Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Peter Pellegrini oficiálne ohlásil kandidatúru na prezidenta
Zdielať na

Peter Pellegrini oficiálne ohlásil kandidatúru na prezidenta

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post prezidenta. Kandidatúru v prezidentských voľbách oficiálne oznámil v piatok 19. januára v Banskej Bystrici.

"Prezident musí byť tým, komu budú ľudia dôverovať, na koho sa budú v ťažkých chvíľach spoliehať a za koho sa nebudú musieť nikdy hanbiť," zdôraznil Pellegrini. Prezident nemá byť podľa neho koaličný a ani opozičný. Je presvedčený o tom, že koncepcia prezidenta ako protiváhy voči vláde je pomýlená. "Je to nepochopenie skutočnej úlohy prezidenta," podotkol. 

Predchádzajúce skúsenosti považuje Pellegrini v prezidentských voľbách za výhodu. Kandidát musí mať podľa neho dlhodobú víziu pre Slovensko. "Prezidentský palác nemôže byť len miesto reprezentačných formalít," vyhlásil Pellegrini. Zdôraznil, že prezident musí vedieť ľudí spájať.

Pozrite si celý záznam Pellegriniho oznámenia kandidatúry:

"Hlas je mojim politickým dieťaťom. Zakladali sme ho ako dlhodobý projekt, nie ako stranu na jedno použitie. Nikdy neprestanem byť sociálnym demokratom, to je moje ukotvenie, ktoré sa nikdy nemôže zmeniť," uviedol Pellegrini. Doplnil, že vie, že ak ho zvolia, nemôže zostať predsedom strany a funkcie sa zdá. Ako predsedu potom navrhne jedného zo svojich kolegov. "Mojim kandidátom bude buď Denisa Saková alebo Richard Raši," informoval Pellegrini.

Zdôraznil, že ak ho zvolia, nebude nič meniť na zahraničnom ukotvení Slovenska. "Osobne budem garantom, že SR ostane súčasťou EÚ a NATO," vyhlásil s tým, že prioritou budú preňho aj tak záujmy Slovenska.

O prezidentských voľbách sme sa v štúdiu JOJ 24 rozprávali s politológom Grigorijom Mesežnikovom:

Pellegriniho kandidatúru potvrdil najskôr Šutaj Eštok

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok potvrdil Pellegriniho kandidatúru vo štvrtok večer v relácii Na hrane. Predsedníctvo Hlasu-SD ju už odsúhlasilo. "Včera sme jednomyseľne podporili, aby Peter Pellegrini kandidoval na prezidenta republiky," povedal Šutaj Eštok s tým, že "Peter Pellegrini by bol historicky najlepším prezidentom". Akcentoval, že jeho stranícky šéf si je vedomý všetkých tradícií a aj toho, že má byť nadstranícky. 

Hnutie Slovensko odmieta Pellegriniho ako prezidentského kandidáta

Hnutie Slovensko urobí všetko pre neúspech Petra Pellegriniho (Hlas-SD) v boji o post hlavy štátu. Vyhlásil to predseda hnutia Igor Matovič na piatkovej tlačovej konferencii. Pellegriniho nepovažuje za dobrého kandidáta. Stále nepovedal, aký bude postup hnutia vo voľbách a či nominujú svojho kandidáta.
"Je jasné, že mafiánska vláda potrebuje kandidáta zo svojich radov, ktorý im bude kryť chrbát," tvrdí Matovič s tým, že takým by bol práve Pellegirni. Pripomenul jeho kauzu údajného poberania úplatku pri štátnej zákazke a tvrdí, že nevie vysvetliť svoj majetok ani financovanie strany. Matovič zatiaľ nepovedal, akým spôsobom chce jeho hnutie do kampane zasahovať.

Svoje rozhodnutie Pellegrini avizoval už 8. januára. Oficiálne to ale chcel oznámiť až po predsedníctve strany. "Pokiaľ sa stanem prezidentom, urobím všetko pre to, aby som dodržal literu zákona, že prezident má byť nestranícky," reagoval vtedy na otázku, či sa vzdá postu predsedu strany, ak vo voľbách uspeje.

O post prezidenta sa uchádzajú diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš. Potrebné podpisy od občanov zbiera aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a Marta Čurajová, ktorá chce byť nezávislá apolitická národná kandidátka. Kandidatúru ohlásil aj predseda mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba, začal so zberom podpisov. O post prezidenta sa chce uchádzať aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Spomína sa tiež kandidatúra exministra spravodlivosti Štefana Harabina a predsedu SNS Andreja Danka.

Súvisiace články