Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bezpečnostnú stratégiu v minulosti blokoval Danko, dnes s ňou koalícia problém nemá
Zdielať na

Bezpečnostnú stratégiu v minulosti blokoval Danko, dnes s ňou koalícia problém nemá

BRATISLAVA / Klimatické zmeny, pandémia, terorizmus, kyber útoky a množstvo ďalších hrozieb by mala Slovensku pomôcť zvládnuť nová bezpečnostná a obranná stratégia štátu. Ak ju príjme parlament, nahradí tak zastaraný dokument, ktorým sa riadime už od roku 2005. Na rozdiel od minulosti, výhrady tentoraz nemá ani jedna z koaličných strán.

Na novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu čakáme dlhých 15 rokov. Svet sa však zmenil a preto je najvyšší čas reagovať. Tento dokument je ako kuchárska kniha, ktorá ponúka recepty na najväčšie výzvy doby. "Väčšinou v kuchárskej knihe nie je, že tu máte mierne pripálený hrniec, najskôr ho vyčistite, lebo je to hrozba kontaminácie potravín. Tam to väčšinou začína od toho, čo z toho uvariť, aby to bolo chutné a jedlé a zároveň, aby to bolo bezpečné pre zdravie človeka," povedal publicista a analytik Milan Žitný.

Podobné problémy, ktoré sprevádzali schválenie tohto dokumentu v parlamente predvlani, sa nekonajú. Vtedajšiemu šéfovi Národnej rady, Andrejovi Dankovi, totiž prekážalo, že Rusko v ňom figurovalo ako potenciálna hrozba. "Nebolo to tak, vnímali sme to ako politikárčenie s bezpečnosťou tejto krajiny," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok."Naozaj oceňujem vynikajúcu spoluprácu v rámci koalície a absolútnu podporu týchto dokumentov všetkých štyroch strán, čo tiež nebolo v minulosti pravidlom," vyhlásil šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.



Novú bezpečnostná a obranná stratégia zároveň určuje, ktorým smerom sa chceme uberať. "Pred tými 30. rokmi a nejakými rokmi to bola Moskva, dnes sme ukotvení v euro-atlantickom priestore," skonštatoval Žitný. "Kým NATO je pre nás základnou poistkou, pokiaľ ide o bezpečnosť, Európska únia je základným predpokladom pre prosperitu a výkonnosť našej ekonomiky," dodal minister Korčok.

Obaja ministri sa zhodli, že 100 % bezpečnosť síce neexistuje, no do tohto cieľa by sme mali vložiť 100 %-né úsilie. Zdá sa, že obrana a bezpečnosť sa v obrannej hierarchii tejto vlády dostali na popredné miesta. Svedčí o tom aj fakt, že po prvý raz v histórii poputujú na obranu viac ako 2 % HDP.

Pozrite si archívnu reportáž Richarda Nemca z roku 2018, kde opisuje výhrady vtedajšej koaličnej strany:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy