Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Masívny protest farmárov: Zablokovali dopravu v centre Berlína
Zdielať na

Masívny protest farmárov: Zablokovali dopravu v centre Berlína

BERLÍN / Doprava v centre Berlína je zablokovaná. Dôvodom je masívny protest farmárov proti vládnym škrtom. Pre kolóny traktorov je komplikovaný aj príchod do nemeckej metropoly. Farmári sa do hlavného mesta schádzajú už od víkendu. V pondelok 15. januára ráno bol v berlínskych uliciach okolo 3 tisíc traktorov a nákladných áut, ďalších 2 tisíc je na ceste. Na bezpečnosť v uliciach dozerá 1300 policajtov. Niektoré linky MHD pre demonštráciu nepremávajú vôbec.

Pohrozili ďalšími protestmi, minister financií čelil piskotu

Ak vláda nezmierni daňovú záťaž poľnohospodárov, budú protesty pokračovať. V pondelok 15. januára to na veľkej demonštrácii v Berlíne proti chystaným vládnym škrtom vyhlásil šéf Zväzu nemeckých poľnohospodárov Joachim Rukwied. Pred nahnevaných farmárov predstúpil tiež spolkový minister financií Christian Lindner, ktorý po celý čas svojho prejavu čelil pieskovi. Lindner povedal, že rozhorčenie poľnohospodárov chápe, ale že on ako správca rozpočtu odmieta ďalšie zadlžovanie, ktoré by bolo aj na úkor farmárov.

"Vypadni, vypadni!" pokrikoval na Lindnera dav tisícok demonštrantov, ktorý sa v pondelok zhromaždil pri Brandenburskej bráne v centre nemeckej metropoly. Piskot a výkriky nesúhlasu sa pokúsil Rukwied utíšiť. "K demokracii patrí rešpekt a ochota načúvať," povedal predák poľnohospodárov. Lindner na úvod poľnohospodárom poďakoval za to, že pondelkový deň a aj celý predchádzajúci týždeň protestov sa zaobišli bez násilností. 

Pozrite si, aká je situácia v Berlíne:

​Minister financií za hlasného piskotu a kriku demonštrantov vysvetľoval poľnohospodárom, že nie je iná cesta ako pokračovať v úsporách. Doplnil, že nemôže pristúpiť k ďalšiemu zadlžovaniu Nemecka. "Všetci musíme odviesť svoj diel. Počujete, aj vláda," povedal Lindner. Ako príklad uviedol, že zastavil stavebné plány na rozšírenie ministerstva financií. Stavba by podľa skorších odhadov vyšla až na 800 miliónov eur (asi 21,6 miliardy korún). Prejav Lindner ukončil vyhlásením, že poľnohospodárom žiadne nové úľavy ponúknuť nemôže, len spoluprácu. Apeloval tiež na Nemcov, aby uprednostňovali v obchodoch nemecký tovar pred lacnejším dovozom.

Rukwied, ktorý k demonštrantom hovoril pred Lindnerom, varoval, že pohár trpezlivosti pretiekol. "Stiahnite návrhy na zvýšenie daní a my potom stiahneme traktory z ulíc," zdôraznil. Varoval, že protesty budú pokračovať, ak vláda poľnohospodárom neustúpi.

Takto vyzerala situácia v Mníchove pred týždňom:

Rukwied už skôr vyhlásil, že úsporné opatrenia vlády vrátane konca daňových výhod budú pre poľnohospodárov znamenať záťaž vo výške jednej miliardy eur (24,5 miliardy Sk). Vláda následne škrty v poľnohospodárstve čiastočne prehodnotila a rozhodla sa zachovať daňové oslobodenie poľnohospodárskych vozidiel. Na skončení podpory dieselu pre poľnohospodárov však trvá, pristúpila však k postupnému znižovaniu dotácií tak, aby skončili do roku 2026 a nie už tento rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy