Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
A čo tak začať od Magáta a Mazureka?
Zdielať na

A čo tak začať od Magáta a Mazureka?

Žijeme v slobodnej krajine. Pokojne si môžete celú zimu kúriť v piecke Koránom. Alebo Bibliou či Ústavou Slovenskej republiky. Môžete spáliť všetko, čo si len môžete dovoliť kúpiť. A keď sa nebojíte, smiete do tých plameňov beztrestne aj močiť. Môžete si pri tom síce nepekne popáliť genitálie a je to nevkusné, ale rozhodne nie trestné.

Nič vám dokonca nebráni, aby ste pri pálení a močení na Dejiny Slovenska a Slovákov od profesora Ďuricu vykrikovali, že tie slovenské katolícke zvieratá nemajú medzi normálnymi ľuďmi miesto. Až keď si to natočíte na mobil a uverejníte na sociálnej sieti, vystavíte sa trestnému stíhaniu. Obhajcovia ohnivej cikulky slečny Sheily prosto musia pochopiť, že verejne upierať ľuďom práva pre ich rasu, etnicitu či náboženstvo, je u nás trestné. Pretože ak ľudia ich podnecovanie vytrvalo tolerujú, jedného dňa lož a nenávisť zvíťazia.

Druhá strana mince je, že to z úbohej psychicky nevyrovnanej dievčiny, ktorá si svoj nízky intelekt a ešte nižší sociálny status nevybrala dobrovoľne, urobí mučeníčku fašistickej spodiny: Svätá Sheila ružomberská, neohrozená kresťanská bojovníčka proti Mohamedánom. Je dokonca úplne jedno, že jej intímnymi partiami mohlo v  reáli prejsť viac mužov, ako ich videlo na tom nešťastnom videu - lebo veď áno, živí sa v cudzine modelingom, ale videl s ňou už niekto nejakú reklamu? Nikoho nezaujíma, že jej sociálka musela odobrať dieťa, lebo sa oň nestarala. Podstatné je, že močila za svätú vec.

Zavrieť ju do väzenia nie je celkom šťastný nápad, už ani z pragmatických dôvodov. Právne to azda obstojí, ale politicky je to chyba a morálne aj prinajmenšom pochybné. Existuje pritom riešenie, ktoré by ochránilo spoločnosť i samotnú Sheilu, ktorá sa, chúďa, zrejme narodila za trest. Sotva ju ešte môže niekto postihnúť niečím krutejším, ako tým, že zostane až do smrti uväznená vo svojej vlastnej hlave. Je to navyše riešenie, ktoré by bolo aj fér. Spoločnosť je ho Sheile dlžná úž celé roky: dôkladné psychiatrické vyšetrenie a prípadnú terapiu.

Tá slečna naozaj nie je dvakrát sympatická a minimálne na prvý dojem nie je spôsobilá vyvolávať všeobecný súcit či zvláštnu empatiu. Tí, ktorí sa za ňu stavajú, to robia skôr pre spoločnú nenávisť. Prípadne, ako Richard Sulík, z politickej vypočítavosti.

Sheila sa ale narodila na hnusnom mieste, do príšerných pomerov. Po rodičoch nezdedila ani majetok, ani schopnosti. Jediné, čo dostala do vienka, je ženské telo, ktoré už v mladom veku zneužili. Nech po nej hodí kameňom, kto by dokázal byť na jej mieste lepším človekom, ako je ona.

Nemôžeme si dovoliť ten luxus, aby sme ju nechali ďalej vyčíňať a rozdúchavať nenávisť. Ale zaslúžila by si aspoň to, čo v tejto krajine dostane každý feťák a alkoholik, aj keď sa narodil s nadpriemerným talentom, ktorý potom dobrovoľne zahodil: druhú šancu.

Ale keby si teda tento typ „bielej spodiny“ žiadnu ďalšiu šancu nezaslúžil, nemohli by sme, prosím, aspoň začať od Magáta a poslanca Mazureka?