Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Eurokomisia Slovensku zvýšila odhad hospodárskeho rastu. Úplne ružové to však nie je
Zdielať na

Eurokomisia Slovensku zvýšila odhad hospodárskeho rastu. Úplne ružové to však nie je

BRATISLAVA / Eurokomisia Slovensku zvýšila odhad hospodárskeho rastu. Zaujímavé je, že Nemecko počulo z Bruselu horšie správy. Lenže prepojenie našich trhov tiež zohrá svoju úlohu. Odhad pre Slovensko je plus 2,3 percenta. Nemecko je na tom naozaj horšie - Brusel predpovedá ich rast len na úrovni 0,3 percenta. Slovensko tento rok začalo dobre aj z pohľadu nášho zahraničného obchodu. V januári sme v pluse skoro 411-miliónov eur. Lenže finančné trhy nám veria stále menej a aktuálne si požičiavame najdrahšie v eurozóne.

TV JOJ

​Eurokomisia predpovedá Slovensku na rok 2024 lepšie časy. "Nárast o pol percentuálneho bodu ekonomického rastu. To znamená z 1,7 na 2,3 percenta," informoval Ladislav Kamenický, minister financií SR.

To znie síce dobre, ale vrásky na čele spôsobuje ekonomický motor Európy, Nemecko. "Kde teda odhad išiel dole o pol percenta. To znamená z 0,8 na 0,3 percenta," priblížil Kamenický.

To sú zlé správy, keďže sme závislí od exportu aj do krajín ako je Nemecko. Náš vývoz pritom do roku 2024 zatiaľ vykročil tou správnou nohou. "V januári bolo saldo, to znamená plusové číslo medzi exportom a importom, na úrovni nad 400-miliónov, čo je pozitívny výsledok," informovala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

Export ťahali automobilky. Išlo však o sčasti odložené nákupy a keď sa pozrieme na priemysel v januári, tak tam je na tom výroba áut horšie ako pred rokom.

TV JOJ

O vozidlá vyrobené u nás tak rýchlo asi ani nestúpne záujem. Dva roky rekordnej inflácie a poklesu miezd urobili svoje. "Okresali aj ten dopyt Európanov po nových autách," uviedol Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit bank.

To sú veľké riziká. Eurokomisia nám dobrý rast zároveň predpovedá aj pre masívne čerpanie eurofondov - či už klasických, alebo z plánu obnovy. V tomto smere sú naopak skeptickí naši analytici, ktorí poznajú ako to u nás s eurofondami chodí. "My predpokladáme, že ten nábeh eurofondov bude predsa len pomalší," zhodnotil Koršňák.

Aj preto je odhad našich ekonómov rastu HDP pesimistickejší ako ten bruselský. "Očakávame, že tento rok by sr ekonomika mohla narásť približne o 1,4 percenta," priblížil Koršňák.

TV JOJ

​Zlou správou je aj to, že máme nesplnené domáce úlohy. Máme najvyššiu štátnu sekeru v EÚ a o potrebnom šetrení a konsolidácii sa len diskutuje.

Napriek konsolidačným prísľubom ministra financií nám už finančné trhy neveria a Slovensko si momentálne požičiava najdrahšie v eurozóne. Bežných ľudí pôžičky štátu netrápia, kým si neuvedomia, že sa to bytostne dotýka aj ich. "Vyššia riziková prirážka krajiny sa prejaví aj na bankových úveroch domácností aj podnikov," zdôraznil Koršňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy