Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pracovať načierno sa neoplatí. Do zákona pribudli novinky
Zdielať na

Pracovať načierno sa neoplatí. Do zákona pribudli novinky

Novelu zákona o nelegálnej práci už podpísal aj prezident Ivan Gašparovič. Minuloročná zmena v pokutách spôsobila, že u zamestnávateľov sa znížil záujem o čierne pracovné sily. Z 1100 nelegálne pracujúcich v roku 2009 ostalo 670 v roku 2010. Inšpektorát pritom robí pravidelné kontroly. A teraz pribudli ďalšie novinky.

Zmena zákona sa okrem pokút dotkla aj platenia odvodov do sociálnej poisťovne. Všetci tí, ktorí začali za zamestnancov platiť odvody neskôr, ich zamestnávali podľa zákona načierno. Novinka to zmenila. Oneskorené nahlásenie do sociálnej poisťovne už nebude považované za nelegálne zamestnávanie.

Pokuty pre Slovákov sa totiž po odhalení môžu vyšplhať až na 331 eur. Naopak pre zamestnávateľov sú také vysoké, že ich môžu priviesť až do bankrotu. Minimálna sadzba za nelegálnu prácu je 2000 eur, maximálne až 200 tisíc eur.

Ročne vykoná inšpektorát práce takmer 12 tisíc kontrol a preverujú všetky oblasti podnikania. "Sú samozrejme isté odvetvia, v ktorých častejšie nachádzame nelegálne pracujúcich ľudí. Je to stavebníctvo, obchod, služby," informoval hovorca Národného inšpektorátu práce Igor Holéczy.

Viac sa dozviete z videoriportu Žanet Rákošovej a Denisy Pírnikovej.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy