Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
693. deň na Ukrajine: Výsledok vojny na Ukrajine predurčí osud sveta, uviedol vojenský veliteľ NATO
Zdielať na

693. deň na Ukrajine: Výsledok vojny na Ukrajine predurčí osud sveta, uviedol vojenský veliteľ NATO

KYJEV / ​Duda ubezpečil Zelenského o pokračujúcej podpore Poľska pre Ukrajinu. ​Ukrajina a Rusko hlásili ďalšie útoky dronov. ​Nováková v Davose: Treba zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine. Ruské útoky podľa OSN v decembri výrazne zvýšili počet civilných obetí na Ukrajine. ​Na švajčiarske vládne weby zaútočili po Zelenského návšteve proruskí hekeri.

​Duda ubezpečil Zelenského o pokračujúcej podpore Poľska pre Ukrajinu

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok uistil svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského o pokračujúcej podpore Varšavy pre Kyjev. Obaja lídri na stretnutí v dejisku Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose hovorili aj o plánovanej návšteve poľského premiéra Donalda Tuska v Kyjeve. "Ubezpečil som prezidenta Zelenského, že naša politika voči Ukrajine bude stabilná a bude to politika neustálej podpory; že už o niekoľko dní môže v Kyjeve pokojne pristúpiť k rokovaniam s premiérom Donaldom Tuskom," informovala v príspevku na sociálnej sieti kancelária poľského prezidenta.

Duda tiež povedal, že Severoatlantická aliancia by mala pozvať Ukrajinu do svojich radov. "Myslím si, že Ukrajina by mala dostať pozvánku do NATO, čo by iniciovalo diskusie o tejto otázke v jednotlivých národných parlamentoch členských štátov Aliancie," uviedol. "Tento proces by mal napredovať a je mimoriadne dôležitý pre morálku ukrajinských obrancov," dodal. Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti napísal, že Dudu informoval o aktuálnom dianí na bojisku.

​Ukrajina a Rusko hlásili ďalšie útoky dronov

Ukrajina i Rusko hlásili v stredu 17. januára v ranných hodinách dronové útoky na svoje územie, informuje TASR podľa agentúry DPA. Vojenská správa ukrajinského prístavného mesta Odesa uviedla, že Rusko tam spustilo novú vlnu útokov dronov, v dôsledku ktorých bolo poškodených viacero obytných domov. Zranenia pritom utrpeli najmenej traja ľudia vrátane dvoch žien, uviedla vojenská správa na platforme Telegram. Z poškodených domov muselo byť evakuovaných približne 130 civilistov, cituje DPA s tým, že správy z vojnovej zóny nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Rusko predtým tvrdilo, že v noci na stredu odrazilo niekoľko ukrajinských útokov nad pohraničnou Belgorodskou oblasťou. Podľa Moskvy pritom išlo o sedem rakiet a štyri drony, uviedlo tamojšie ministerstvo obrany na Telegrame. Informácie o prípadných súvisiacich obetiach alebo materiálnych škodách neboli bezprostredne k dispozícii.

Výsledok vojny na Ukrajine predurčí osud sveta, uviedol vojenský veliteľ NATO

Výsledok vojny na Ukrajine predurčí osud sveta, vyhlásil v stredu 17. januára na úvod rokovania Vojenského výboru NATO v Bruseli jeho predseda, admirál Rob Bauer. Zároveň zdôraznil, že Ukrajina bude mať aj naďalej podporu Severoatlantickej aliancie a ocenil ukrajinských vojakov. 

"Táto vojna nikdy nebola o žiadnej skutočnej bezpečnostnej hrozbe pre Rusko zo strany Ukrajiny alebo NATO. Táto vojna je o tom, že sa Rusko bojí niečoho oveľa mocnejšieho ako akákoľvek fyzická zbraň na Zemi, a to je demokracia," uviedol admirál Bauer. Ocenil obrovské nasadenie ukrajinskej armády a jej vojakov. "V temnote vojny sú majákom svetla, ktorý svetu ukazuje, čo to znamená bojovať za to, v čo veríte," dodal.

Nováková v Davose: Treba zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine

Maďarská prezidentka Katalin Nováková na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose vyjadrila presvedčenie, že je dôležité vyhnúť sa tretej svetovej vojne a zabrániť eskalácii konfliktu na Ukrajine. Na otázku moderátora stredajšej panelovej diskusie, či má pokračovať podpora Ukrajiny zo strany EÚ, Nováková povedala, že Ukrajinu treba v tomto konflikte aj naďalej podporovať a že Maďarsko v tom bude pokračovať aj v budúcnosti. "NATO a Európska únia nie sú momentálne vo vojne a musíme sa vyhnúť tomu, aby sme sa vojensky do konfliktu zapojili. Je veľmi dôležité zachovať to, aby sme mohli žiť v pokojnej a bezpečnej krajine," zdôraznila Nováková.

Ruské útoky podľa OSN v decembri výrazne zvýšili počet civilných obetí na Ukrajine

Intenzívne raketové a dronové útoky ruskej armády na Ukrajinu v uplynulých týždňoch prudko zvýšili počet mŕtvych a zranených civilistov, v decembri zahynulo viac ako 100 ľudí a ďalších takmer 500 utrpelo zranenia. Uviedla to misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine. Informovala, že minulý mesiac zaznamenala 26,5 percentný nárast obetí a zranených civilistov na Ukrajine - zo 468 v novembri na 592 v decembri. Dodala, že niektoré údaje ešte čakajú na overenie, no nárast bude pravdepodobne ešte vyšší. "Počet civilných obetí (mŕtvych a zranených) v roku 2023 neustále klesal, no vlna útokov z konca decembra a začiatku januára tento trend prerušila," povedala šéfka monitorovacej misie OSN Danielle Bellová.

Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine uviedla, že overuje správy nedávnych intenzívnych dronových a raketových útokoch Ruska, ktoré zasiahli obytné oblasti na Ukrajine 29. decembra a pokračovali začiatkom januára - vyžiadali si 86 mŕtvych civilistov a ďalších 416 utrpelo zranenia. Podľa misie OSN došlo k najväčšiemu počtu obetí a zranených počas útokov, ktoré sa odohrali 29. decembra a 2. januára v mrazivom počasí. Dodala, že ruské rakety 4. januára zasiahli mesto Pokrovsk a neďalekú obec Rivne na východe Ukrajiny, kde pochovali dve rodiny – šesť dospelých a päť detí. Niektoré telá sa stále nenašli, priblížila.

​Na švajčiarske vládne weby zaútočili po Zelenského návšteve proruskí hekeri

Švajčiarsko v stredu 17. januára oznámilo, že počítačový útok, ku ktorému sa prihlásila proruská skupina, dočasne prerušil prístup k množstvu vládnych webových stránok. Útok nasledoval po návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo švajčiarskom Davose, dejisku zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF). Vláda uviedla, že "k zodpovednosti za kyberútok sa prihlásila hekerská skupina s názvom 'NoName' napojená na Rusov a ako dôvod uviedla prítomnosť ukrajinského prezidenta Zelenského na výročnom stretnutí WEF" v luxusnom švajčiarskom lyžiarskom stredisku Davos. Švajčiarske Národné centrum kybernetickej bezpečnosti spresnilo, že "útok takéhoto druhu očakávali a zaviedli primerané bezpečnostné opatrenia". Dodalo, že aktivitu hekerov rýchlo odhalili a špecialisti podnikli kroky na obnovenie prístupu k zasiahnutým webom.

Zelenskyj mal v utorok počas summitu WEF prejav. Vyhlásil v ňom, že ruský prezident Vladimir Putin sa bude usilovať o pokračovanie v invázii na Ukrajinu aj v prípade, že sa boje na rozsiahlom fronte zastavia. "Po roku 2014 sa objavili pokusy zmraziť konflikt v Donbase. Garantmi boli veľmi vplyvné osoby – nemecký kancelár a francúzsky prezident. No Putin je predátor, preto sa neuspokojí so zmrazenými produktami," uviedol.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy