Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Hamas odpovedal na nový mierový plán. Reakcia vraj bola pozitívna
Zdielať na

Hamas odpovedal na nový mierový plán. Reakcia vraj bola pozitívna

Zdroj: TASR

DAUHA / Palestínske radikálne hnutie Hamas v utorok 6. februára dalo odpoveď na novú rámcovú dohodu o prímerí s Izraelom, pričom na ňu reagovalo "v pozitívnom duchu". Zdôraznilo však, že stále požaduje úplné prímerie a ukončenie ofenzívy izraelskej armády.

Aj katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání v utorok uviedol, že reakcia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na najnovší plán prímeria v Pásme Gazy je "vo všeobecnosti pozitívna". Doplnil, že odpoveď od Hamasu "obsahuje aj niekoľko komentárov, ale vo všeobecnosti je pozitívna". Uviedol tiež, že táto odpoveď bola medzičasom doručená Izraelu.

​Katarský emir odmietol uviesť bližšie podrobnosti, ale vyhlásil, že Katar je "optimistický“. Svoje hodnotenie vývoja situácie katarský premiér zverejnil na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom. Blinken avizoval, že reakciu Izraela na odpoveď Hamasu bude mať v stredu, keď zavíta do Izraela.

Pripomenul, že je potrebné urobiť veľa práce

Vyjadril však presvedčenie, že "dohoda je možná a skutočne nevyhnutná", a ubezpečil, že všetci zainteresovaní budú pokračovať "v neúnavnej práci," aby ju dosiahli. Ako je známe, Katar spolupracuje s USA a Egyptom na sprostredkovaní prímeria vo vojne medzi Izraelom a Hamasom. Toto prímerie by malo zahŕňať zastavenie paľby a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantmi Hamasu.

Na rokovaniach v Dauhe sa katarský emir a šéf americkej diplomacie dohodli, že budú pokračovať v tesnej koordinácii s cieľom zvýšiť humanitárnu pomoc civilistom v Pásme Gaze a vyvinúť tlak na ich ochranu v súlade s humanitárnym právom, informovala agentúra AP.  Blinken v Dauhe zopakoval, že USA odmietajú akékoľvek nútené vysídlenie Palestínčanov z Pásma Gazy. Zdôraznil záväzok USA nastoliť na Blízkom východe trvalý mier, vrátane vytvorenia palestínskeho štátu, ktorý zaisťuje bezpečnosť pre Izraelčanov aj Palestínčanov".

Katar je po Saudskej Arábii a Egypte treťou z piatich zastávok Blinkena na jeho tohtotýždňovom turné po Blízkom východe. V stredu bude v Izraeli a na Západnom brehu a potom sa vráti do vlasti.

Denník The Times of Israel (TOI) dodal, že Hamas reagoval na návrh dohody vypracovanej nedávno v Paríži, pričom stále požaduje trvalé ukončenie bojov, ukončenie izraelsko-egyptskej blokády Pásma Gazy, rekonštrukciu enklávy a prepustenie palestínskych tzv. bezpečnostných väzňov.Izrael, ktorý sa snaží presadiť kratšie prestávky v bojoch výmenou za postupné prepustenie rukojemníkov, pred časom označil tieto podmienky Hamasu za nerelevantné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy