Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Okrem Pfizer-Biontechu prichádza na trh vakcín proti koronavírusu aj Oxfordská
Zdielať na

Okrem Pfizer-Biontechu prichádza na trh vakcín proti koronavírusu aj Oxfordská

Archívna reportáž: Aktuálna epidemiologická situácia v Európe

VEĽKÁ BRITÁNIA / Vakcína z Univerzity Oxford - AstraZeneca je bezpečná a efektívna, potvrdila nezávislá analýza. Vedci tvrdia, že bude mať na pandémiu „veľký vplyv“ a dúfajú, že jej použitie vo Veľkej Británii bude schválené „do niekoľkých týždňov“.

Ako píše Newsky.com štúdia publikovaná v časopise Lancet je prvou recenzovanou analýzou zameranou na údaje fázy 3 z pokusu s vakcínou. Vedci pracujúci na vakcíne zdôraznili význam „transparentnosti“ a zdieľania údajov vo vedeckej komunite. Dúfajú, že vakcína bude v Spojenom kráľovstve schválená „v priebehu najbližších týždňov“. Skúšky vakcíny sa vo Veľkej Británii a Brazílii zúčastnilo takmer 12 000 dobrovoľníkov. 

Výsledky ukazujú, že účinnosť vakcíny bola v priemere 70,4%. V skupine, ktorá dostávala dve štandardné dávky, bola účinnosť 62,1%. Ale v skupine, ktorá dostala neplánovanú polovičnú dávku, potom celú dávku, účinnosť stúpla na 90%. Údaje boli predložené regulačným orgánom na celom svete na schválenie.

Profesor Andrew Pollard, riaditeľ skupiny Oxford Vaccine Group a hlavný vyšetrovateľ štúdie Oxford Vaccine Trial, uviedol: "Dnes sme zverejnili predbežnú analýzu štúdie fázy III a ukázali, že táto nová vakcína má dobré výsledky v oblasti bezpečnosti a účinnosti proti koronavírusu."

"Sme nesmierne vďační našim skúšobným dobrovoľníkom, že spolu s nami za posledných osem mesiacov dosiahli tento medzník.“

Výroba vakcíny je jednoduchá a lacná a je možné ju vyrobiť vo veľkom množstve za nízku cenu. Na rozdiel od vakcíny Pfizer - BioNTech sa nemusí uchovávať pri veľmi nízkych teplotách. Sarah Gilbert, profesorka vakcinológie na Oxfordskej univerzite, to opísala ako "pravdepodobne najlepší deň roku 2020“.

Sarah Gilbert konštatovala úspechy takto: "Po preukázaní účinnosti očkovacej látky v mnohých predklinických štúdiách máme teraz jasný dôkaz účinnosti vo výsledkoch skúšok uvedených v dnes recenzovanej publikácii."

"Teraz v rámci regulačného preskúmania dúfame, že sa táto vakcína čoskoro použije na začatie záchrany životov.“  Skúmanie stále pokračuje a stále zostávajú otázky, ako dlho poskytuje imunitu a či ľudia môžu potrebovať posilňovaciu dávku. Bude na nezávislých regulačných orgánoch, aby rozhodli, akú dávku môžu ľudia dostať. Spojené kráľovstvo objednalo 100 miliónov dávok oxfordskej vakcíny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy