Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Konflikt na Blízkom východe: Z Pásma Gazy boli oslobodení dvaja rukojemníci
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Z Pásma Gazy boli oslobodení dvaja rukojemníci

RAFÁH / Izrael pri bombardovaní mesta Rafáh na juhu Pásma Gazy oslobodil dvoch rukojemníkov. Ide o prvých civilistov, ktorých dostala armáda z rúk Hamasu inak ako výmenou. Pred časom sa im takto podarilo oslobodiť vojačku. Izrael považuje Rafáh za poslednú baštu Hamasu. Počas mohutných náletov boli zničené mešity a niekoľko budov. Podľa miestnych úradov zahynulo približne 70 ľudí.

​Izraelská armáda uviedla, že oslobodila dvoch rukojemníkov v Pásme Gazy

Izraelská armáda dnes oslobodila v Rafáhu na juhu Pásma Gazy dvoch rukojemníkov držaných hnutím Hamas od vlaňajšieho 7. októbra. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil statočnosť vojakov, ktorí oboch mužov oslobodili, zopakoval ale, že k záchrane ostatných povedie len ďalší vojenský nátlak na palestínske hnutie Hamas a úplné víťazstvo Izraela nad ním. Informujú o tom miestne médiá.

Operácia izraelskej armády je len jej druhou úspešnou, ktorá viedla k záchrane rukojemníkov od začiatku terajšej vojny v Gaze. Koncom októbra, po začiatku pozemnej operácie v Gaze, armáda oslobodila jednu vojačku. Stovku rukojemníkov prepustil Hamas za doposiaľ jediného prímeria koncom novembra, väčšinou z nich na základe dohody s Izraelom výmenou za asi 240 palestínskych väzňov.

V pondelok 12. februára vojaci zachránili v Rafáhu dvoch mužov s dvojitým občianstvom Izraela a Argentíny Fernanda Marmana (61) a Louisa Hara (70). Obaja boli prevezení do izraelskej nemocnice, ich zdravotný stav je relatívne dobrý, čo pripisujú tomu, že neboli držaní v tuneloch ako väčšina ostatných unesených, ale v rodinnom dome, napísal server The Times of Israel. Unesení boli spolu s ďalšími členmi svojich rodín, od ktorých boli neskôr oddelení. Štyroch ich príbuzných prepustili koncom novembra.

Údery Izraela v Rafáhu si vyžiadali asi stovku životov, uviedli palestínske úrady

Izraelské údery v Rafáhu na juhu Pásma Gazy si v noci na dnes vyžiadali životy asi stovky ľudí. Dnes to podľa agentúry AFP uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané islamistickým hnutím Hamas. Ministerstvo pôvodne informovalo o niekoľkých desiatkach obetí a desiatkach zranených a upozorňovalo, že počet mŕtvych zrejme porastie. V rôznych častiach Rafáhu bolo podľa palestínskych zdrojov zasiahnutých celkovo 14 domov a tri mešity.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že vykonala sériu náletov na "teroristické ciele" na juhu Pásma Gazy, pri ktorých bolo "mnoho teroristov zabitých". Údery, ktoré armáda zamierila do miest, odkiaľ oslobodila dvoch rukojemníkov, už podľa nej skončili. Informácie bojujúcich strán nie je možné bezprostredne overiť.

Mesto Rafáh sa nachádza na samom juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom a pred bojmi na severe sa tam za štyri mesiace vojny medzi Izraelom a Hamásom, ktorý Izrael, EÚ i USA označujú za teroristickú organizáciu, uchýlil vyše milióna civilistov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týždeň nariadil armáde, aby pripravila plán evakuácie civilistov z Rafáhu pred očakávanou "masívnou" pozemnou inváziou s cieľom zničiť zvyšné jednotky Hamasu.

​Úrad UNRWA musí v Pásme Gazy aj naďalej fungovať, povedal Borrell

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) musí aj naďalej pokračovať vo svojej činnosti, jeho práca v Pásme Gazy je nenahraditeľná. Na úvod dnešného rokovania ministrov krajín EÚ zodpovedných za rozvojovú problematiku to uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. UNRWA čelí obvineniu zo strany Izraela, že sa jeho zamestnanci podieľali na októbrových teroristických útokoch Hamasu na Izrael. Európska komisia v tejto súvislosti váha s poskytnutím ďalšej finančnej pomoci organizácii.

"Jedna vec je istá, UNRWA robí nenahraditeľnú prácu, musí platiť prezumpcia neviny. Nie je tajomstvom, že sa chce Izrael UNRWA zbaviť, už dlhé roky," povedal Borrell. "Je dobré, že začali vyšetrovanie, ale počkajme na jeho výsledky," dodal s tým, že v medzičase ľudia v Gaze nemôžu prísť o lekársku starostlivosť či o potraviny.

Predseda palestínskej samosprávy Abbás rokuje v Katare o Pásme Gazy

Predseda palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu Jordánu Mahmúd Abbás v pondelok 12. februára v Dauhe rokoval s katarským emírom Tamimom bin Hamad Sáním o "dni po vojne" v Pásme Gazy, píše list Haarec. Stretnutie so zástupcami islamistického radikálneho hnutia Hamas, proti ktorému Izrael v Pásme Gazy vedie vojnu, Abbás, ktorý do Kataru dorazil cez víkend, v tejto chvíli v pláne nemá.

Katar si podľa zdrojov v Dauhe uvedomuje, že má príležitosť presadiť kroky na vytvorenie novej vlády zloženej prevažne z úradníkov, ktorí budú pripravení vládnuť po skončení vojny v Pásme Gazy a so súhlasom všetkých palestínskych frakcií, vrátane Hamasu.

Rokovania medzi Abbásom a zástupcami Hamasu v tejto chvíli však nie sú v pláne. Spravodajský web Al-Džazíra pripomenul, že v Katare žije šéf Hamasu Ismáíl Haníja a ďalší člen vedenia Chálid Mišál. Abbás podľa zdrojov Haarecu dáva prednosť tomu, aby sa stretnutie konalo až po vypracovaní dohôd s Hamasom. Rokovania v tejto chvíli tiež nechce organizovať, aby nedal Izraelu dôvod na útok na miesto stretnutia.

Šéf WHO vyjadril znepokojenie z izraelskej operácie v Rafáhu a vyzval na prímerie

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok 12. februrára vyjadril znepokojenie z izraelských útokov na mesto Rafáh na juhu Pásma Gazy, kam sa pred bojom uchýlila väčšina obyvateľov, a vyzval na prímerie, píše agentúra Reuters. Podľa úradov ovládaných Hamásom v posledných 24 pri izraelskej ofenzíve zahynulo 164 ľudí, najmä žien, detí a mladistvých. Celková bilancia obetí tak podľa rovnakého zdroja vystúpila na 28 340.

Pri izraelských vzdušných úderoch na Rafáh podľa miestnych úradov v noci na dnes zahynulo najmenej 67 ľudí. Čiastočne alebo veľmi obmedzene v Pásme Gazy teraz podľa šéfa WHO funguje len 15 z 36 nemocníc. "Zvlášť ma znepokojujú nedávne útoky na Rafáh, kam väčšina obyvateľov Pásma Gazy utiekla pred skazou," povedal šéf WHO na konferencii v Dubaji. "Doteraz sme do Gazy dodali 447 ton zdravotníckeho materiálu, ale to je len kvapka v mori potrieb, ktoré každým dňom rastú," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy