Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Poslanci prelomili veto prezidentky, schválili kompetenčný zákon
Zdielať na

Poslanci prelomili veto prezidentky, schválili kompetenčný zákon

BRATISLAVA / Právna norma umožňuje zriadiť nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. V novele posunuli účinnosť z 1. januára na 1. februára. Výhrady prezidentky parlament neakceptoval.

Novela prináša zmeny vo výbere šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a predsedu Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Časť výhrad prezidentky smerovala k týmto zmenám. Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda.

Z novely vyplýva, že predsedu ŠÚ SR bude po novom vymenúvať a odvolávať vláda, nie prezident. Do zákona sa dopĺňa, že "predseda úradu pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb".

Výhrady prezidentky

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 2. januára vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady mala k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Časť výhrad prezidentky smerovalo k zmene spôsobu menovania a odvolania predsedov Štatistického úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda.

Hlava štátu mala výhrady i k novozavedeným dôvodom odvolania oboch funkcionárov, Čaputová v nich videla ohrozenie nezávislosti oboch orgánov voči vládnej moci. Upozornila tiež na retroaktivitu zákona. "Môže sa uplatniť aj na súčasných predsedov oboch orgánov vymenovaných podľa doterajších predpisov, čím dochádza k ústavnému nesúladu s princípom právnej istoty," vysvetlila.

​Nové ministerstvo

Ministerstvo cestovného ruchu a športu má vzniknúť s cieľom posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť na zahraničných trhoch priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva.

Nový rezort preberie určité kompetencie ministerstva dopravy 

Ďalšou úlohou rezortu má byť podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky. "Podpora cestovného ruchu je úzko previazaná s rozvojom regiónov Slovenskej republiky, čím dôjde k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov v rámci Slovenska udržaním existujúcich, ako aj tvorbou nových pracovných miest, čím sa zvýši konkurencieschopnosť Slovenska a jeho jednotlivých regiónov," argumentovala vláda. Nové ministerstvo má podporiť aj kongresovú turistiku ako ďalší významný zdroj príjmov pre štát a mestá.

Nový rezort má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Novelizácia tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo. Vydávanie Zbierky zákonov SR má prejsť z Úradu vlády SR späť do kompetencie ministerstva spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy