Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
696. deň na Ukrajine: Rusko zvažuje zabavovanie majetku za kritiku armády
Zdielať na

696. deň na Ukrajine: Rusko zvažuje zabavovanie majetku za kritiku armády

Zdroj: TASR

KYJEV / Francúzskeho veľvyslanca v Rusku Pierra Levyho si predvolalo tamojšie ministerstvo zahraničia. Podľa vyjadrenia Moskvy mal veľvyslanec vysvetliť prítomnosť francúzskych žoldnierov v ukrajinskom Charkove. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pri utorkovom vzdušnom útoku na druhé najväčšie ukrajinské mesto zomrelo viac než 60 zahraničných bojovníkov, medzi nimi najmä Francúzi. Francúzsko obvinenie odmieta a deklaruje, že Ukrajine v boji o vlastnú suverenitu pomáha dodávkami vojenského materiálu a vojenským výcvikom v súlade s medzinárodným právom.

​EÚ chce pri príležitosti výročia invázie na Ukrajinu zaviesť 13. balík sankcií

Európska únia plánuje pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu zaviesť 13. balík sankcií voči Moskve. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry Belga, ktorá sa odvolala na diplomatické zdroje. Podľa nemenovaného vysokopostaveného európskeho predstaviteľa je šéf diplomacie EÚ Josep Borrell "naklonený myšlienke pripomenúť si druhé výročie agresie balíkom sankcií zameraných najmä na jednotlivcov a organizácie".

Zatiaľ nie je známe, čo bude balík obsahovať. Pobaltské štáty a Poľsko sú za uvalenie sankcií na ruský jadrový sektor alebo dovoz skvapalneného zemného plynu, ostatné členské štáty Únie sú však v tomto ohľade zdržanlivé. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v piatok uviedol, že EÚ bude mať do konca roka 2024 kapacitu na výrobu najmenej 1,3 milióna delostreleckých granátov. Prioritou bude poslať väčšinu munície vyrobenej európskymi spoločnosťami na Ukrajinu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v ten istý deň vyzval obranný priemysel svojej krajiny, aby prešiel na "režim vojnovej ekonomiky", vďaka čomu by Francúzsko mohlo poslať viac dodávok na Ukrajinu. "Budeme naďalej pomáhať Ukrajincom, pretože nemôžeme dovoliť, aby si Rusko myslelo, že môže vyhrať," uviedol Macron. Dodal, že "víťazstvo Ruska by znamenalo koniec bezpečnosti Európy."

Rusko: Poslanci budú rokovať o návrhu na zabavenie majetku za kritiku armády

Ruskí poslanci začnú na budúci týždeň rokovať o návrhu zákona, ktorý počíta s konfiškáciou peňazí, majetku a ďalších cenností komukoľvek, koho usvedčia zo šírenia "falošných správ" o ruskej armáde. Povedal to v sobotu predseda dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy) Viačeslav Volodin, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Predmetný návrh má podľa ruských štátnych médií podporu všetkých veľkých parlamentných frakcií. Volodin priblížil, že poslancom Štátnej dumy bude predložený v pondelok. "Každý, kto sa pokúša zničiť a zradiť Rusko, by mal dostať trest, aký si zaslúži, a nahradiť tak svojím majetkom škody spôsobené krajine," napísal Volodin v príspevku na platforme Telegram.

Cieľom legislatívy je podľa jeho slov potrestať "darebákov", ktorí očierňujú Rusko a ruských vojakov či dôstojníkov slúžiacich "v špeciálnej vojenskej operácii", čo je termín, akým Rusko označuje svoju inváziu na Ukrajinu. Moskva už krátko po svojom predvlaňajšom napadnutí Ukrajiny označila kritiku ruskej armády za nezákonnú. Odvtedy v tejto súvislosti zadržala tisíce ľudí. Už teraz hrozí v Rusku za šírenie údajne nepravdivých informácií o armáde previnilcom trest odňatia slobody až do výšky 15 rokov, pripomína AFP s tým, že tamojšie úrady takéto tresty využívajú na potláčanie akejkoľvek formy občianskeho nesúhlasu.
V súlade s platnými zákonmi sa tam za "nepravdivé" môžu považovať akékoľvek informácie o invázii na Ukrajinu, ktoré nepochádzajú z oficiálnych vládnych zdrojov, pričom za ich šírenie hrozí trestné stíhanie.

CNN: Vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, Biden chce urýchliť pomoc

Vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, odhadujú americké a ďalšie západné spravodajské služby. S odvolaním sa na zdroje blízke týmto kruhom to napísal server CNN. Podľa neho sa kvôli týmto hodnoteniam Biely dom snaží zabezpečiť finančnú a vojenskú podporu Ukrajiny aj pre prípad, že súčasný prezident Joe Biden nevyhrá nadchádzajúce americké voľby a na čele krajiny ho vystrieda republikánsky kandidát. Terajší mandát Bidenovi vyprší v januári budúceho roka.

Súčasná americká administratíva, ale aj vedenie NATO či vláda v Kyjeve počítajú s tým, že ak do prezidentského kresla opäť zasadne najväčší favorit Republikánskej strany pre novembrové voľby Donald Trump, Spojené štáty podporu Ukrajine znížia. Biden teraz nalieha na Kongres, aby schválil ďalší balík pomoci Kyjevu vo výške 60 miliárd dolárov. CNN podotýka, že administratíva si uvedomuje, že ide zrejme o poslednú možnosť, ako doručiť Ukrajine nové finančné prostriedky pred tohtoročnými voľbami v USA.

V stredu sa Biden zišiel so zástupcami Snemovne reprezentantov a Senátu, aby im načrtol, čo je pre Ukrajinu v stávke. V jednej chvíli sa prezident obrátil na svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana a riaditeľku amerických tajných služieb (DNI) Avril Hainesovú, aby zákonodarcom vysvetlili, o aké vojenské schopnosti Ukrajina kvôli nedostatočnej pomoci v najbližších mesiacoch môže prísť, uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

Rumunskí dopravcovia a farmári ukončili blokádu hraníc, píšu ukrajinské médiá

Rumunskí dopravcovia ukončili blokádu hraničného priechodu s Ukrajinou Siret-porubne a cez priechod opäť prechádzajú kamiónmi, uviedol dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Tú o uvoľnení priechodu informovala rumunská hraničná polícia asi pol hodinu po polnoci.

Taktiež rumunskí poľnohospodári dnes popoludní ukončili svoj protest, ktorým blokovali hraničný priechod Halmeu-djakovo, kde na vjazd na Ukrajinu čakajú tri desiatky kamiónov, zatiaľ čo na vjazd do Rumunska vyše 600 nákladných vozidiel, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na ukrajinských colníkov a pohraničníkov. Rumunská strana podľa nich začala s odbavovaním. O deň skôr skončila aj blokáda hraničného priechodu Vicovu de Sus-krasnoilsk, ktorý rovnako blokovali rumunskí poľnohospodári.

Ruský súd prvýkrát oslobodil vojaka obvineného z vraždy spolubojovníka

Ruský súd po prvý raz vyniesol oslobodzujúci rozsudok nad ruským vojakom obžalovaným zo zavraždenia spolubojovníka vo vojne proti Ukrajine. S rozhodnutím poroty a sudcu posádkového súdu v Novočerkassku na juhozápade Ruska ale nesúhlasia prokurátori a tiež zástupcovia pozostalých, ktorí podali odvolanie, napísal v sobotu 20. januára na svojom webe list Kommersant. 41-ročný seržant Zajndi Takajev z Čečenska obžalovaný z vraždy 20-ročného vojaka Magomeda Šachbanova z Dagestánu bol prepustený z väzby a má právo požadovať za svoje uväznenie odškodnenie. Žalobcovia a zástupcovia pozostalých sa ale odvolali na súd Južného vojenského okruhu. Argumentujú procesnými chybami posádkového súdu a možným nátlakom, ktorý mohol prinútiť šiestich porotcov k rozhodnutiu oslobodiť obžalovaného viny.

Podľa obžaloby bol Šachbanov zastrelený v júni 2022 pri pikniku v ukrajinskom Pervomajsku. Takajev tvrdí, že niekto neznámy útočil zo krovia, svedkyne však vypovedali, že práve Takajev pristúpil zozadu k Šachbanovovi a strelil ho do hlavy. "Stokrát by som mohol zabiť Magomeda v boji, je to úplný nezmysel," vyhlásil Takajev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy