Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pokračuje proces v kauze vraždy Daniela Tupého, prítomný je svedok a znalkyňa
Zdielať na

Pokračuje proces v kauze vraždy Daniela Tupého, prítomný je svedok a znalkyňa

BRATISLAVA / Nenásilný, milý a dobrý. Aj takto označil bývalý kamarát Adama Puškára. Ide o advokátka, ktorý čelí obžalobe z vraždy študenta Daniela Tupého z roku 2005.

Na Mestskom súde Bratislava I. pokračuje v pondelok 8. januára súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí právnik Adam P., ktorý trvá na svojej nevine. Na hlavnom pojednávaní je prítomný svedok a znalkyňa z oblasti psychológie Elena Fortis.

Obžalovaného na pojednávanie eskortovali z ústavu na výkon väzby. Bratislavský mestský súd síce v decembri 2023 rozhodol o prepustení Adama P. z väzby na kauciu, ale verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátorka podala sťažnosť, o ktorej by mal v stredu 10. januára doobeda rozhodnúť na neverejnom zasadnutí bratislavský krajský súd.

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy študenta Daniela Tupého sa začalo na bratislavskom mestskom súde 15. novembra 2023. Obžalovaný vtedy vypovedať odmietol. Výsluch vlani absolvoval kľúčový svedok Vladimír M. Znalkyňa Fortis v pondelok 8. januára uviedla, že v znaleckom posudku skúmala okrem iného aj všeobecnú a špecifickú vierohodnosť svedka zo psychologického hľadiska.

Majú vypočuť ďalších troch svedkov

"Znalecký posudok je celkom jednoznačný. Znalkyňa sa vyjadrila tak, že špecifická vierohodnosť tohto svedka je výrazne znížená," povedala médiám po skončení hlavného pojednávania obhajkyňa obžalovaného Michaela Matušíková s tým, že svedok nie je dôveryhodný. Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave Soňa Juríčková však poukázala na to, že všeobecná vierohodnosť svedka bola potvrdená. "Nič sa nemení v porovnaní s tým, ako bol vypracovaný znalecký posudok v prípravnom konaní," dodala.

V úvode pojednávania ako prvá vystúpila znalkyňa s posudkom kľúčového svedka Vladimíra Malíčka. Ide o muža, ktorý sa nedávno priznal, že študenta Daniela Tupého niekoľkokrát udrel, ale so zavretým nožom. Podľa výsledkov znaleckého posudku je vierohodnosť svedka Malíčka znížená a nedá sa mu veriť.

Splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica navrhuje vypočuť ďalších troch svedkov a pribrať do konania znalecký ústav. Spochybnil komplexnosť posudku, ktorý bol prezentovaný na pondelkovom pojednávaní. "Mali by sme aj z pohľadu poškodených hľadať také právne riešenie, aby to bolo nespochybniteľné hlavne pre nich, lebo svojím spôsobom oni najviac trpia celým týmto konaním. Preto by znalecký posudok v tejto kauze mal spraviť nejaký znalecký ústav," zdôraznil.

Na detaily si už vraj nepamätajú 

Ako druhý sa pred sudcu postavil svedok Marek Takáč prezývaný Alarm, ktorý bol spolu s ďalšími siedmimi mužmi podozrivý z vraždy študenta Daniela Tupého. Policajti skupinu zadržali ešte vlani v rámci akcie Karma. Marek Takáč bol šoférom jedného z troch áut, ktorými partia prišla na miesto činu. Na detaily vraždy si vraj už ale nepamätá.

"Dnes vlastne máme 17-18 rokov od spáchania trestnej činnosti a je veľmi komplikované, aby sme tu argumentovali o tom, či si pamätá alebo nepamätá," povedal Roman Kvasnica, právny zástupca poškodených. Jeden z obhajcov Puškára tvrdí, že obžaloba sa rozpadáva. Podľa jeho slov prokuratúra po dnešnej výpovedi znalkyne ako aj svedka Takáča dostala smrteľnú ranu do chrbta.

"A ďalšie smrteľné rany do chrbta bude len a len dostávať po výsluchu svedkov, ktorí už sú v spise, o ktorých vieme čo hovorili, len ich orgány činné v trestnom konaní na rozdiel od nás vyhotovili ináč," dodal Roman Benedikovič, obhajca Adama Puškára. 

Výsluch v pondelok absolvoval aj svedok Marek, šofér jedného z áut, ktoré dopravilo skupinu sympatizantov pravicového extrémizmu 4. novembra 2005 na Tyršovo nábrežie v Bratislave. S obžalovaným bol v kamarátskom vzťahu, na detaily skutku si nepamätá. Hlavné pojednávanie bolo krátko predpoludním odročené na 26. februára. Predvolaní majú byť šiesti svedkovia.

Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia. Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I. ich v júni 2009 oslobodil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy