Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obete a hrdinovia z Prahy, o ktorých treba rozprávať
Zdielať na

Obete a hrdinovia z Prahy, o ktorých treba rozprávať

PRAHA / Svet, Slovensko, ale hlavne Česko sa spamätáva z jedného z najhorších útokov v histórii krajiny. Po streľbe na vysokej škole je 14 obetí. Postupne zverejňujú mená a tváre ľudí, ktorí prišli o život predčasne.

21. december sa stal osudným pedagógom, študentom a cudzincom. Hoci pozornosť médií a verejnosti má tendenciu prikláňať sa na strelca a jeho motívy, zaslúžia si ju práve ľudia, ktorí na jeho skutky doplatili. Po prvotnom šoku sa na povrch vyplavujú ich mená a informácie o ich životnej ceste. 

V nesprávnom čase a na nesprávnom mieste sa nachádzala Lenka Hlavková, riaditeľka Ústavu hudobnej vedy Filozofickej fakulty. V Ústave hudobnej vedy pracovala ako odborná asistentka v oblasti dejín hudby pred rokom 1600 a hudobnej paleografie. Tragickú správu potvrdil samotný ústav na sociálnej sieti: "Na základe overených informácií od rodiny a s jej dovolením oznamujeme, že včerajší útok neprežila naša kolegyňa a riaditeľka Ústavu hudobnej vedy FF UK Lenka Hlávková." 

Korektorka, ktorá šírila úsmev

Medzi obeťami sa nachádzala aj študentka prvého ročníka Lucie Špindlerová. Okrem štúdia sa angažovala ako korektorka Lidových novin. Správu potvrdila samotná redakcia a na kolegyňu spomína ako na stabilnú súčasť tímu. "Zakaždým, keď v redakcii vošla do dverí, priestor akoby sa rozžiaril jej úsmevom, jej pozitívny pohľad na veci okolo a prístup k životu dokázal rozptýliť chmúry aj zlé nálady nás všetkých." Na univerzite študovala v odbore Čeština v komunikácií pre nepočujúcich. 

Rozlúčiť sa museli aj s ďalším kolegom z pedagogického zboru Janom Dlaskom. Vo svojej odbornej praxi sa špecializoval na fínskošvédsku literatúru, literárnu sociológiu a fínsku literatúru na českej literárnej scéne. Rozlúčila sa s ním aj knižnica Skandinávský dům v Prahe.

Nádejná športovkyňa a angažovaná študentka

Ďalšou študentskou obeťou sa stala Klára Holcová, ktorá sa na univerzite zamerala na archívnictvo a bohemistiku. "V marci tohto roka prišla na členskú schôdzu Pražskej študentskej sekcie Českej archívnej spoločnosti a bez váhania sa rozhodla kandidovať do výboru. Odvtedy sa združenie napriek množstvu záujmov a voľnočasových aktivít, ako aj štúdiom náročnej dudisciplinárnej činnosti zúčastnilo aktivít a takmer všetkých podujatí," vyzdvihla pri spomienke na Kláru Česká archivní společnost. Študentka bola aj nádejnou športovkyňou vo vrhu guľou. Ako píše atletika.cz, bola hrdou reprezentantkou oddielu Atletika Stará Boleslav, pre ktorý získala v mládežníckych kategóriách celkom deväť medailí na domácich republikových šampionátoch.

Dôsledkom strašného rozhodnutia sa stala aj 21-ročná študentka Magdalena Křístková, ktorá študovala komunikáciu nepočujúcich. Mesto Roztoky Magdalenu opisujú ako radostnú, milú a nesmierne schopnú ženu, ktorá sa angažovala s deťmi. "Majdu pozná množstvo detí, ktoré prešli táborským klubom Draci, ako aj ich rodičia. Mnohí ju poznáte zo školy, z hromadného ničenia a akcií Spolku Roztoč, zo stretnutia v Roztokách," uvádza mesto na sociálnej sieti.

Na zozname obetí sa objavila aj Alena Richterová a Lucie Fríbertová, no bližšie informácie o nich zatiaľ známe nie sú. Ich pamiatka a taktiež aj pamiatka ostatných obetí ostane bolestnou spomienkou na tragické popoludnie, ktoré navždy zmenilo pohľad na našu bezpečnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy