Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôvera nemá pre Babiša žiadnu cenu
Zdielať na

Dôvera nemá pre Babiša žiadnu cenu

Menšinová vláda Andreja Babiša, celkom podľa očakávaní, nedostala v parlamente dôveru. Prezident by mal vymenovať novú, ale dovtedy povládne Babišova vláda v demisii. Ak zostane prezidentom Miloš Zeman, Babiš v demisii si spokojne môže vládnuť až do riadnych volieb. Ústava nepredpokladá, že by mala akurát hlave štátu určovať záväzné termíny.

Ústavodarca nemohol predvídať, že niečo ako Zeman by sa raz mohlo utáboriť v starobylom sídle českých panovníkov. Prezidentský úrad  by v konečnom dôsledku mal byť demokratickou náhradou kráľovského majestátu, nie prebendou pre najväčšieho sedliaka.

Komentátori zvyknú označovať Zemanovo narábanie s českou ústavou ako „kreatívne“. Čože je už kreatívne na používaní toaletného papiera? Hlava českého štátu zneužíva ústavu bez akýchkoľvek zábran pre svoj osobný prospech. S Babišom si budú rozumieť. Zeman môže ponechať aktuálnu vládu pri výkonnej moci až kým ho niekto nevymení. Buď po pohrebe, alebo po voľbách. Babiš a jeho ANO preto ochotne urobia čokoľvek, aby Zeman prežil aspoň voľby.

Andrej Babiš jasne deklaroval, že o žiadnu koalíciu nestojí, radšej by vládol v menšinovej vláde. Dostať sa do hláv vcelku simplexných handliarov s hnojom nie je natoľko zložité, aby sme sa na vec nedokázali pozrieť Babišovými očami: menšinová vláda je ekonomickejšia. Štát, to je legitímna korisť volebného víťaza. Načo sa o ňu deliť?

Koalícia je dôležitá, ak chcete robiť skutočné hlboké reformy a potrebujete meniť zákony či dokonca ústavu. Máte istotu, že vaši partneri v zákonodarnom zbore budú hlasovať s vami. Ale zato im musíte dať podiel z koristi. Obvykle dokonca väčší, než na aký by mali podľa volebného výsledku nárok. Stačí, ak sa pozriete, čo všetko si dokáže Andrej Danko vytrucovať u Roberta Fica.

Pokiaľ chcete korisť iba stiahnuť z kože, vyvrhnúť, rozkrájať a odniesť si ju do špajze, stačí vám hrubá výkonná moc a už existujúci zákonný rámec. Nepotrebujete parlament a koaličných kibicov. A keby predsa, kúpite si potrebné hlasy ad hoc. Kus po kuse, za hotovosť. Je to oveľa lacnejšie, ako odovzdávať do cudzích rúk celé rezorty.

Babiš, keďže nepotrebuje v parlamente väčšinu, nepotrebuje k svojej vláde ani dôveru. Kým ho Zeman podrží, nemá žiaden problém. On nie je politik, ale obchodník, s pochybnou povesťou. Nechystá sa vládnuť republike, chce Česko manažovať. A dosiahnuť maximálny zisk.

Súvisiace články