Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: ​OSN tvrdí, že Izrael blokuje dodávky pomoci do nemocníc na severe Gazy
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: ​OSN tvrdí, že Izrael blokuje dodávky pomoci do nemocníc na severe Gazy

Zdroj: TASR

GAZA / Izrael v piatok 12. januára na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že obvinenia z genocídy v Pásme Gazy, ktoré voči nemu vzniesli, sú hlboko skreslené a neodrážajú skutočnú situáciu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Organizácia Spojených národov (OSN) uviedla, že Izrael blokuje vstup humanitárnych konvojov do severnej časti Pásma Gazy, čím sťažuje dodanie potrebného paliva a ďalšej pomoci do nemocníc.

Izrael označil obvinenia z genocídy v Pásme Gazy za skreslené

Právnik Tal Becker zastupujúci Izrael uviedol, že táto krajina sa vo vojne neusiluje zničiť Palestínčanov. Chce však chrániť svojich obyvateľov, ktorí čelia útokom na viacerých frontoch. Prípad je podľa jeho slov postavený na opise reality súčasných bojov, ktorý je zámerne vytvorený, postavený mimo kontextu a manipulatívny.

Obvinenia voči Izraelu na pôde MSD vzniesla Juhoafrická republika (JAR). Vo štvrtok ho v Haagu oficiálne obvinila z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Podľa právnych zástupcov JAR nemožno na ospravedlnenie takéhoto konania použiť ani útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom prišlo o život 1 140 ľudí. Izreal reagoval leteckými útokmi a neskôr i pozemnou ofenzívou. Tá si vyžiadala najmenej 23.469 obetí, prevažne žien a detí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze kontrolované Hamasom.

Izrael a jeho spojenec USA obvinenia z genocídy odmietli a sľúbili rozhodnú obhajobu pred MSD v holandskom Haagu. "Izraelský štát je obvinený z genocídy v období, keď bojuje proti genocíde," povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred piatkovým pojednávaním. "Teroristická organizácia sa dopustila najhoršieho zločinu voči Židom od čias holokaustu a teraz to niekto obhajuje v mene holokaustu?" uviedol Netanjahu a označil to za bezočivosť.

OSN tvrdí, že Izrael blokuje dodávky pomoci do nemocníc na severe Gazy

TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Operácie na severe (Gazy) sa stávajú čoraz náročnejšími," uviedol šéf úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Andrea De Domenico.

Agentúry OSN tvrdia, že ich konvoje s pomocou určenou pre sever Pásma Gazy sú zo strany Izraela podrobované pomalým a nepredvídateľným inšpekciám, pričom je potrebná náročná koordinácia so sieťou kontrolných stanovíšť. Izrael tvrdí, že musí vykonávať dôkladné prehliadky vozidiel s humanitárnou pomocou, aby zamedzil tomu, že sa v nich budú pašovať zbrane pre palestínskych militantov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že vo štvrtok sa jej konečne po dvoch týždňoch podarilo dostať do nemocnice Šifá, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v severnej časti Pásma Gazy. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na sociálnej sieti uviedol, že do nemocnice okrem iného dodali 9 300 litrov paliva a ocenil, že sa v nej podarilo čiastočne obnoviť prevádzku.

V Haagu pokračuje súd, v ktorom JAR viní Izrael z genocídy v Pásme Gazy

V holandskom Haagu dnes bude druhým pokračovať rokovanie Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) o sťažnosti Juhoafrickej republiky, ktorá viní Izrael z genocídy v palestínskom Pásme Gazy. JAR v prvom kroku požaduje, aby súd predbežným opatrením nariadil okamžité zastavenie izraelskej vojenskej operácie v Gaze. Aj keby to súd urobil, neočakáva sa, že by Izrael kvôli tomu boj ukončil. Napríklad v marci 2022 ICJ nariadil Rusku okamžite zastaviť vojenské operácie na Ukrajine, čo sa ale doteraz nestalo.

Súd v Haagu si dnes vypočuje argumenty Izraela, ktorý obvinenia z genocídy odmieta. Tvrdí, že operácia v Gaze je aktom sebaobrany, ku ktorému pristúpil po útoku hnutia Hamas z vlaňajšieho októbra. Ozbrojenci tohto radikálneho islamistického hnutia, ktoré vládne v Gaze a ktoré EÚ či USA považujú za teroristické, 7. októbra napadli Izrael, kde zabili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Izraelské odvetné údery pripravili o život podľa Hamasu vyše 23-tisíc Palestínčanov, rovnako väčšinou civilistov.

​Izrael na súde v Haagu odmietol obvinenia z genocídy, pripomenul holokaust Židov

Zástupca Izraela dnes pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) v Haagu odmietol obvinenia svojej krajiny z páchania genocídy v Pásme Gazy, ktoré vo štvrtok vzniesla Juhoafrická republika, a pripomenul okrem iného holokaust Židov. JAR podľa neho v Haagu prednáša nepodložené tvrdenia a skresľuje informácie. Ak bola proti niekomu spáchaná genocída, tak to bolo proti Izraelu, povedal zástupca Izraela v druhý deň rokovania pri ICJ a pripomenul niekoľko konkrétnych prípadov vrážd a násilia spáchaných počas októbrového teroristického útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na juh Izraela.

Pri izraelskom bombardovaní juhu a stredu Pásma Gazy zomreli desiatky ľudí

Izraelské útoky zabili v noci na piatok v palestínskom Pásme Gazy desiatky ľudí, uviedli zdroje z oboch strán v 98. deň vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Novinár AFP hlásil, že útoky a delostrelecká paľba zasiahli oblasti medzi mestami Chán Júnis a Rafah na juhu Pásma Gazy, preplnené ľuďmi, ktorí ušli zo severu tejto palestínskej enklávy.

Bombardovanie usmrtilo najmenej 59 ľudí a zranilo desiatky ďalších po celom obliehanom palestínskom území, tvrdí ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom. Izraelská armáda uviedla, že pri útoku v Chán Júnise zabila sedem "teroristov" a v oblasti Maghází na severe Gazy ďalších 20.

Fotografi agentúry AFP boli svedkami toho, ako v piatok ráno stúpal čierny dym nad Rafahom, kde sa Palestínčania zhromaždili pri bielych vakoch s telami najnovších obetí. "Záleží na nás niekomu? Prečo každý mlčí?" položil otázky jeden smútiaci pri nemocnici. Na inom mieste v Rafahu skúmal obyvateľ trosky budovy po izraelskom útoku, ktorý podľa muža zabil civilistov v ich domoch. "S ničím nemali nič spoločné. Boli to ľudia, ktorí len chceli žiť," povedal pre AFP a dodal: "Prečo si ich vybrali za cieľ?"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy