Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Svet sa opäť vracia k jadrovej energetike. Slovensko má výhodu, že sa jadra nezbavilo
Zdielať na

Svet sa opäť vracia k jadrovej energetike. Slovensko má výhodu, že sa jadra nezbavilo

BRATISLAVA / Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku odkazuje Nemecku, že urobilo chybu, keď odstavilo svoje jadrové elektrárne. Nukleárna energia totiž zažíva vo svete silný návrat a je jedno kde. Krajiny, vrátane Slovenska, ktoré sa jej nevzdali, tak majú konkurenčnú výhodu. Ak nepríde k útokom či katastrofe, jadro je vysoko efektívnym a tiež veľmi čistým zdrojom energie.

​Stop, povedali Nemci jadru - na veľkú radosť ekológov a veľký hnev priemyselníkov. "Potrebujeme prísun spoľahlivej, cenovo dostupnej energie, aby sme mohli vyrábať tu v Nemecku alebo v Európe. Pretože ak to nevyrobíme my, urobí to niekto iný," vyhlásil Christian Köhler, riaditeľ Stahlwerk Unna.

Nemecká vláda mala podľa Birola k dispozícii bezproblémovú technológiu a na jej mieste by sa zamyslel, či ju opustiť v prospech alternatív, ktoré zvyšujú závislosť od iných krajín a vedú k zvýšeniu emisií. "Po ruskej invázii na Ukrajinu mnohé krajiny pochopili význam jadrovej energie spolu s obnoviteľnými zdrojmi," uviedol Fatih Birol, šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku.

Slovensko a jeho elektrárne nič podobné neplánujú. Máme dve veľké jadrové elektrárne a okrem toho sme sa stali aj súčasťou programu Pohenix, teda projektu výstavby malých jadrových elektrární. No a sme aj členmi jadrovej koalície Európskej únie. "Na úrovni EÚ dochádza v posledných rokoch k obratu a jadrová energia začína byť viac podporovaná a akceptovaná," priblížil Radovan Potočár, analytik Energie-portal.sk.

Len minulý rok sa nakopol tretí reaktor Mochoviec a plánuje sa do chodu uviesť aj štvrtý. "Podiel jadra na výrobe elektriny na Slovensku môže dosahovať úrovne okolo troch štvrtín, čo bude absolútne najvyššie číslo," zdôraznil Potočár.

Projekt Phoenix je zase plán malých modulárnych elektrární, ktoré majú nahradiť staré uhoľné - u nás napríklad Vojany, či Nováky. Minulá vláda s Američanmi a predstaviteľmi elektrární podpísala vlani k projektu aj memorandum. "To je práve doba, kedy môžeme naše elektrárne v Novákoch a Vojanoch efektívne nahradiť," uviedol v júni minulého roka Branislav Strýček, riaditeľ Slovenských elektrární. "Čím budú prispievať k ďalšej dekarbonizácii nášho životného prostredia," doplnila vtedy Marta Žiaková, predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR

Podobne ako Nemci zmýšľali aj Belgičania. Keď si to však prerátali, od plánov odstaviť jadrové elektrárne ustúpili. Ďalšie krajiny chcú atómovo zase pridať. "Poľsko plánuje výstavbu prvých jadrových elektrární. Nové jadrové bloky majú pribudnúť napríklad v Česku," priblížil Potočár. Samozrejme, elektrina vyrobená na Slovensku z jadra nie je len pre nás, ale je určená aj na vývoz, čo je v situácii, keď je po nej dopyt, len dobré.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy