Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Katastrofálna situácia v reedukačných centrách: Systémové kroky rezorty ešte len čakajú
Zdielať na

Katastrofálna situácia v reedukačných centrách: Systémové kroky rezorty ešte len čakajú

BRATISLAVA / Po vlaňajšej kontrole generálnej prokuratúry v reedukačných centrách sa verejnosť dozvedela o ich katastrofálnom stave. O dva mesiace neskôr prišli ministerstvá školstva a práce s prvými riešeniami. Navýši sa počet sociálnych pracovníkov kurately a odstránia sa hygienické nedostatky. Systémové opatrenia však budú trvať roky.

​"Vo všetkých 13 zariadeniach boli zistené nedostatky," informoval Jozef Sedlák, námestník GP SR. Niekde chýbal nábytok, na zemi bol len matrac, inde chýbala teplá voda či deti nemali právo ani na súkromie. 

Na odstránení hygienických problémov sa podľa ministra školstva už pracuje. "Tam, kde treba napríklad kompletne opraviť kotolňu alebo strechu alebo treba vymeniť elektroinštalačné zariadenia. Do investícií sme teraz dali zhruba 1,7 milióna eur," priblížil Tomáš Drucker, minister školstva SR. Ide však len o krátkodobé opatrenia. Systémové kroky rezorty ešte len čakajú.

Ministerstvo práce nateraz navrhlo nasledovné riešenia:

TV JOJ

​Prvé výsledky kontrol by mohli byť známe koncom marca. No okrem hygienických nedostatkov je podľa ministra najväčším problémom nasledovné. "Často sa nám z toho tie deti nedostanú. Čo je najhoršie, že sa nám tam deti s ľahšími problémami miešajú s ťažšími, záškoláctvo sa mieša s násilnou či trestnou činnosťou," uviedol Drucker.

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling priznáva, že počas jeho úradovania síce niektoré priestory vylepšili, no k ďalším krokom sa nedostali. "Myslím, že ak budeme mať selektované deti na základe jedného problému na jednom mieste, tak to bude väčší problém aj pre nich, aj pre personál," vysvetlil Gröhling. "Nemôžete mať deti, ktoré páchali trestnú činnosť, s deťmi so záškoláctvom spoločne. Oni sú svojim spôsobom vo výkone trestu, len sú mladiství. Dochádza tam k poškodzovaniu zdravia alebo robia zle iným deťom," opísal Drucker.

​Výsledky systémových opatrení budú známe až o niekoľko rokov. Problém sa totiž dlhé roky zametal pod koberec. "Ombudsmanka vydala správu, tuším v roku 2013, kde to pomenovala," uviedol Štefan Kišš, poslanec NR SR. "Tie zistenia sa netýkajú jednej alebo druhej vlády. Tento problém tu bol už dlhodobo," doplnil Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Náročnou úlohou však bude nájsť kvalifikovaných pracovníkov, ktorí budú chcieť v zariadeniach pracovať. "Stále nám budú chýbať niektoré profesie. Niektoré ani nemáme, na ktoré vytvárame teraz len nové programy, čo znamená, že za tri až 5 rokov to budeme mať," priblížil Drucker.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy