Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Môžeme zakázať fašistickú stranu, fašistický volič však zostane
Zdielať na

Môžeme zakázať fašistickú stranu, fašistický volič však zostane

Pokus o zákaz ĽSNS je vecne správny. Kotlebova strana je fašistická. Jej zámerom je zmeniť ústavné zriadenie a zaviesť diktatúru. Strana ako taká to síce otvorene nehlása, ale jej členovia áno. A každý jej sympatizant to veľmi dobre vie, hoci to ani pred sebou neprizná. Nik nie je taký sprostý, aby čakal od Kotlebu, že tu vybuduje druhé Švajčiarsko. Každému je ale jasné, že fašisti sú hodnotovo pevne ukotvení vo svojej ideológii a s veľkou radosťou vykonajú to, na čo im dáva mandát – pomstu a lynč.

Vecne je zákaz fašistickej strany absolútne správny, no oslava by bola predčasná. Pokiaľ ĽSNS nerozpustia rovno v kyseline dusičnej, môže jej imidž utláčaného bojovníka proti skorumpovanému establišmentu veľmi pomôcť. Jej problémy budú skôr technické ako existenčné. Kúpiť si novú stranu, alebo ju radšej založiť? O peniaze za voľby prídu, no desaťtisíc podpisov na novú stranu vyzbierajú Kotlebovci tak za víkend.

Zanikne aj poslanecký klub ĽSNS v parlamente a jej poslanci prídu o svoje miesta vo výboroch. Horšie však na tom bude Miro Beblavý, ktorý sa v klube nezaradených zrazu ocitne s ujom Mizíkom a Miňom Mazurekom.

Najväčšie straty hrozia fašistom v regionálnych voľbách. Keby súd naozaj zrušil ĽSNS tesne pred nimi, kandidáti strany by sa ich zrejme nemohli zúčastniť. Čo by bolo naozaj dobrou správou, pretože pri jednokolovej voľbe župana akútne hrozí, že voľby do VÚC premaľujú mapu Slovenska nahnedo.

Podobný postup by sa dal, samozrejme, zopakovať aj pred parlamentnými voľbami. Tu sú Kotlebovci trošičku v pasci. Ak majú ľudia voliť fašistov, musia vedieť, že sú naozajstní. Nejakým spôsobom k nim musia dostať posolstvo, že sú naozaj odhodlaní „optimalizovať parazitov“. Lenže v okamihu, keď sa Dobrý Ujo Štát prestal tváriť ako slaboduchý analfabet, ktorý ako jediný nerozumie, že to znamená „zabíjať Rómov“, sú fašisti v pasci. Ak dokáže nacistický inotaj pochopiť ich priemerný sympatizant, dokáže to každý, kto úspešne ukončil prvý stupeň špeciálnej základnej školy.

Je to len vec politickej vôle, úrady celkom určite dokážu likvidovať fašistické strany a ich členov. Že s tým začali, vyzerá ako víťazstvo. Ale...

Ale spomeňme si, že Fico v sebe objavil antifašistu až v okamihu, keď ho skutoční autentickí fašisti začali vytláčať z pohodlnej pozície ochrancu Slovenska pred Bruselom, utečencami, islamom a vnútornou hrozbou z rómskych osád. A je v tom aj kus žiarlivosti. Ženatý je síce Fico v Bruseli, no milenku má odjakživa v Moskve. Nikdy Kotlebovi neodpustí, že ho vytlačil z Putinovej postele.

V okamihu, keď fašisti prestanú vytláčať sociálnych demokratov i celý zvyšok politickej scény doľava, začnú tvoriť slovenskú politiku iba rôzne odtiene hnedej. Opäť. Bez patričnej politickej objednávky by dnes Kotleba v parlamente nesedel a Fico by ho absolútne neriešil. To je potenciál, ktorý zaručene nevyjde nazmar.

V parlamente je dnes jediná hodnotová politická strana – tá, ktorú idú zakázať. Oportunisti z tých ostatných sa okamžite pobijú o jej voliča. A v konečnom dôsledku je jedno, či nás dovedie späť do ruskej ríše pravoverný nacista alebo populistický trubiroh.

Možno sú kotlebovci v parlamente presne tou fackou, ktorú sme potrebovali. Možno volič prekvapí a nedá im, ani žiadnej ich nástupníckej strane šancu. Ale ruku na srdce - koľko svojich peňazí by ste stavili na víťazstvo rozumu?

Súvisiace články