Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
694. deň na Ukrajine: Ruská protivzdušná obrana zničila dron smerujúci na Moskvu
Zdielať na

694. deň na Ukrajine: Ruská protivzdušná obrana zničila dron smerujúci na Moskvu

KYJEV / Rusko v noci opäť útočilo na Ukrajinu. Podľa Kyjeva väčšinu z 33 bezpilotných lietadiel zlikvidovala proti-vzdušná obrana. Aj Rusko bolo terčom útokov. Ukrajinské drony boli zničené v Belgorodskej a Leningradskej oblasti. Ďalší dron smerujúci na Moskvu podľa starostu Sobjanina tiež zostrelili. Pre incident dočasne pozastavili prevádzku na letisku Vnukovo. Ruský minister zahraničia Lavrov obvinil Západ, že podnecuje Ukrajinu, aby zintenzívnila útoky na ruské územie.

​Ruská protivzdušná obrana zničila dron smerujúci na Moskvu, Kyjev hlási zostrely ruských dronov

Ruská protivzdušná obrana v noci na štvrtok 18. januára zničila dron smerujúci na Moskvu. Ďalšie bezpilotné lietadlo zneškodnila podľa ministerstva obrany v Leningradskej oblasti. Informuje o tom agentúra TASS. Ukrajinské rakety boli podľa úradov v noci na dnes zničené v ruskej Belgorodskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana oznámila, že v noci zlikvidovala väčšinu z viac ako 30 dronov, ktoré Rusko použilo na útok na ukrajinské územie.

"Dňa 18. januára približne o 01: 30 moskovského času (streda 23: 30) bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať... útok pomocou bezpilotných lietadiel proti objektom na území Ruskej federácie. Službu konajúce sily protivzdušnej obrany zničili jedno bezpilotné lietadlo nad územím Moskovskej oblasti a jeden zachytili nad územím Leningradskej oblasti," uviedlo ruské ministerstvo.

Naopak, Rusko v noci opäť útočilo na ukrajinské územie. Podľa Kyjeva na to teraz použilo celkovo 33 dronov šáhed iránskeho pôvodu, z ktorých sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zlikvidovať 22. Hlavnými cieľmi úderov bol sever a juh krajiny, ktorá sa už skoro dva roky bráni ozbrojenej ruskej agresii.

​Rusko nemôže byť porazené, o tom možno len snívať, tvrdil Lavrov

Rusko nemôže byť porazené vo vojne proti Ukrajine a túto krajinu čaká osud Afganistanu, vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. Vojna Ruska proti Ukrajine, označovaná za najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, trvá už skoro dva roky.

"Nie je žiadna nádej na to, že Rusko bude nejakým spôsobom porazené. To už sa preberalo veľakrát. Tí, ktorí neštudovali dejiny, a takých je na Západe veľa, môžu na túto tému (ruské porážky) fantazírovať," vyhlásil Lavrov pred novinármi podľa štátnej agentúry TASS.

V čase Lavrovovho vystúpenia úrady uzavreli moskovské letisko Vnukovo. To sa v minulosti niekoľkokrát stalo v prípadoch, keď sa v okolí ruskej metropoly vyskytli ukrajinské drony. Prípadné dohody o bezpečnostných zárukách, ktoré sa Ukrajina po Británii snaží uzavrieť tiež s ďalšími západnými štátmi, podľa Lavrova nijako nemenia ciele ruskej "špeciálnej operácie", ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine, ani odhodlanie Moskvy "dôsledne a vytrvalo" usilovať o dosiahnutie týchto cieľov.

Študenti na západe Ukrajiny sa budú učiť strieľať na interaktívnych systémoch

Ukrajinské stredné školy v západnej Ivano-Frankivskej oblasti zavedú do učebnej osnovy študentov nácvik streľby prostredníctvom mobilného interaktívneho systému, uviedla vo štvrtok gubernátorka tejto oblasti Svetlana Oniščuková. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Študenti stredných škôl v Ivano-Frankivskej oblasti sa budú na hodinách predmetu Obrana Ukrajiny učiť strieľať prostredníctvom bezpečných interaktívnych systémov," uviedla Oniščuková na sociálnej sieti s tým, že výcvik streľby zavedie okolo tridsať škôl v tejto západnej oblasti. "Tieto mobilné systémy sa skladajú z multimediálneho zariadenia, softvéru a ukážky zbraní," uviedla ďalej a dodala, že školy sa takto snažia zlepšiť zručnosti študentov, ktoré súvisia s vojenskou a vlasteneckou výchovou.

Rusko odmieta rokovania o kontrole zbraní, kým USA podporujú Ukrajinu

Rusko odmieta obnovu rokovaní o kontrole jadrových zbraní, dokým Spojené štáty neprestanú podporovať Ukrajinu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to vyhlásil vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii v Moskve. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a portálu Sky News.

"Uprostred hybridnej vojny, ktorú Washington vedie voči Rusku, nevidíme žiadny základ nielen na ďalšie spoločné opatrenia v oblasti kontroly zbraní a znižovania strategických rizík, ale ani na diskusiu s USA o otázkach strategickej stability," tvrdil Lavrov.

Rokovania o kontrole jadrových zbraní by sa podľa neho mohli obnoviť len vtedy, ak by Washington prehodnotil svoju súčasnú politiku voči Rusku. Západné krajiny ďalej obvinil z toho, že podnecujú Ukrajinu, aby zintenzívnila útoky na ruské územie a blokujú tak akékoľvek rokovania o ukončení konfliktu.

"Takéto podnecovanie a transfer zbraní ukazuje, že Západ nechce žiadne konštruktívne riešenie. Budeme dôsledne a vytrvalo presadzovať ciele špeciálnej operácie, kým ich nedosiahneme," uviedol šéf ruskej diplomacie s tým, že takzvaná špeciálna operácia, ako v Rusku nazývajú vojnu na Ukrajine, podľa neho "očistila Rusko a ozdravila ruskú spoločnosť".

Ukrajina tvrdí, že dronom zaútočila na ropný terminál v Petrohrade

Ukrajina uskutočnila vo štvrtok útok bezpilotným lietadlom na ropný terminál v ruskom Petrohrade. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný ukrajinský vojenský zdroj, podľa ktorého ide o "novú fázu" vojny v tomto regióne Ruska.

"Máme potvrdené zásahy. Toto je nová etapa nášho úsilia v tomto regióne," povedal ukrajinský zdroj. Agentúra Reuters nemohla toto vyhlásenie nezávisle overiť. Ruské ministerstvo obrany však oznámilo, že v noci na 18. januára bol nad Leningradskou oblasťou, kam patrí aj Petrohrad, zostrelený dron.

Je to prvýkrát, čo ruské úrady informovali o zostrelení dronu nad týmto regiónom od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Gubernátor Petrohradu Alexander Beglov v súvislosti s týmto incidentom uviedol, že nikto nebol zranený a že prebieha vyšetrovanie. Portál 47news.ru informoval, že zostrelený dron, ktorý dopadol do areálu Petrohradského ropného terminálu, niesol nálož s ekvivalentom troch kilogramov TNT. Na mieste dopadu boli stopy po výbuchu. Tlačová služba terminálu uviedla, že podnik funguje normálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy