Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
695. deň na Ukrajine: V ruskej Brjanskej oblasti horí sklad pohonných hmôt, zasiahol ho dron
Zdielať na

695. deň na Ukrajine: V ruskej Brjanskej oblasti horí sklad pohonných hmôt, zasiahol ho dron

KYJEV/MOSKVA / V ruskej Brjan-skej oblasti horia palivové zásobníky. Požiar zrejme spôsobil ukrajinský dron, ktorý zostrelila ruská protivzdušná obrana. Údery bezpilotnými lietadlami sú v ruských regiónoch v blízkosti Ukrajiny pomerne časté. Ukrajinský dron útočil aj na ropný terminál v ruskej leningradskej oblasti, ktorá obklopuje Petrohrad. Toto bezpilotné lietadlo ale zdolalo asi dvojnásobnú vzdialenosť ako bolo doteraz bežné - až 1 250 kilometrov. Ukrajinský minister pre strategický priemysel Olexander Kamyšin v Davose povedal, že Ukrajina dnes dokáže za 350 dolárov vyrobiť niečo, čo doletí až do Petrohradu.

​V ruskej Brjanskej oblasti horí sklad pohonných hmôt, zasiahol ho dron

V meste Klincy v ruskej Brjanskej oblasti horia zásobníky pohonných hmôt po tom, čo ich zasiahol dron, práve zostrelený protivzdušnou obranou. Informoval o tom na telegrame Alexander Bogomaz, gubernátor tohto regiónu susediaceho s Ukrajinou a Bieloruskom. Naopak, Ukrajina zažila pokojnú noc, jednu z mála od vpádu ruských vojsk predvlani vo februári, uviedol v televízii hovorca ukrajinského letectva, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana.

"Počas likvidácie vzdušného cieľa bola na území skladu pohonných hmôt zhodná munícia," uviedol Bogomaz. Začali kvôli tomu horieť zásobníky. Na mieste zasahujú hasiči a ďalší záchranári. Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený.

"Ešte horí," uvádzal popisok k jednému z videí, ktoré nakrútili očití svedkovia a na sociálnej sieti ráno publikoval spravodajský kanál Gorod Brjansk. Horia štyri zásobníky s benzínom, požiar medzičasom zachvátil plochu 1000 metrov štvorcových, uviedla štátna agentúra TASS. Plamene sa snažia zvládnuť 13 hasičských striekačiek a tiež špeciálny protipožiarny vlak vypravený moskovskou železničnou spoločnosťou.

Ruskojazyčný servis BBC uvádza, že niekoľko minút po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili prvé informácie o požiari v sklade pohonných hmôt, uviedlo ruské ministerstvo obrany, že dnes ráno bol nad Brjanskou oblasťou zostrelený ukrajinský dron. Na sociálnych sieťach sa podľa BBC medzičasom objavilo množstvo príspevkov so zábermi požiaru, vyhotovených ako v Klincoch, tak v 150 kilometrov vzdialenom Brjansku.

​Rusko zostrelilo dva ukrajinské drony nad Brjanskou oblasťou

Gubernátor Bogomaz medzitým podľa denníka Kommersant ohlásil zostrelenie ďalších dvoch ukrajinských dronov. Okrem zásobníkov pohonných hmôt sa terčom ukrajinských dronov v noci na dnes stal tiež podnik na výrobu výbušnín v Kotovsku v Tambovskej oblasti v centrálnom Rusku, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ukrajinskej tajnej služby. Miestne médiá tvrdia, že dron sa okolo tretej ráno, teda asi hodinu po stredoeurópskej polnoci, zrútil v Kotovsku bez toho, aby podnik zasiahol. Nikto nebol zranený. No všetkých pracovníkov závodu hneď po incidente evakuovali.

"Putin sústredil najviac prostriedkov rádioelektronického boja a protivzdušnej obrany na ukrajinských okupovaných územiach. Útoky na vojenské objekty na ruskom území budú pokračovať," povedal zdroj ukrajinskému denníku.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Jurij Ihnať v televízii predpovedal ešte viac podobných požiarov v Rusku, podobných tomu v meste Klincy. Tieto akcie nielenže sťažujú zásobovanie nepriateľských jednotiek, ale tiež pomáhajú Rusom pochopiť "obrovský rozdiel" medzi propagandou, šírenou ruským vedením, a realitou, uviedol hovorca podľa agentúry Unian.

Údery za použitia bezpilotných lietadiel sú v regiónoch susediacich s Ukrajinou časté, v noci na štvrtok však ukrajinský dron útočil aj na ropný terminál v Leningradskej oblasti, ktorá obklopuje druhé najväčšie ruské mesto Petrohrad. Podľa Kyjeva urazil vzdialenosť 1250 kilometrov. Dovtedy prichádzali z Ruska správy o útokoch najďalej asi 700 kilometrov od ukrajinských hraníc.

​Rusko v tomto roku na Ukrajine zrejme plánuje rozsiahlu ofenzívu

Rusko pravdepodobne plánuje v tomto roku rozsiahlu ofenzívu, počas ktorej sa pokúsi ovládnuť štyri ukrajinské regióny, ktoré už skôr označilo za svoju súčasť, napísal dnes britský list Financial Times. Konečným cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina pritom zostáva ovládnutie Ukrajiny a podrobenie si jej obyvateľstva, uviedol tiež denník, ktorý sa odvoláva na svoje zdroje a novo odtajnené americké spravodajské dokumenty, ktoré mali jeho novinári možnosť preštudovať.

Rozsiahlu ofenzívu Rusko možno plánuje už v lete, oznámili denníku nemenovaní ukrajinskí predstavitelia z bezpečnostného sektora. Jej cieľom bude ovládnuť zvyšné časti Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré už v auguste 2022 ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil za súčasť Ruska. Vylúčený nie je ani scenár, keď sa Rusko pokúsi o ovládnutie druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova alebo aj Kyjeva, napísal denník v článku s názvom: "Aktívna obrana: ako Ukrajina plánuje prežiť rok 2024".

Ďalšou výzvou pre Ukrajinu je nová mobilizácia. Ukrajinské armádne vedenie požiadalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nariadil mobilizáciu ďalšieho zhruba pol milióna vojakov. Zelenskyj sa však podľa britského listu zdráha urobiť takýto nepopulárny krok v čase, keď jeho obľuba medzi voličmi podľa prieskumov slabne.

Ruské lietadlo včasnej výstrahy po "ukrajinskom útoku explodovalo"

Ruské lietadlo včasnej výstrahy "takmer určite" po ukrajinskom útoku explodovalo a zrútilo sa do Azovského mora pri Krymskom polostrove, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. Ministerstvo označilo toto lietadlo - Beriev A-50 Mainstay - za "kľúčový prvok pre ruské operácie nad Ukrajinou".

Lietadlo vysiela "včasné varovania pred hrozbami vo vzduchu, ale má aj veliteľskú a kontrolnú funkciu", vysvetlilo britské ministerstvo. Explózia evidentne nastala cez víkend. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v pondelok informoval, že ukrajinské letectvo v nedeľu v oblasti Azovského mora zlikvidovalo prieskumné lietadlo včasnej výstrahy A-50 a bombardér IL-22M ruských leteckých síl. Aj podľa podpredsedu výboru ukrajinského parlamentu pre obranu Jurija Mysiagina bolo lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50 zostrelené. Zásah dostal podľa poslanca tiež bombardér IL-22M – jeho posádka sa snažila dostať na najbližšie letisko. Lietadlo však zmizlo z radaru po tom, čo začalo klesať v oblasti mesta Kerč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy