Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Slovákov ovládla nákupná horúčka: Koľko sme ochotní zaplatiť za Vianoce?
Zdielať na

Slovákov ovládla nákupná horúčka: Koľko sme ochotní zaplatiť za Vianoce?

BRATISLAVA / Slováci sú ochotní za Vianoce zaplatiť viac ako vlani. Prieskum agentúry Focus pre spoločnosť mBank sa uskutočnil na vzorke 944 respondentov. Darčeky opäť zdraželi, preto sa mnohí rozhodli šetriť.

​"Na Vianoce sme tento rok minuli určite už tisíc eur," zneli slová respondentky. Ďalší z opýtaných reagoval, že minul okolo 100 až 200 eur. "Na Vianoce som musel šetriť, pretože som dôchodca. Všetko je o pár eur drahšie," doplnil. Na Slovensko chodia nakupovať aj Maďari. "Na darčeky som minula zhruba 500 eur. Na Slovensku je všetko o polovicu lacnejšie ako u nás," uviedla pani.  

Rodiny vyčlenili z rodinného rozpočtu nanajvýš 200 eur. Najviac sa zdržali v hračkárstve či v kníhkupectve. "My sme finančný strop nemali. Čo je pekné a čo treba, sa kúpilo," odpovedal ďalší respondent. Podľa agentúry Focus ľudia plánujú minúť na darčeky v priemere 109 eur, čo je o 15 percent viac v porovnaní s rokom 2022. 

Čo kupujeme najčastejšie?

"Kupujeme knihy, ale nie pre moju ženu, tá mi vynadala, keď som jej kúpil knihu. Finančný strop na darčeky nemáme," uviedol respondent s úsmevom. Svojich blízkych plánuje obdarovať drvivá väčšina Slovákov. Iba 7 percent opýtaných neplánuje kupovať vianočné darčeky. "S rodinou sme sa dohodli, že tento rok míňať nebudeme, ale pominulé roky sme míňali viac než dosť," povedala zahraničná respondentka.

TV JOJ

​V tomto roku zdraželi aj darčeky. Priplatíme si napríklad za drogériu, oblečenie, ale aj za knihy. "Kvôli Vianociam sa nebudeme zadlžovať," zneli slová jednej opýtanej. Z výsledkov prieskumu vyplynulo aj to, že sa zvýšil počet ľudí, ktorí musia počas celého roka na vianočné darčeky šetriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy