Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Konflikt na Blízkom východe:​ Palestínčanov čaká evakuácia, Izrael chystá v Rafahu veľkú pozemnú operáciu
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe:​ Palestínčanov čaká evakuácia, Izrael chystá v Rafahu veľkú pozemnú operáciu

GAZA / ​Senát Kongresu USA schválil balík pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu. ​Tisíce Palestínčanov čaká v dôsledku bojov už štvrtá alebo piata evakuácia. ​Francúzsko evakuovalo z Pásma Gazy ďalších 42 ľudí. Izrael musí v Rafahu vytvoriť bezpečné koridory pre civilistov, uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. ​Francúzsko zavádza sankcie voči 28 izraelským osadníkom.

​Senát Kongresu USA schválil balík pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu

Senát amerického Kongresu v utorok 13. februára schválil balík pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan v celkovej hodnote 95,34 miliardy dolárov. Zatiaľ však nie je jasné, kedy bude o balíku rozhodovať Snemovňa reprezentantov. Tú ovládajú republikáni a bez sprísnenia režimu na hraniciach USA s Mexikom uvedený balík odmietajú, informuje TASR s odvolaním sa na správu denníka The Guardian.

Televízia NBC spresnila, že za balík hlasovalo 70 senátorov a 29 ich bolo proti. Z balíka pomoci má ísť Ukrajine približne 60 miliárd dolárov, Izraelu 14 miliárd, deväť miliárd na humanitárne účely na palestínskych územiach, Ukrajine a ďalších oblastiach a takmer päť miliárd na podporu spojencov USA v indicko-tichomorskom priestore.

Predseda snemovne Mike Johnson z Republikánskej strany už v pondelok avizoval, že ani v prípade schválenia balíka v Senáte nepredloží toto opatrenie na hlasovanie v dolnej komore Kongresu. "Zákon o zahraničnej pomoci v Senáte mlčí k najpálčivejšej záležitosti, ktorej čelí naša krajina," povedal Johnson, žiadajúc sprísnenie režimu na hraniciach.

Pôvodný návrh v Senáte obsahoval aj sprísnenie hraničného režimu a azylovej politiky. Vedúci predstavitelia Republikánskej strany a exprezident Donald Trump sa však postavili proti tomuto návrhu, pretože bol podľa nich nedostatočný na zastavenie toku migrantov cez južnú hranicu USA. Republikáni v Senáte následne spojený návrh zablokovali, a tak Senát rokoval len o pomoci uvedeným krajinám.

​Tisíce Palestínčanov čaká v dôsledku bojov už štvrtá alebo piata evakuácia

Tisícky Palestínčanov budú nútené premiestniť sa už štvrtý alebo piaty raz od začiatku vojny v Pásme Gazy. Uviedla to palestínska novinárka Hanín Hararová, ktorú citovala televízia Sky News. Samotná Hararová sa musela evakuovať z mesta Gaza a aktuálne sa nachádza v meste Rafah na juhu pásma pri hraniciach s Egyptom. Spolu s ňou sa tam uchýlilo zhruba 1,4 milióna Palestínčanov z oblastí v severnej a strednej časti pásma. Izraelská armáda v súčasnosti pripravuje pozemnú ofenzívu proti militantom do oblasti Rafahu, ktorá by sa mohla uskutočniť v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch.

V Rafahu často dochádza k izraelským náletom vrátane série úderov z pondelka, ktorá mala poskytnúť krytie pre operáciu izraelských špeciálnych síl na oslobodenie dvoch rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas. Toto bombardovanie malo podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva pripraviť o život sto ľudí. "Každý deň sme svedkami masakrov," tvrdí novinárka Hararova s tým, že plocha mesta Rafah s rozlohou 55 kilometrov štvorcových, kde sa tiesnia státisíce evakuovaných Palestínčanov, nemá na takéto množstvo ľudí potrebnú infraštruktúru. "Ľudia nemôžu uveriť tomu, že sa budú musieť už štvrtý alebo piaty raz evakuovať," citovala palestínsku novinárku stanica Sky News.

​Francúzsko evakuovalo z Pásma Gazy ďalších 42 ľudí

Na žiadosť Paríža bolo v pondelok z Pásma Gazy evakuovaných 42 ľudí vrátane francúzskych občanov a zamestnancov francúzskeho kultúrneho inštitútu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP. Evakuácia prebehla cez hraničný priechod Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom, priblížilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že na žiadosť Paríža bolo z palestínskej enklávy, kde prebiehajú boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, evakuovaných už viac ako 200 ľudí.

Francúzsky rezort diplomacie uviedol, že najnovšia evakuácia bola zabezpečená s pomocou francúzskych úradov. Ľudia boli po prekročení hraníc odovzdaní francúzskemu diplomatickému personálu v Egypte a väčšina z nich má byť repatriovaná do Francúzska. Paríž požiadal Izrael, aby prijal "konkrétne opatrenia na ochranu" civilistov v Pásme Gazy.

Nemecko: Izrael musí v Rafahu vytvoriť bezpečné koridory pre civilistov

Izrael je povinný otvoriť bezpečné koridory pre civilistov v meste Rafah na juhu Pásma Gazy skôr, než tam akokoľvek zasiahne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. V utorok to uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, TASR správu prevzala od agentúry AFP. Izrael vlani v októbri vyzval obyvateľov severnej a strednej časti Pásma Gazy, aby sa presunuli na juh tejto pobrežnej palestínskej enklávy. Viac ako polovica z približne 2,4 milióna obyvateľov tohto územia tak teraz žije v Rafahu, mesta na uzavretej hranici s Egyptom.

V súčasnosti však izraelská armáda pripravuje pozemnú ofenzívu proti militantom do oblasti Rafahu, ktorá by sa mohla uskutočniť v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch. "Pokiaľ teraz dôjde k zásahu voči teroristickej organizácii v Rafahu, potom je... zodpovednosťou izraelskej armády, aby vytvorila bezpečné koridory pre ľudí, ktorí tam prišli hľadať bezpečie," uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s ministrom zahraničným vecí Palestínskej samosprávy Rijádom Málikím v Berlíne. "Títo rodičia, deti a rodiny sa nemôžu vypariť do vzduchu. Nemajú kam ísť - a už vôbec nie ďalej na juh," dodala nemecká ministerka.

​Francúzsko zavádza sankcie voči 28 izraelským osadníkom

Francúzsko zavádza sankcie voči 28 izraelským osadníkom, ktorých obviňuje z porušovania ľudských práv Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu. V utorok to oznámilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa agentúry AFP. Tieto osoby majú zakázaný vstup na francúzske územie a Francúzsko bude tiež žiadať o uvalenie sankcií na európskej úrovni, dodalo ministerstvo. Vo vyhlásení uviedlo, že rozhodne odsudzuje "neprijateľné" násilie páchané osadníkmi na palestínskom obyvateľstve. Podotklo, že v posledných mesiacoch sa miera násilností zvýšila.

Británia v pondelok oznámila uvalenie sankcií na štyroch židovských osadníkov na Západnom brehu. USA zaviedli sankcie voči štyrom židovským osadníkom 1. februára. Podľa nich miestna situácia - predovšetkým vysoká úroveň násilia extrémistických osadníkov, vynútené vysídľovanie ľudí a dedín a ničenie majetku - dosiahla neúnosnú úroveň a predstavuje vážne ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy