu protilodnú balistickú strelu na medzinárodné námorné trasy v Adenskom zálive. Išlo už o sedemdesiaty útok týchto povstalcov od 19. novembra.

Biden chce nariadiť opatrenia voči voľnému pohybu tovaru

Biden Húsíom odkázal, že "nebude váhať a nariadi ďalšie opatrenia na ochranu našich ľudí a voľného pohybu tovaru v medzinárodnom obchode na jednej z najdôležitejších obchodných ciest na svete". Premiér Sunak povstalcov obvinil, že svojimi "nebezpečnými a destabilizujúcimi útokmi" spôsobili zásadné narušenie životne dôležitej námornej trasy, čo viedlo k rastu cien komodít.

Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany existujú po útokoch predbežné známky, že "schopnosti Húsíovcov útočiť utrpeli". Americký minister obrany Lloyd Austin podľa agentúry Reuters povedal, že útoky mierili na lokality spojené s húsíjskými bezpilotnými lietadlami, balistickými strelami a strelami s plochou dráhou letu, pobrežnými radarmi a zariadeniami na kontrolu vzdušného priestoru. Spojené štáty sa domnievajú, že za všetkými fázami húsíjskych útokov je Irán, povedal nemenovaný americký činiteľ.

Rusko žiadalo schôdzu OSN

"Rusko požiadalo, aby sa v súvislosti s americkými a britskými útokmi na Jemen konala naliehavá schôdzka Bezpečnostnej rady OSN," uviedlo podľa agentúry TASS ruské zastúpenie pri OSN. Stretnutie je naplánované na 10: 00 miestneho času (16: 00 SEČ).

Na zdržanlivosť a zabránenie eskalácii vyzvala po dnešných útokoch Saudská Arábia. Jej ministerstvo zahraničia uviedlo, že krajina situáciu sleduje s "veľkým znepokojením". Rijád v posledných mesiacoch viedol mierové rokovania s Húsíou, ktorí ovládli veľkú časť Jemenu, najmä pri pobreží Červeného mora. Saudská Arábia stála na čele Západom podporovanej koalície, ktorá sa povstalcom postavila.

Irán, ktorý Húsíe dlhodobo podporuje, útoky odsúdil. "Považujeme ich za jasné porušenie jemenskej suverenity a územnej integrity a za porušenie medzinárodného práva," povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. Podľa libanonského šiitského hnutia Hizballáh tiež podporovaného Teheránom "americká agresia opätovne potvrdzuje, že USA sú partnerom sionistického nepriateľa v páchaní tragédií a masakrov v Pásme Gazy a regióne".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy