Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
23. marca sa budú konať prezidentské voľby 2024
Zdielať na

23. marca sa budú konať prezidentské voľby 2024

BRATISLAVA / Prezidentské voľby 2024 sa budú konať v sobotu, 23. marca 2024. Druhé kolo volieb bude 6. apríla 2024. Informoval o tom predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Predseda parlamentu reagoval aj na otázku novinárov ohľadom kandidatúry. "Oficiálne kandidatúru oznámim 19. januára v Banskej Bystrici," odpovedal Pellegrini. "Keď predsedníctvo strany odsúhlasí moju kandidatúru a bude všetko fungovať ako má a splním náležitosti, oznámim svoju kandidatúru 19. januára," zdôraznil Pellegrini. 

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi.

Kandidáti

O prezidentský palác sa bude uchádzať zrejme 8 kandidátov. Medzi nimi napríklad aj 44-ročný influencer Peter Kuťka, bývalý minister Ivan Korčok, či vymazaný rodič Beata Janočková. Tí sú stále vo fáze zberu podpisov. O post ale stále majú šancu zabojovať aj ďalší.

Andrej Danko má už vyzbieraných 10-tisíc podpisov pre kandidatúru na prezidenta a v ich zbere pokračuje. Stále však nie je isté, či sa napokon skutočne bude o prezidentský palác uchádzať. Všetko vraj závisí od Petra Pellegriniho. Voliči SNS si podľa Dankových slov vedia predstaviť dať svoj hlas napríklad aj Štefanovi Harabinovi. Ten už má vyzbieraných potrebných 15-tisíc podpisov. 

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy