Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Maďarsko je stále proti pomoci Ukrajine. Ustúpia ostatní členovia?
Zdielať na

Maďarsko je stále proti pomoci Ukrajine. Ustúpia ostatní členovia?

ŠTRASBURG / Európsky parlament rieši, ako poslať 50-miliárd EUR pre Ukrajinu, ktoré stále blokuje Maďarsko. Ide o formu pôžičiek a grantov určených na posilnenie obrany. Europoslanci však bez súhlasu Maďarska nechcú peniaze posielať. Ak by ho obišli, Európsky parlament by nad nimi mohol stratiť kontrolu.

Jediná krajina z európskej 27, ktorá blokuje 50- miliardovú pomoc pre Ukrajinu je Maďarsko. "Maďarsko, ak porušuje zákony, musia prísť postihy a tie nesmú byť zobchodovateľné," konštatoval europoslanec Michal Wiezik (PS,RE). Výmenou za podporu europoslanci hovoria, že Maďarsko bude chcieť odblokovať eurofondy, o ktoré prišlo pre porušovanie zásad právneho štátu.

Ak by sa ale obišlo a pomoc sa odobrila na úrovni vlád europarlament môže prísť o kontrolu toku peňazí a s tým europoslanci nesúhlasia. "Musí podliehať prísnej kontrole Európskeho parlamentu, európskej komisii a všetkým kompetentných európskych orgánom," reagoval europoslanec Robert Hajšel (SD). "Aby bol tento balík transparentne použitý, aby to išlo na to načo je to určené a na to, na čo sme to schválili," uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Europoslanci hovoria o obavách, ak by sa vojna priblížila k európskym hraniciam. Nemecko, napríklad, tento týždeň, zverejnilo plány na obranu voči možnému širšiemu ruskému útoku v Európe. "Pre mňa je to mierové riešenie a jediné, ktoré by sme mali podporovať ako inštitúcia Európskej únie," vyjadrila sa europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD). "Je potrebné stále myslieť na to, že na Ukrajine zomierajú každý deň nevinní ľudia," konštatoval europoslanec Peter Pollák (SLOVENSKO, EPP). Časť europoslancov navrhuje Ukrajinu podporovať vojensky a to väčším nákupom zbraní. Posledné slovo ale bude mať Európska rada. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy