Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bugára stvoril Slota a zničí ho kapitán Danko
Zdielať na

Bugára stvoril Slota a zničí ho kapitán Danko

Robert Kaliňák tvrdí, že novinári mu vyhlásili džihád. Výnimočne si môžete byť istí, že hovorí pravdu. Ak sa minister vnútra zapletie s takými pochybnými ľuďmi a do takých pochybných kšeftov ako on, je povinnosťou médií ísť mu po krku. Džihádisticky nekompromisne žiadať od Roberta Fica jeho hlavu. Bez ohľadu na to, že očividne nie je ochotný ani schopný im vyhovieť. Aktuálny prieskum verejnej mienky napokon naznačuje, že s korupčnými kauzami si v Smere hlavu lámať nemusia. Strana ich nikdy nemala viac, a napriek tomu ešte mierne posilnila.

Pre koho sú Kaliňákove škandály zničujúce, je Béla Bugár. Zdá sa, že Fico vyprevadí Most – Híd na smetisko politických dejín, ako tam vyprevadil aj svojich predošlých koaličných partnerov. Rozdiel bude len v tom, že kým Vladimír Mečiar a Ján Slota doplácali na svoje vlastné škandály, Bugára pochovajú Kaliňák a kapitán Danko.

Bugár je posledným z generácie politikov, ktorí formovali Slovensko po páde totalitného režimu. Pokiaľ ide o schopnosť presadiť sa, väčšinu svojich politických rovesníkov prekonával. Kdekto mal pocit, že keby nebol Maďar, mohol byť skvelým premiérom. Čo je, samozrejme, holý nezmysel. Keby sa Bugár nerealizoval v národnostnej politike, nebol by vôbec ničím. Nikdy totiž nemal žiadnu víziu.

Bugár bol najkrajším zajacom v kuríne. Medzi maďarskými nacionalistami, ktorí majú mentálne bližšie k neonacistom z Jobbiku než k ultrakonzervatívnemu Orbánovi, vyzeral pragmatický a umiernený Bugár veľmi stráviteľne, ba priam chrumkavo. Maďarská politika však stála na vratkých základoch vulgárneho slovenského nacionalizmu poháňaného alkoholom. Bez Slotových opileckých rečí, že „sadneme do tankoch a pôjdeme na Budapešť“, ktoré burcovali maďarskú menšinu, nemal Bugár ani vlastným čo ponúknuť. Keď Fico politicky zlikvidoval Slotu s Mečiarom a vzápätí aj sám prestal hrať maďarskou kartou, zničil aj maďarské strany.

Bugárovi však zostal imidž slušného a schopného. Navyše takého, ktorý sa podieľal na reformách Mikuláša Dzurindu. Že čo konkrétne bolo jeho prínosom, nikto veľmi neskúmal. Tradičné pravicové strany boli mŕtve, ako protiváha k Ficovi zostal iba on.

Že napokon Bugár šiel do koalície s Ficom, by mu jeho volič azda aj prepáčil. Most bol voľbou mestského intelektuála, ktorý aj bez použitia prstov na rukách dokázal zrátať, že po vstupe fašistov do národnej rady iná vláda jednoducho nebola možná. A keby aj, mohlo mu byť úplne jedno, či sa bude Bugár prostituovať s Ficom, alebo v Sulíkovej vláde s Dankom, Matovičom a Kollárom. Obe možnosti boli porovnateľne nechutné.

Keby flagrantné prešľapy svojich koaličných partnerov kritizoval Bugár len opatrne a diplomaticky, jeho volič by to azda dokázal spracovať. Lenže on sa začal Kaliňáka a Danka otvorene zastávať. A to bude jeho koniec. Staré maďarské príslovie hovorí, že kto sa zamieša medzi otruby, toho zožerú svine. Šéf Mostu ho už určite počul. Je to temer karmický mechanizmus, že politika, ktorého stvorila Slotova nenávisť, nakoniec pochová Dankove priateľstvo.

A toto by na rozdiel od korupčných káuz mohlo trápiť aj Fica. Keď prvýkrát skanibalizoval nepohodlných koaličných partnerov, po vyhratých voľbách nemal s kým vládnuť. Teraz mu hrozí to isté. Darmo bude najsinejší, keď ho prevalcuje hnedá koalícia.

Súvisiace články