Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počmáraní negri zdravotného poistenia
Zdielať na

Počmáraní negri zdravotného poistenia

Neuhrádzať liečbu hepatitídy ľuďom s tetovaním a piercingom je nápad, ktorý by mali jeho autorovi vytetovať na čelo. Zrkadlovým písmom. Aby mu každý pohľad do zrkadla pripomínal, že niektorým nápadom je lepšie, ak zostanú dnu v hlave.

Myšlienka, že tetovaní ľudia by mohli byť negrami zdravotného poistenia nemohla vybublať z hlavy, ktorá by bola priveľmi pevne ukotvená v realite. Ak už aj chce „všeobecka“ usporiť na liekoch pre svojich poistencov, rozhodne by nemala šetriť na psychofarmakách pre vlastných zamestnancov. Ľudia vo veku takej Foraiovej tety Anky ešte môžu mať pocit, že tetovaní sú len zločinci, v skutočnosti však dnes pobehujú s „kérkami“ nielen športovci či umelci, ale aj podnikatelia, politici, právnici ba i štátni úradníci. Skoro určite aj na ministerstve zdravotníctva.

Bol to zlý, zlý, zlý nápad, ale mal aspoň svoju chybnú logiku. O piercingu sa to už povedať nedá. Lebo náušnice skoro určite mala ešte aj Foraiova teta Anka. A medzi náušnicou a piercingom prakticky niet rozdielu. Kusu kovu, ktorý sa v uchu volá náušnica, sa v nose hovorí piercing. Žeby boli nos, pery alebo hoci aj pysky náchylnejšie na prenos vírusu hepatitídy C ako ucho? To by asi vyžadovalo medicínsky dôkaz.

Iste, nie každý vie, že v tetovacích salónoch dodržiavajú prísnejšie hygienické pravidlá, ako v bežnej ambulancii všeobecného lekára. Ale ak už chceli šikanovať akurát ich klientov, mohli si to zistiť. Tatéra kontrolujú hygienici častejšie a dôslednejšie, ako školskú jedáleň. Keby mal na toalete takú zbierku životunebezpečných baktérií, akú bežne nájdete na nočných stolíkoch v okresnej nemocnici, podnik by mu okamžite zavreli. Používa jednorazové sterilné ihly a na rozdiel od internistu sa vás bez rukavíc ani nedotkne.

Isteže sa nájdu aj trubirohovia, ktorí si nechajú urobiť kérku hrdzavým klincom a tušom z papiernictva kdesi v garáži. Je to ten istý typ rizikového správania, ako nechránený sex za dvacku s feťáčkou od Slovnaftu. Vždy sa nájde hlupák, ktorý to riskne a občas sa to nejakému fakt neoplatí. Ale nie je to dosť dobrý dôvod na šikanovanie ostatných. Alebo prestane poisťovňa hradiť aj liečbu AIDS a ostatných pohlavných chorôb? Lebo tie sa tiež nedajú chytiť bez vlastnej spoluviny.

A čo potom s fajčiarmi? Prečo sa má taký šašo počmáraný skladať tabakovému závislákovi na jeho rakovinu pľúc? Alebo nejakému slaninožrútovi na jeho bypass? Kým sa tetovaní športovci s nadštandardnými príjmami i odvodmi skladajú na dlhodobo nezamestnaných tučných fajčiarov, je akýkoľvek pokus o ich znevýhodnenie obyčajnou diskrimináciou.

Zdravotníctvo je nesmierne drahou záležitosťou aj bez Foraiovej tety. Keby sme nemali solidárny systém zdravotného poistenia, väčšina ľudí by si lekára nemohla dovoliť. Nemusíme ho mať, je to vec konsenzu a zákonov, ktoré sa dajú zmeniť. Ale je naozaj otázne, či si môže akurát táto vláda dovoliť pomerne hrubým spôsobom narúšať už beztak načatý sociálny zmier.