Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Putinov najužitočnejší idiot začína byť kontraproduktívny
Zdielať na

Putinov najužitočnejší idiot začína byť kontraproduktívny

Donald Trump je zasa o krok bližšie k predčasnému sťahovaniu z Bieleho domu. Nedá sa vylúčiť, že do cely, hoci s trochou šťastia tiež bielej, s mäkko čalúnenými stenami. Prezident Spojených štátov, ktorý v dobrej viere oboznamuje ruského ministra zahraničných vecí s informáciou natoľko tajnou, že ju nemajú ani jeho spojenci, nemôže byť úplne spôsobilý vykonávať úrad.

Od Trumpa je určite veľmi milé, že nepovažuje Rusko za svojho nepriateľa. So nice. Very nice Mister President! Dokonca nevadí ani to, že Rusko považuje Ameriku, a vlastne aj celý Západ, za svojho nepriateľa. Teda, vadí, Putinovi vojaci bojujú priamo po boku Asadových jednotiek, proti ktorým bojujú Trumpovi vojaci. Podstata problému však spočíva v tom, že prezident Trump ohrozil zdroj svojej tajnej služby.

Z informácií, ktoré Trump odovzdal Rusom, je možné odhaliť aj totožnosť človeka, ktorý ich poskytol. To sa mu nebude páčiť. Určite z toho bude smutný. So sad. Very sad Mister President! A zlé správy sa šíria rýchlo. Keďže ľudia bývajú radšej veselí než smutní, je pravdepodobné, že s americkou rozviedkou už veľmi ochotne hovoriť nebudú. Ani tento, ani nikto iný.

Človek nemusí byť génius, aby tomu rozumel. Vlastne si to dokáže zrátať aj úplný trubiroh. Niečo také dokáže v dobrej viere urobiť len Donald Trump. Prezident USA totiž nie je geniálny superšpión Moskvy, ktorý likviduje Ameriku v Putinovom žolde. Je to iba jeho najužitočnejší idiot. So stupid. Very stupid Mister President.

Rusi v prezidentskej kampani Trumpovi očividne pomáhali, no nie preto, lebo rátali s jeho spojenectvom. Veď si dali vypracovať aj jeho psychologický profil. Presne vedia, aký je nestabilný. Majú v tom viac jasno ako americký volič alebo republikánska strana. Nepotrebujú, aby sa prezident USA stal ich spojencom. Keby chceli, dávno to mohli mať – ako členská krajina NATO a EÚ.

Pre Moskvu je omnoho užitočnejšie, ak Trump úplne rozvráti Ameriku a smrteľne oslabí celý Západ. Informácie, ktoré od neho dostali, môžu byť veľmi zaujímavé, no z ruského pohľadu je omnoho cennejší škandál, ktorý spôsobilo ich odovzdanie. Znemožnenie amerických tajných služieb a nedôvera, ktorú to medzi jej zdrojmi vyvolá, je na nezaplatenie. Toto sa za peniaze kúpiť naozaj nedá.

Napriek tomu nie je všetko stratené. Bez ohľadu na to, či si brzdy a protiváhy americkej demokracie s nevydareným prezidentom poradia, ruský kalkul tak celkom nevyšiel a stávka na Trumpa je stále otvorená. Jeho zvolenie a brexit boli síce dvoma tvrdými fackami pre Západ, no namiesto toho, aby ho poslali k zemi, ho iba prebrali z dlhodobej letargie.

Ľudia v Európskej únii si začínajú uvedomovať, že  Rusko ich nezaradilo na zoznam nepriateľov iba formálne, ale že sa k Západu naozaj aj nepriateľsky správa. V hybridnej vojne, ktorej úlohou je rozložiť úniu na rozhádanú bandu bezvýznamných národných štátov, utrpel Kremeľ prvé porážky. Francúzske voľby mali zásadný význam. Emmanuel Macron a Angela Merkel veľmi jasne dali najavo, že nemajú v úmysle dávať Vladimírovi Putinovi ďalšie šance.

Čarovné je, že Západ nemusí robiť nič, len si ísť ďalej svojou cestou a Rusko ignorovať. Nezopakovať chybu z deväťdesiatych rokov a nezačať doň pumpovať peniaze, až bude zasa na kolenách.

Súvisiace články