Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Česi sa chcú poučiť: Pre zlú krízovú komunikáciu pri útoku na univerzite vzniká špeciálny tím
Zdielať na

Česi sa chcú poučiť: Pre zlú krízovú komunikáciu pri útoku na univerzite vzniká špeciálny tím

PRAHA / U našich českých susedov vzniká špeciálny tím Strelec. Jeho úlohou bude reagovať na ohrozenie takzvaných mäkkých cieľov.

​8 zranených stále leží v českej nemocnici po útoku strelca na filozofickej fakulte. 3 zranené študentky sú v lekárskej starostlivosti v najväčšej českej nemocnici v Motole. Najhorší stav má žena, ktorá utrpela 9 striel. "Pacientka je v súčasnosti v lekárskej starostlivosti chirurgickej kliniky. Jej stav je stabilizovaný," potvrdila zástupkyňa hovorkyne nemocnice FN Motol Jana Krejčí. Univerzita Karlova zverejnila komunikáciu pracovníkov s políciou pri útoku. Z toho vychádza, že niektorí vyzývali hliadku, aby kontaktovala vedenie fakulty a dekanku, ktorá mala míting o poschodie vyššie. To ale neurobili.

Krízovú komunikáciu ako jedinú vyhodnotila vnútorná kontrola ako zlú. Ako poučenie vznikne teraz nový policajný tím Strelec. "Pre budúce prípady by sme mali ale komunikovať aj so zodpovednými zástupcami konkrétneho mäkkého cieľa. Máme nedostatok zbraní, ktoré by sme mohli označiť ako útočné pušky, so strelivom, ktoré má väčšiu prieraznosť," informoval policajný prezident ČR Martin Vondrášek. 

Kriminalisti stále vyhodnocujú 480 stôp, ktoré zaistili na mieste činu. Policajti prešetrujú 165 skutkov, ktoré by mohli súvisieť s útokom. Obvinili 93 ľudí pre schvaľovanie alebo vydieranie. Na psychiatrii skončili štyria ľudia, ktorí skutok schvaľovali, 12 obvinených už odišlo s trestom. "Nikto zatiaľ nie je vo väzení, väzni sú zároveň cudzinci," uzavrel námestník policajného prezidenta ČR Tomáš Kubík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy