Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Predtým chytľavá volebná téma je dnes už takmer zabudnutá. Čo bude so štátnymi nájomnými bytmi?
Zdielať na

Predtým chytľavá volebná téma je dnes už takmer zabudnutá. Čo bude so štátnymi nájomnými bytmi?

BRATISLAVA / Štátne nájomné byty - pred štyrmi rokmi pomerne chytľavá volebná téma, dnes už takmer zabudnutá ambícia. Predchádzajúce vlády zo sľubovaných 20-tisíc bytov nepostavili ani jeden. Agentúru, ktorá ich má zabezpečiť, už síce máme, no za dva roky nemohla oficiálne urobiť vôbec nič. Čaká totiž na povolenie z Bruselu. Koalícia aj opozícia navyše majú voči celému fungovaniu projektu výhrady a zákon sa tak bude výrazne meniť.

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania registruje 18 500 žiadateľov o byt. Už od apríla minulého roka čaká na vyjadrenie Európskej komisie, ktorá skúma, či je všetko v poriadku. Bez súhlasu by totiž žiadne právne úkony platné neboli. "Tento proces je trošku zdĺhavejší, keďže sa tam posudzuje vplyv týchto systémov a podmienok na funguje vnútorného trhu," vysvetlil Peter Sekáč, predseda Agentúry štátom zriadeného nájomného bývania.

"V tejto chvíli nie je možné komentovať obsah tejto komunikácie a takisto nevieme predvídať, kedy samotné rozhodnutie padne a aké rozhodnutie padne," povedala Ingrid Ludviková, hovorkyňa zastúpenia EK na Slovensku. Keď z Bruselu príde povolenie, zazmluvní firmy a tie byt agentúre postavia alebo predajú. Štát bude garantovať cenu nájmu. Projekt mieri hlavne na ľudí strednej vrstvy, ktorí si nemôžu dovoliť hypotéku.

Z oboch politických táborov ale prichádza kritika

Opozícii sa nepáči iba 5-percentná daň pre investorov. "Štát by nemal dávať výhody developerom a obzvlášť nie vybraným developerom, čo táto legislatíva robí," uviedol Štefan Kišš, člen finančného výboru NR SR. 

Vládna trojica zas hovorí o nepremyslenom rozmare bývalého predsedu parlamentu. "Pán Kollár mal také trošku prehnané očakávania. Keď zistil, že to nepôjde postaviť v réžii štátu, tak na to vymyslel súkromné spoločnosti," vysvetlil Pavel Ľupták, podpredseda hospodárskeho výboru NR SR.

Koalícia sa pôvodný zákon chystá meniť

Pôvodný zákon vošiel do platnosti pred dvoma rokmi, no súčasná koalícia sa ho už chystá meniť. Na výboroch je novela týkajúca sa voľby do správnej rady spomínanej agentúry, a to vraj nie je všetko.

Podľa informácií TV JOJ dal projektu ako takému zelenú aj premiér Robert Fico, no prinesie vraj svoje podmienky, ktoré doňho legislatívci budú musieť zakomponovať. V zákulisí sa tak už rokuje o komplexnej zmene. "Musí byť na to nový návrh zákona, lebo podľa toho starého to asi nebude možné realizovať," uviedol Ľupták.

Medzi poslancami je to ale zatiaľ iba v rovine dohadov. Všetko má pod palcom rezort dopravy. Oslovili sme ho ešte v pondelok (12. 2.) večer, no stanovisko neposlal. Každú obmenu ale bude musieť podrobne preskúmať Brusel, čo znamená, že schvaľovanie sa ešte predĺži. Každopádne, agentúra tvrdí, že keď príde z Európskej komisie definitívne áno, projekt vedia spustiť do troch mesiacov.

Súvisiace články