Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Štáb TV JOJ nakrúcal v červenej zóne, kde sú pacienti s podozrením alebo potvrdeným ochorením Covid-19
Zdielať na

Štáb TV JOJ nakrúcal v červenej zóne, kde sú pacienti s podozrením alebo potvrdeným ochorením Covid-19

BRATISLAVA / Štáb TV JOJ sa bol pozrieť v takzvanej červenej zóne v bratislavskej Univerzitnej nemocnici, kde sú pacienti s podozrením alebo potvrdeným ochorením Covid-19. Keď redaktorka Barbora Jánošová a kameraman Stanislav Gužák absolvovali postu, ktorý musí personál denne absolvovať aj niekoľkokrát, mali pocit bezpečia. Pozrite sa, ako to v červenej zóne funguje.

Červená zóna je miesto, kde sa nechce ocitnúť nikto z nás. Keď sa tu preberiete, skláňa sa nad vašou posteľou niekto, kto vyzerá ako astronaut. Presne tu sa z hodiny na hodinu ocitli aj seniori z domova a sestry navlečené do oblekov už nikdy nezabudnú na ich otázky. "Mali otázky, či už sú v nebíčku alebo či sú to kozmonauti," spomína vrchná sestra Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky SZU a UNB, Zuzana Varjasiová. 

Pre zdravotníkov je ale červená zóna miesto ich práce. Bielu zónu, kde sa oblieka, vlastne delí síce len pár krokov, ale absolútne zásadné ochranné opatrenia. Obliekanie má presne určený postup. Majú aj zlepšovák, aby sa im nevyhŕňali rukávy. V rukáve robia dierku do ktorej navlečú palec. A hoci to znie banálne, zistili, že vďaka jedinej gumičke potom 3 hodiny môžu lepšie vidieť.

Do obalu musí ísť všetko​

Do obalu musí ísť všetko vrátane kamery a mikrofónu. Aj preto budete počuť rozhovory možno tlmene. Ešte nastriekať okuliare proti zaroseniu a dostávame upozornenie, že budeme mať otlačenú tvár. Tá je ale dôkaz, že sme mali všetko nasadené správne. Personál má na chrbáte napísané mená, aby sa všetci ľahšie spoznali. "Všetci vyzerajú prakticky rovnako. Aby sme sa lepšie navzájom spoznali, kto je kto," opisuje doktor Štefan Laššan z kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky SZU a UNB. 

Už po chvíli sa zle dýcha. Kým my sme v nepriedušných oblekoch pol hodiny, personál musí vydržať okolo troch hodín. "Treba si dobre rozmyslieť, či vypijete, čo zjete. Nemôžete sa najesť, nemôžete sa poškriabať, nemôžete si zotrieť napríklad pot z čela. Nemáte adekvátny hmat, dokonca ani fondendoskop, to je pre nás pľúcnych lekárov problematické, neviete štandardným spôsobom použiť," dodáva Laššan. 

Správne vyzliekanie sa

Oddelenie, nebyť oblekov, pôsobí ako ktorékoľvek iné. Žiadne preplnené chodby s posteľami ako na niektorých záberoch zo zahraničia. Ako nás upozorňovali, najdôležitejšie bude správne sa vyzliecť. "Sama sebe som rozprávala, že musím sa tak vyzliekať, akokeby som ten vírus mala všade," hovorí vrchná sestra Zuzana Varjasová. 

Ako prežívajú a zvládajú svoju prácu lekári či sestry v červenej zóne, a ako ich rodiny, či sa už neboja, to uvidíte v ďalšej reportáži, ktorú pripravujeme.

Pozrite si, ako vyzerá vyzliekanie personálu, ktorý musia lekári či sestry abosolvovať niekoľkokrát denne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy