Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
692. deň na Ukrajine: Charkovská oblasť nariadila evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí blízko frontovej zóny
Zdielať na

692. deň na Ukrajine: Charkovská oblasť nariadila evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí blízko frontovej zóny

Štúdio 24 o defenzíve ukrajinskej armády

KYJEV / Charkovská oblasť nariadila evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí v prifrontovej zóne. Poľskí dopravcovia po dohode s vládou pozastavia blokádu hranice s Ukrajinou. Blinken prisľúbil Zelenskému, že USA budú naďalej poskytovať pomoc Ukrajine. Lídri politických skupín EP sa spoločne vyslovili za vojenskú podporu Ukrajine. Podľa Zelenského Putin neprijme zamrznutý konflikt, Ukrajina musí ovládnuť vzduch.

​Charkovská oblasť nariadila evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí v prifrontovej zóne

Úrady Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v utorok 16. januára nariadili povinnú evakuáciu obyvateľom z viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády v tejto oblasti.  "Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu zavádzame povinnú evakuáciu obyvateľstva zo strediskových obcí Kindrašivska a Kurylivska v kupianskom okrese," oznámil na sociálnej sieti charkovský oblastný gubernátor Oleh Synehubov. 

Vo svojej správe na sociálnych sieťach dodal, že v týchto obciach žije 3043 ľudí, z toho 279 detí. Synehubov ubezpečil, že všetkým evakuantom bude poskytnuté ubytovanie a podpora medzinárodných humanitárnych organizácií.

Poľskí dopravcovia po dohode s vládou pozastavia blokádu hranice s Ukrajinou

Poľskí kamionisti pozastavia blokádu priechodov na hraniciach s Ukrajinou po tom, čo uzavreli dohodu s vládou, oznámil v utorok 16. januára poľský minister pre infraštruktúru Dariusz Klimczak. "Protest bude pozastavený do 1. marca," spresnil Klimczak novinárom, pred ktorých predstúpil spolu so zástupcami poľských dopravcov.

Poľskí kamionisti od novembra blokujú hraničné priechody na Ukrajinu na protest proti údajne "nekalej konkurencii" zo strany ukrajinských kolegov a proti uvoľneniu pravidiel prístupu ukrajinských firiem do EÚ.

Blinken prisľúbil Zelenskému, že USA budú naďalej poskytovať pomoc Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok 16. januára prisľúbil, že Spojené štáty budú aj naďalej poskytovať pomoc Ukrajine. Povedal to na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo švajčiarskom Davose, kde sa koná 54. zasadnutie Svetového ekonomického fóra (WEF). "Sme odhodlaní naďalej poskytovať Ukrajine pomoc a úzko spolupracujeme s Kongresom, aby sa nám to podarilo. Viem, že naši európski kolegovia urobia to isté," povedal Blinken.

Zelenskyj sa administratíve prezidenta USA Joea Bidena poďakoval za všetku pomoc, ktorú Spojené štáty Ukrajine už poskytli. Ocenil aj skutočnosť, že pomoc Ukrajine má v Kongrese podporu oboch politických táborov.

Lídri politických skupín EP sa spoločne vyslovili za vojenskú podporu Ukrajine

Predsedovia piatich najväčších politických skupín v Európskom parlamente (EP) v utorok 16. januára v spoločnej iniciatíve vyzvali EÚ a členské štáty na poskytnutie dlhodobej vojenskej podpore Ukrajine. Podľa nich pôjde o splnenie sľubov a zabezpečenie "účinnej a udržateľnej dlhodobej vojenskej podpory Ukrajine a obranu Únie".

List podpísal predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber, šéfka skupiny socialistov a demokratov (S&D) Iratxe Garcíová Pérezová, líder liberálov z frakcie Obnovme Európu (RE) Malik Azmani, spolupredsedovia skupiny Zelení / Európska aliancia za slobodu Philippe Lamberts a Terry Reintkeová a spolupredsedovia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Ryszard Legutko a Nicola Procaccini.

Podľa Zelenského Putin neprijme zamrznutý konflikt, Ukrajina musí ovládnuť vzduch

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok 16. januára počas summitu v Davose vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin sa bude usilovať o pokračovanie v invázii na Ukrajinu aj v prípade, že sa boja na rozsiahlom fronte zastavia. "Po roku 2014 sa objavili pokusy zmraziť konflikt v Donbase. Garantmi boli veľmi vplyvné osoby – nemecký kancelár a francúzsky prezident. No Putin je predátor, preto sa neuspokojí so zamrznutými polotovarmi," vyhlásil Zelenskyj v Davose. Narážal tým na vojenské obsadenie Krymu vo februári až marci roku 2014 a tiež odtrhnutie ukrajinských regiónov Donbas a Luhansk.

Zelenskyj vidí riešenie súčasnej situácie v ovládnutí vzdušného priestoru. "Ukrajina musí ovládnuť vzdušný priestor. Dokážeme to tak, ako sme ovládli aj Čierne more. Vzdušná prevaha nám umožní postúpiť po zemi. Partneri vedia, koľko a čoho potrebujeme," dodal Zelenskyj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy