Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Prezidentka požiadala o vystúpenie v NR SR. Dôvodom sú legislatívne zmeny v trestnej politike štátu
Zdielať na

Prezidentka požiadala o vystúpenie v NR SR. Dôvodom sú legislatívne zmeny v trestnej politike štátu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Slovenskej republiky požiada budúci týždeň o mimoriadne vystúpenie v Národnej rade. Chce prehovoriť k navrhovaným zmenám v trestnej politike štátu. Zuzana Čaputová považuje skrátené legislatívne konanie za nevhodné a poslancov chce osobne oboznámiť so svojím stanoviskom.

"Rozhodla som sa požiadať o vystúpenie v Národnej rade SR práve pre to, aby som mohla priamo poslancov oboznámiť s mojím stanoviskom k navrhovanej zmene zákona," uviedla Čaputová novinárom počas návštevy Košíc. Hlava štátu uviedla, že ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia. Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

​Parlament už štvrtý deň rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

Súvisiace články