Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemci nám môžu závidieť. Neveríte? Čísla Európskej centrálnej banky neklamú
Zdielať na

Nemci nám môžu závidieť. Neveríte? Čísla Európskej centrálnej banky neklamú

BRATISLAVA / Nemci nám údajne môžu závidieť. Sme totiž bohatší ako oni. Nechce sa Vám tomu veriť? Ani Slovákom, ktorých sme oslovili. Čísla Európskej centrálnej banky však neklamú.

Slovenská domácnosť je bohatšia ako nemecká. K takémuto záveru prišli v Európskej centrálnej banke vo Frankfurte. Gemerčania sa rozhodne bohatší ako Nemci necítia. Naša otázka ich nielenže prekvapila, ale mnohých aj rozosmiala. "Ale kde by som sa cítil, ja som chudobný človek. Nemci sú najbohatší," reagovali v ankete. 

S tým, že to je vylúčená vec súhlasí aj analytik. Najmä v bežnom živote. "By bolo veľmi odvážne povedať, že priemerná nemecká domácnosť je chudobnejšia ako slovenská," konštatoval analytik SLSP Marián Kočiš. Za touto fatamorgánou slovenského blahobytu je skutočnosť, že Slováci radi vlastnia nehnuteľnosti. "Slováci sú konzervatívni a určite tá prvá motivácia pri hľadaní bývania je hľadať si vlastné bývanie," uviedol prezident Národnej Asociácie Realitných Kancelárií Slovenska Ján Palenčár. Tým pádom vlastníme väčší majetok. Najmä potom, čo ceny nehnuteľností za posledné roky ešte viac vyleteli. Slováci dokonca nemajú v 70 % ani hypotéky. "93 % domácností vlastní nehnuteľnosť, v ktorej býva," informoval analytik Kočiš. Nemci naopak preferujú bývanie v nájmoch. Pokojne v nich prežijú aj celý život. Veď aj hypotéka je skoro na celý život a tá v Nemecku vie zabolieť viac ako u nás. "Ten, ktorý si prenajíma nehnuteľnosť, im ostáva viac peňazí na život ako tomu, ktorý by si zobral hypotéku," vysvetlil Palenčár. Byť vlastníkom nehnuteľnosti má svoje za aj proti. Z pohľadu pracovného trhu je to napríklad nevýhoda. "Človek, ktorý vlastní nehnuteľnosť, je do veľkej miery viazaný na miesto, kde vlastní tú nehnuteľnosť a veľmi nerád sa presúva za prácou niekde inde," uviedol Palenčár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy