Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Niekde čakajú na výmenu kĺbu tri mesiace, inde rok. To by sa malo od januára zmeniť
Zdielať na

Niekde čakajú na výmenu kĺbu tri mesiace, inde rok. To by sa malo od januára zmeniť

BRATISLAVA / Niekde čaká pacient na výmenu kĺbu tri mesiace a inde rok. Tento nepomer by sa však mal od januára budúceho roka zrušiť. Štát postupne zbiera dáta, aby pacienti poznali maximálne čakacie lehoty na 600 výkonov. No a v prípade, že ich nemocnica objedná neskôr, môžu poisťovňu žiadať, aby im našla na Slovensku či prípadne v zahraničí termín v danej lehote. Pôvodne mali byť maximálne lehoty v platnosti už teraz, no posunulo sa to až o rok.

​Už 10 rokov politici riešia otázku čakacích lehôt. Ako to ale bude od januára zatiaľ jasné nie je. Zbierajú sa dáta a slovenský pacient si bude môcť na operáciu v určitom termíne nárokovať až budúci rok. "Pacienti budú vidieť, kde a ako rýchlo sa dostanú k tej zdravotnej starostlivosti. To je myslím veľký krok vpred. Anekdoticky vieme, že sú poskytovatelia, kde napríklad pri totálnej endoprotéze je čakačka viac ako rok, u iných je mesiac alebo dva," priblížil Matej Mišík riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ SR. Ako to bude vyzerať? Termín, ktorý dostanete, zvaliduje zdravotná poisťovňa a postúpi NCZI. "Na jednom mieste si bude môcť poistenec pozrieť, koľký v poradí je," uviedol Mišík.

Ak vám nemocnica poskytne termín, ktorý je dlhší než maximálna čakacia doba, môžete svoj nesúhlas vyjadriť poisťovni. Tá ma potom podľa aktuálneho návrhu asi desať dní na to, aby vám ponúkla náhradné riešenie. "Najprv hľadá zdravotná poisťovňa u zmluvných poskytovateľov na Slovensku, potom u nezmluvných a keď sa ani to nepodarí, tak v zahraničí," priblížil Mišík. Ak napríklad čakáte na operáciu bedrového kĺbu a nedočkáte sa jej tento rok, od prvého januára síce budete medzi prvými pacientami na zozname, avšak maximálna čakacia lehota vám plynie - rovnako ako ostatným - až od januára.

Konkrétne maximálne čakacie lehoty budú závisieť aj od kapacít zdravotníctva. "Veľkým problémom je aj výrazný nedostatok sestier. Sú odbory, kde tie čakacie lehoty sú minimálne. Väčší problém je pri operáciách srdca," uviedol Jaroslav Šimo, prezident Slovenskej lekárskej komory. "Na základe týchto dát tam uvidíme, či si môžeme dovoliť nastaviť niektoré čakačky ambicióznejšie alebo práve naopak," doplnil Mišík.

Upozorňujú, že niektorí pacienti môžu v tomto období dostať zmätočnú správu s takýmto textom: "Dobrý deň, návrh s ID (číslo návrhu) sme nemohli zaradiť na čakací zoznam. Nemusí to však znamenať zrušenie termínu. Prosím, kontaktujte poskytovateľa." Ak vám príde takáto správa, zrušenie termínu si overte u lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy