Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Juhoafrická republika oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Juhoafrická republika oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde

Zdroj: TASR

GAZA / ​JAR v Haagu oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Rodiny rukojemníkov, ktorých stále zadržiavajú príslušníci Hamasu, sa stretli v Tel Avive - žiadajú o prepustenie svojich najbližších. ​Hizballáh tvrdí, že zatiaľ ukázal len malú časť svojich schopností. Izrael poprel, že zbombardoval sanitku v Pásme Gazy a zabil zdravotníkov. ​V meste Chán Júnis sa našlo viac než 100 tunelov, operácie pokračujú.

JAR v Haagu oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde

Juhoafrická republika vo štvrtok 11. januára na Medzinárodnom súdnom dvore oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Podľa právnych zástupcov JAR nemožno na ospravedlnenie takéhoto konania použiť ani útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Izrael obvinenie odmieta. 

Juhoafrická republika sudcov MSD požiadala, aby na Izrael uvalili záväzné predbežné opatrenia vrátane okamžitého zastavenia vojenského ťaženia Izraela v Pásme Gazy. "Žiadny ozbrojený útok na územie krajiny nemôže - bez ohľadu na jeho závažnosť - slúžiť ako ospravedlnenie alebo obhajoba porušení dohovoru," vyhlásil juhoafrický minister spravodlivosti a nápravných zariadení Ronald Lamola.

Izrael sa má na pôde MSD vyjadriť v piatok. Prezident Jicchak Hercog sa však už k možnej obhajobe svojej krajiny vyjadril, pripomína AFP. "Neexistuje nič ohavnejšie a nezmyselnejšie než tieto tvrdenia," povedal. Izrael podľa jeho slov pri svojej obhajobe bude vychádzať z medzinárodného humanitárneho práva.

Žiadajú o prepustenie rukojemníkov

Rodiny rukojemníkov, ktorých stále zadržiavajú príslušníci Hamasu v Pásme Gazy sa stretli v Tel Avive. Žiadajú o prepustenie svojich najbližších. Aj napriek viacerým vlnám prepúšťania sa v pásme stále nachádza najmenej 136 ľudí. Radikáli zverejnili videozáznam, ktorý zachytáva najmenej štyri unesené tínedžerky. Dievčatá sedia pri stene a na tvárach majú škvrny od krvi. Dátum ani miesto nakrútenia videozáznamu nie je možné nezávisle overiť.

​Hizballáh tvrdí, že zatiaľ ukázal len malú časť svojich schopností

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh uviedlo, že od vypuknutia vojny v Pásme Gazy a ozbrojených zrážok na libanonsko-izraelských hraniciach predviedlo len malú časť svojich schopností a sily.  "Odpor zatiaľ použil len malinkú časť schopností vo svojich operáciách, predovšetkým čo sa týka zbraní, rakiet a kvalifikácie. Ak si nepriateľ vynúti proti nám vojnu, ukážeme mu všetky naše schopnosti a našu silu," uviedol podpredseda výkonnej rady Hizballáhu Alí Damuš. Zároveň varoval, že Hizballáh nebude akceptovať nijaké "nové vyrovnanie" presadzované Izraelom, ktoré nepriateľovi umožní pokračovať v zločinoch.

Izrael poprel, že zbombardoval sanitku v Pásme Gazy a zabil zdravotníkov

Izraelská armáda odmietla tvrdenia, že v stredu zbombardovala sanitku v Pásme Gazy a zabila štyroch zdravotníkov a dvoch ďalších ľudí. "Na základe podrobností poskytnutých izraelskej armáde bola urobená kontrola, ktorá ukázala, že v opisovanej oblasti nebol podniknutý žiadny útok," napísala armáda agentúre AFP vo vyhlásení. Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že v stredu zahynulo šesť ľudí počas útoku na jeho sanitku pri meste Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy. Strecha sanitky bola úplne zničená a časť vozidla úder rozdrvil.

Na pohreboch mŕtvych sa vo štvrtok zišli davy smútiacich. Červený polmesiac informoval, že útok na sanitku sa odohral na Ceste Saláh ad-Dín. V minulých týždňoch po nej unikali pred postupujúcou izraelskou armádou tisíce Palestínčanov.

​V meste Chán Júnis sa našlo viac než 100 tunelov, operácie pokračujú

Izraelská armáda odhalila v meste Chán Júnis v Pásme Gazy a jeho okolí stovky vstupov do viac než 100 tunelov. Ako uviedla vo štvrtkovom vyhlásení, bude pokračovať v ich prehľadávaní a ničení. Izraelské obranné sily (IDF) v príspevku na sociálnej sieti Telegram dodali, že ich jednotky počas operácií zneškodnili aj teroristov. Podľa armády v jednom z tunelov pod mestom Chán Júnis v minulosti zadržiavali rukojemníkov. Vybudovanie tohto tunela bolo očividne veľmi nákladné. Izraelská armáda odhadla náklady na jeho vyhĺbenie a vybavenie ventiláciou a rozvodmi na milióny šekelov.

Pod Pásmom Gazy sa tiahne celá sieť tunelov dlhá mnoho kilometrov. Niektoré sa nachádzajú v hĺbke niekoľkých desiatok metrov, aby odolali izraelským bombám. Palestínske militantné hnutie Hamas tunely používa aj na náhle útoky zo zálohy, dodala armáda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy