Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Konflikt na Blízkom Východe: Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie
Zdielať na

Konflikt na Blízkom Východe: Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie

Zdroj: TASR

GAZA / Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie, vojaci pôjdu do Rafahu.​ Izraelská armáda zničila v Pásme Gazy strategický tunel Hamasu. Rijád vyhlásil, že bez uznania palestínskeho štátu nenadviaže vzťahy s Izraelom. Útok Hamasu na Izrael je najväčší antisemitský masaker tohto storočia, vyhlásil francúzsky prezident počas ceremónie na pamiatku francúzskych obetí útoku Hamasu.

Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie, vojaci pôjdu do Rafahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu odmietol požiadavky palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorými podmienilo svoj súhlas s dohodou o prímerí a prepustení rukojemníkov. Izraelské jednotky zároveň podľa neho dostali rozkaz pripraviť sa na operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Netanjahu to vyhlásil na tlačovej konferencii krátko po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, ktorý pricestoval na návštevu Izraela v snahe zabezpečiť dohodu o prímerí. "Ak sa podriadime pomäteným požiadavkám Hamasu, ktoré sme teraz počuli, nielenže nedôjde k oslobodeniu rukojemníkov, ale vyvolá to ďalší masaker," vyhlásil izraelský premiér s tým, že Izrael je jedinou mocnosťou, ktorá je schopná zaručiť Palestínčanom bezpečnosť v dlhodobom horizonte. "Dali sme izraelskej armáde pokyn, aby sa pripravila na operáciu v Rafahu a v dvoch centrálnych utečeneckých táboroch. Tieto miesta sú poslednými baštami Hamasu," uviedol ďalej Netanjahu.

Generálny tajomník OSN António Guterres pritom v stredu uviedol, že pokiaľ bude Izrael naďalej prenikať do mesta Rafah, "exponenciálne to zhorší situáciu, ktorá je už teraz nočnou morou s nevýslovnými regionálnymi dôsledkami". "Sme na ceste k absolútnemu víťazstvu... Iné riešenie neexistuje," dodal Netanjahu s tým, že operácia v Pásme Gazy potrvá mesiace, nie roky.

Hamas v reakcii na dohodu o prímerí, ktorú navrhli Spojené štáty, Izrael, Katar a Egypt, zverejnil dokument, v ktorom namiesto nej žiada trojfázovú dohodu na celkovo štyri a pol mesiaca. Tá by podľa tohto hnutia viedla k ukončeniu vojny a prepusteniu všetkých rukojemníkov.
Návrh Hamasu by tomuto hnutiu faktick

​Izraelská armáda zničila v Pásme Gazy strategický tunel Hamasu

Izraelská armáda v stredu oznámila, že jej špeciálne jednotky objavili a zničili v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy tunel, kde sa ukrývali poprední predstavitelia militantného hnutia Hamas a boli tam zadržiavaní aj rukojemníci z Izraela. Informovala o tom agentúra AFP. "Strategický podzemný tunel" mal podľa izraelskej armády dĺžku viac ako jeden kilometer. Nachádzal sa uprostred obývanej oblasti a bol vraj súčasťou zložitého "podzemného labyrintu“. Bol napojený na ďalší tunel, kde boli tiež zadržiavaní rukojemníci.

Armáda zverejnila fotografie zachytávajúce podzemnú miestnosť s vydláždenými stenami a mrežami od podlahy až po strop. V tejto miestnosti vraj Hamas v rôznom čase väznil 12 rukojemníkov, ktorých uniesol počas svojho vpádu do južného Izraela zo 7. októbra. Traja z nich sa už vrátili do Izraela, ostatní sú stále v rukách Hamasu. Zverejnené bolo aj video, na ktorom vidieť, ako príslušníci špeciálnych jednotiek vstupujú v blízkosti obytného domu do tunela. Ďalej zachytáva nájdené ručné granáty a granáty s reaktívnym pohonom, ktoré boli zneškodnené.

Izraelská armáda tvrdí, že poprední predstavitelia Hamasu sa po začiatku operácie v Pásme Gazy stiahli do tunelového systému, ktorý nazýva "metro v Gaze". Vchody do tohto labyrintu sú zámerne umiestnené v civilnej infraštruktúre a v jej okolí.

Rijád vyhlásil, že bez uznania palestínskeho štátu nenadviaže vzťahy s Izraelom

Saudská Arábia odkázala Spojeným štátom, že nenadviaže diplomatické vzťahy s Izraelom dovtedy, kým nebude uznaný nezávislý palestínsky štát. Uviedlo to v stredu saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Kráľovstvo oznámilo administratíve USA svoje pevné stanovisko, že nebude udržiavať diplomatické vzťahy s Izraelom, pokiaľ nebude uznaný nezávislý palestínsky štát na základe hraníc z roku 1967 s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie, z ktorého citovala saudskoarabská tlačová agentúra SPA. Ministerstvo dodalo, že izraelská "agresia" v Pásme Gazy musí byť zastavená a všetky izraelské sily sa musia stiahnuť z obliehaného územia.

Saudská Arábia nikdy neuznala Izrael a v roku 2020 sa nepripojila k Abrahámskym dohodám sprostredkovaným Washingtonom, na základe ktorých jej susedia v Perzskom zálive Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE), ako aj Maroko, nadviazali vzťahy s Izraelom.
Saudskoarabský rezort diplomacie stredajším vyhlásením reagoval na vyjadrenie hovorcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho, ktorý v utorok povedal, že rozhovory o normalizácii vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom "pokračujú". Washington podľa Kirbyho dostal od oboch strán pozitívnu spätnú väzbu, že sú ochotné pokračovať v rozhovoroch.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tento týždeň navštívil Saudskú Arábiu a stretol sa s tamojším korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Po schôdzke povedal, že korunný princ "zopakoval záujem Rijádu pokračovať" v normalizácii. "Zároveň však jasne povedal to, čo mi povedal už predtým, a to, že na to budú potrebné dve veci – ukončenie konfliktu v Gaze a jasná a dôveryhodná časovo ohraničená cesta k vytvoreniu palestínskeho štátu," dodal šéf americkej diplomacie.

Administratívna amerického prezidenta Joea Bidena vynaložila veľké úsilie na normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy Rijád stanovil podmienky vrátane bezpečnostných záruk zo strany Washingtonu a pomoci pri rozvoji civilného jadrového programu. Konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas však tento proces zastavil, pripomína AFP.

Macron: Útok Hamasu na Izrael je najväčší antisemitský masaker tohto storočia

Októbrový útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael je najväčším "antisemitským masakrom nášho storočia", vyhlásil v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Macron sa v Paríži zúčastnil na ceremónii na pamiatku francúzskych obetí útoku Hamasu. Francúzsky prezident útok označil za barbarstvo, ktoré propaguje antisemitizmus a je ním živené. Zároveň prisľúbil nevzdať sa v boji s rozmáhajúcim sa antisemitizmom. Spomienková udalosť na počesť 42 francúzskych občanov zabitých pri útoku Hamasu na Izrael sa konala v parížskej Invalidovni.

Najčítanejšie správy