Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ján Rudolf: Problém so škôlkami mohol Fico vyriešiť, ak by vláda vyčerpala eurofondy
Zdielať na

Ján Rudolf: Problém so škôlkami mohol Fico vyriešiť, ak by vláda vyčerpala eurofondy

Zdroj: Facebook/Ján Rudolf

V týchto dňoch už po niekoľký krát počúvame v médiách, že pre tisícky detí na Slovensku nemajú miesto v škôlkach a mnohí rodičia sú v bezradnej situácii. Štát im nedokáže zabezpečiť ani tú najzákladnejšiu službu pre ich deti. Ľuďom, ktorí dennodenne musia chodiť do práce a ktorí poctivo platia dane. Napriek tomu, že z Bruselu sme na vyriešenie tohto problému dostali milióny.

Komentár píše Ján Rudolf, uverejnený aj na spravodajskom portáli EuropskeNoviny.sk.

Do roku 2020 môže Slovensko z eurofondov získať viac ako 15 miliárd eur na financovanie rôznych činností, opätovne aj na financovanie modernizácie školskej infraštruktúry. Len na škôlky bolo vyčlenených 80 miliónov eur. Dnes, keď sme sa mali z nových a modernizovaných škôlok vytešovať a bezstarostne vodiť naše deti do škôlky, musíme opätovne riešiť, kam s nimi. Štát dodnes neminul na materské školy z eurofondov ešte ani euro! Hoci vyhlásil výzvu na podávanie projektov, nič z toho.  Museli ju totiž zrušiť pre závažné nedostatky, a tak na začiatku školského roka máme tisícky detí pred dverami škôlok a milióny eur z eurofondov na papieri, ktoré k nám z Bruselu neprišli len preto, lebo na ministerstvách sedia neschopní úradníci a nič neriešiaci ministri.

Pred voľbami sa fajkali sociálne balíčky a Robert Fico sľuboval vyriešiť problémy, ktoré nás trápia dlhodobo. A škôlky sú dlhodobý problém. Toto nie je zlyhanie dneška, ani zlyhanie Bruselu či nebodaj samosprávy. Toto je zlyhanie štátu a rokov, v ktorých sa vedelo, že problém vznikne a vedelo sa aj to, aké sú možnosti jeho riešenia. Brusel nám dal možnosť použiť fondy aj na materské školy práve preto, lebo problém nastal už pred rokom 2014.

O dôvodoch už písať asi ani netreba. Korupcia, klientelizmus, politické nominácie pred odbornosťou… Stále tá istá obohratá pesnička. Najhoršie na tom všetkom je, že tých, ktorí to môžu zmeniť, to nezaujíma. Ani tých, u ktorých rozhoduje (vraj) charakter, ani tých, ktorí robia (vraj) hrdo, odborne a slušne.