Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krízový štáb rozhodol o sprísnení pravidiel, podrobnosti o lockdowne zverejnia v stredu
Zdielať na

Krízový štáb rozhodol o sprísnení pravidiel, podrobnosti o lockdowne zverejnia v stredu

Toto hovoril pred krízovým štábom hlavný hygienik Ján Mikas:

BRATISLAVA / Ústredný krízový štáb v utorok zasadal s cieľom zmierniť dopady koronavírusu. Členovia krízového štábu a predstavitelia vlády poukazovali na dve alternatívy - plošné testovanie alebo zníženie mobility. Situácia na Slovensku je ale kritická, prekročili sme tisíc obetí ochorenia COVID-19 a zapĺňajú sa nám nemocnice. Vzhľadom k tomu, že sme prekročili kritickú hranicu 2 000 pacientov v nemocniciach, Ústredný krízový štáb sa rozhodol sprísniť pravidlá. Podrobnosti zverejnia v stredu.

Lockdown by mal na Slovensku platiť podľa informácií TV JOJ od 21. decembra. Podľa naších informácií Ústredný krízový štáb navrhuje, aby neboli zavreté cesty. Zatvoreneé by mal byť podľa návrhu obchody okrem potravín a základných potrieb. Koniec týchto opatrení zatiaľ špecifikovaný nebol, závisieť to bude od toho, ako sa bude vyvíjať situácia. Viac informácií poskytnú verejnosti v stredu. Ústrednému krízovému štábu ide najmä o zníženie mobility. Opatrenia by sa ale nemali dotknúť cestovania medzi okresmi a počíta sa s masívnym testovaním prostredníctvom mobilných odberových miest.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je prijatie lockdownu dobré riešenie. "Musíme znížiť mobilitu, obmedziť kontakty," podotkol šéf rezortu zdravotníctva pred rokovaním Ústredného krízového štábu. O lockdowne hovoril Krajčí už dávnejšie. Apeloval na to, že bude nevyhnutný v prípade, pokiaľ sa neurobí nejaká intervencia. "Tá sa neurobila," povedal. Minister nevedel potvrdiť avizovaný dátum 16. decembra, kedy by mohol lockdown začať. Je to však podľa neho relatívne skoro.

Minister Krajčí má pripravený aj semafor v siedmich farbách od zelenej po čiernu. Čierna farba by znamenala veľmi tvrdý lockdown. Ak by Ústredný krízový štáb schválil lockdown, semafor by podľa Krajčího mohol začať platiť po ňom.

Tvrdý lockdown zastáva aj Mikulec

Ak ľudia sami neobmedzia mobilitu, bude potrebný tvrdý lockdown. Pred rokovaním Ústredného krízového štábu povedal minister vnútra Roman Mikulec. Zdôraznil, že ak sa teraz otvoria reštaurácie či posilňovne: „Môžeme zavrieť nemocnice".

„Sú tu stále ľudia, ktorí si neuvedomujú, že nejde o nič iné, ako o záchranu ľudských životov. Zdravotníci v nemocniciach sa snažia robiť všetko preto, aby zachránili ľudí, ktorí sa dostanú na pľúcne ventilácie alebo na kyslíkové lôžka. Ak ani toto nie je pre tých ľudí dostatočným mementom, aby boli spolupatriční, je to z ich strany absolútny hyenizmus,“ dodal nahnevane Mikulec.

Nejaký spôsob testovania alebo sprísnenia opatrení bude pravdepodobne nutný, aby sme nemali plné nemocnice. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že očakáva diskusiu na túto tému aj na rokovaní Ústredného krízového štábu. Nie je vylúčený ani určitý spôsob lockdownu, pričom by v tejto situácii podľa Mikasa mal väčší význam celoplošný lockdown, a nie regionálny. Väčšina okresov je totiž červená a v niekoľkých z nich je situácia ešte horšia. "V tomto prípade regionálne lockdowny by nemali až taký efekt," vysvetlil.

Nejaký spôsob testovania alebo sprísnenia opatrení je podľa Mikasa nutný

"Situácia ukazuje, že prísnejšie obmedzenie mobility je nevyhnutné," povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Rovnako potvrdil, že nemocnice sa plnia a upozornil, že nestúpajú len úmrtia na ochorenie COVID-19, ale aj zvyšná celková úmrtnosť. Najrizikovejšie sú podľa neho týždne a dni pred Vianocami, kedy sa ľudia zgrupujú v nákupných centrách. "Odporúčam ľuďom, aby zbytočne necestovali a nešírili nákazu, lebo sa to týka každého jedného z nás. Nie je to len o tom, čo premiér prikáže Slovákom, ale aj o tom, aby sme sa správali zodpovedne," konštatoval.

"Situácia ukazuje, že prísnejšie obmedzenie mobility je nevyhnutné," povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Rovnako potvrdil, že nemocnice sa plnia a upozornil, že nestúpajú len úmrtia na ochorenie COVID-19, ale aj zvyšná celková úmrtnosť.

Najrizikovejšie sú podľa neho týždne a dni pred Vianocami, kedy sa ľudia zgrupujú v nákupných centrách. "Odporúčam ľuďom, aby zbytočne necestovali a nešírili nákazu, lebo sa to týka každého jedného z nás. Nie je to len o tom, čo premiér prikáže Slovákom, ale aj o tom, aby sme sa správali zodpovedne," konštatoval.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pred zasadnutím Ústredného krízového štábu podotkla, že opatrenia, ktoré sú potrebné na zníženie mobility obyvateľov, sa budú musieť prijať aj v našej krajine. ​"Musím povedať, že všetky krajiny prijali opatrenia na zníženie mobility obyvateľov, neboli by sme jediní" vyjadrila sa Remišová.

Mikulec pred rokovaním vlády potvrdil mierny lockdown

Minister vnútra v relácií Ranné noviny TV JOJ tesne pred rokovaním vlády potvrdil, že bude istá podoba lockdownu. "Áno bude to určitá forma lockdownu... ale nemyslím si, že takou formou ako na jar,"povedal Roman Mikulec. Podľa neho rozhodnutie nepadne "zo dňa na deň tak aby sa ľudia vedeli pripraviť." Obmedzovanie cestovania v pláne nie je.  Detaily chcú najskôr predostrieť členom vlády, ktorí sa nezúčastnili včerajšieho zasadnutia Ústredného krízového štábu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy