Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ľudia menej kupujú nehnuteľnosti. Na vine sú úrokové sadzby úverov
Zdielať na

Ľudia menej kupujú nehnuteľnosti. Na vine sú úrokové sadzby úverov

BRATISLAVA / Inflácia na Slovensku klesá a s tým rastú očakávania postupného zlacňovania úverov, a to najmä tých na bývanie. Práve vysoké úrokové sadzby sú totiž hlavným dôvodom menšieho záujmu o kúpu nehnuteľností a prudkého poklesu ich ceny. Podľa údajov Národnej banky Slovenska už dosiahli svoje dno, aj keď možnosti na ďalšie zlacňovanie ešte sú.

Ceny nehnuteľností na Slovensku sa za 10 rokov viac ako zdvojnásobili. Zlom nastal až v treťom kvartáli 2022, keď ceny začali klesať a zdá sa, že narazili na dno, aj keď podľa Národnej banky, sú stále značne nadhodnotené. "Predáva sa iba to, čo má reálne nastavenú cenu," uviedla Daniela Rážová, predsedníčka Asociácie realitných maklérov.

Na vine sú vysoké úrokové sadzby

Samozrejme, záleží na lokalite, stave a type nehnuteľnosti. Pri ich kúpe sú rozhodujúce najmä príjmy záujemcu, ktoré vplývajú aj na cenu. "Pretože na to, aby ste si ju mohli kúpiť, musíte ju vedieť aj zaplatiť," poznamenala Rážová.

Kým ešte pred dvoma rokmi dokázali dlžníci načerpať na hypotékach mesačne viac ako 3 miliardy eur, aktuálne je to menej ako miliarda. Dôvodom je prudké zvýšenie úrokových sadzieb a zdraženie úverov. "Vysoké úrokové sadzby demotivujú ľudí, aby čerpali hypotéky a takýmto spôsobom investovali do svojho bývania, čím znižujú dopyt po nehnuteľnostiach a ceny následne klesajú," informoval Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments. 

Čakať sa podľa odborníkov nevypláca

Po zdražení hypoték sa predaj najmä bytov zastavil. Mnohí preto čakajú na zlacnenie úverov na bývanie, ktoré však tento rok odhadujú maximálne o štvrť percenta. Čakať na ešte lacnejšie nehnuteľnosti sa však oplatí len tým, ktorí majú k dispozícii dostatočnú hotovosť. V opačnom prípade totiž platí, že čím lacnejšie hypotéky, tým vyšší záujem o kúpu. "Je reálne očakávať, že nižšie úrokové sadzby budú ľudí opäť motivovať k čerpaniu hypoték," uviedol Ovčiarik. 

Vyčkávať a kalkulovať sa, podľa odborníkov, veľmi neoplatí. "Pokiaľ potrebujem niekde bývať, tak nie je dôvod špekulovať nad vývojom cien nehnuteľností, pretože ten bude odzrkadľovať finančné možnosti," povedal Pavel Škriniar z Ekonomickej Univerzity v Bratislave. "Kto potrebuje, nech kupuje, kto si myslí, že predá drahšie za rok, tak nie, nepredá. Tá situácia bude +/- takáto rok," dodala Rážová. 

Realitný trh by mohli rozhýbať najmä ceny hypoték. Na to, že by opäť klesli pod jedno percento však môžeme nateraz zabudnúť. "K takýmto sadzbám sa naozaj tak skoro nedostaneme," doplnil Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy