Skoro jasno
22°
Bratislava
ŠTS odsúdil muža, ktorý schvaľoval útok na Zámockej ulici
Zdielať na

ŠTS odsúdil muža, ktorý schvaľoval útok na Zámockej ulici

Tlačová konferencia špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica k útoku na Zámockej ulici v Bratislave

PEZINOK / Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odsúdila obžalovaného Jozefa B. za schvaľovanie útoku na Zámockej ulici v Bratislave na peňažný trest v sume 700 eur. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor sa odvolal, obžalovaný sa vzdal práva na podanie odvolania.

Obžalovaný na hlavnom pojednávaní priznal vinu a odmietol vypovedať. Súd vykonal z dôvodu pochybností o právnej kvalifikácii dokazovanie. Tá bola napokon zmenená z trestného činu niektorých foriem účasti na terorizme na prečin schvaľovania trestného činu.

​Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus považuje schvaľovanie útoku namiereného proti akejkoľvek menšine za schvaľovanie terorizmu. Na pondelkovom hlavnom pojednávaní čítali výpoveď obžalovaného z prípravného konania. "Ľutujem toho nebohého strelca, že nevystrieľal celý bar," uviedol Jozef B. na sociálnej sieti po útoku na Zámockej ulici v Bratislave.

Trestný čin spáchaný voči inej menšine nie je podľa samosudkyne Renáty Greif Radovčičovej sám o sebe dôvodom na kvalifikovanie skutku ako teroristický útok. Doplnila, že v čase, keď obžalovaný zverejnil svoj komentár na sociálnej sieti, útok na Zámockej bol ešte vyšetrovaný ako úkladná vražda.

Prokurátor považuje aj naďalej konanie obžalovaného za schvaľovanie terorizmu. "Sudkyňa odôvodnila, prečo sa s týmto názorom nestotožňuje, a podľa môjho názoru sú dôvody pre opačný názor hodné preskúmania odvolacím súdom," povedal Harkabus pre TASR.

Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave ukončili

Vrah, ktorý 12. novembra v roku 2022 zastrelil dvoch mladých ľudí v bare Tepláreň, konal mimoriadne chladnokrvne. Plánoval aj útok na vtedajšieho premiéra Eduarda Hegera, ale aj na Roberta Fica. Ciele a ich dopad na verejnosť si značil do tabuliek. O ukončení vyšetrovania informoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy