Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Odchod známych mien: Matovičovo hnutie Slovensko opúšťajú títo členovia
Zdielať na

Odchod známych mien: Matovičovo hnutie Slovensko opúšťajú títo členovia

Aktuálne dianie v parlamente

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odchod z hnutia Slovensko oznámila v utorok 13. februára na sociálnej sieti exposlankyňa Mária Šofranko. Spolu s ňou ukončujú členstvo v hnutí aj ďalší bývalí poslanci a členovia. Hnutie Slovensko pre TASR reagovalo tým, že jeho protikorupčné pravidlá neumožnili vyjsť v ústrety požiadavkám bývalých členov.

"Po viacerých neúspešných pokusoch o zmenu fungovania v rámci hnutia Slovensko (bývalé OĽANO), sme sa rozhodli ukončiť členstvo a spoluprácu s hnutím Slovensko pod vedením Igora Matoviča," vyhlásila Šofranko. Dôvodom má podľa jej slov byť chýbajúci kritický prístup a ochota férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. "Tými sú najmä nedotiahnutá kampaň, netransparentné skladanie kandidátky a nepriaznivý výsledok parlamentných volieb, politická izolácia hnutia a nepremyslené kroky vedenia, ako napríklad uponáhľaná zmena názvu hnutia," priblížila.

O ukončenie členstva v hnutí Slovensko požiadali:

  • Peter Kremský, bývalý poslanec a predseda Výboru pre hospodárske záležitosti NR SR,
  • Mária Šofranko, bývalá poslankyňa a podpredsedníčka Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport NR SR,
  • Veronika Gmiterko, bývalá generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva financií SR,
  • Vojtech Tóth, bývalý poslanec NR SR a komunálny poslanec,
  • Peter Liba, bývalý poslanec NR SR a komunálny poslanec,
  • Ján Marosz, bývalý poslanec NR SR a bývalý riaditeľ Slovenského pozemkového fondu,
  • ďalší bývalí poslanci a členovia, ktorí nechcú byť menovaní.

Vedenie hnutia podľa jej slov nie je otvorené diskusii. Doplnila, že kritické pripomienky sú vedením hnutia ignorované alebo bagatelizované. "Z autentického protikorupčného hnutia sa tak stalo prostredie, kde prevládajú individuálne záujmy, v ktorom o všetkom rozhoduje pár spriaznených ľudí a nefunguje vnútorná kontrola," uviedla bývalá poslankyňa. Kandidatúra Igora Matoviča je podľa nej poslednou kvapkou v nelogických a mätúcich krokoch vedenia hnutia.

"Vážime si, že sme mali možnosť pracovať vo verejných funkciách v prospech občanov Slovenskej republiky. Posledné rozhodnutia a kroky vedenia nás však presvedčili, že hnutie Slovensko nemá záujem dávať priestor ľuďom s výsledkami a kritickým myslením. Preto v ňom svoju budúcnosť nevidíme a rozhodli sme sa ísť vlastnou cestou," uzavrela Šofranko.

"Protikorupčné pravidlá hnutia Slovensko neumožnili vyjsť v ústrety požiadavkám našich bývalých kolegov. Prajeme im všetko dobré v budúcom politickom živote," uviedlo hnutie v reakcii.

Súvisiace články